MHP'de kongre sürecine bir darbe de Yargıtay'dan

MHP'de kongre sürecine bir darbe de Yargıtay'dan
MHP'de kongre süreci içinden çıkılmaz bir duruma getirildi. Yargıtay'ın bir saatte çözebileceği durumu beklettiğini açıklayan Meral Akşener’in avukatı Uğur Tarhan, "Neden 15 Mayıs’tan önce açıklamamaktadır?" dedi.

MHP’nin olağanüstü kongre süreci hukuki bağlamda içinden çıkılmaz bir duruma geldi. Yargıtay'ın panosunda yapılan duyuruda  MHP ile ilgili dava dosyasının sadece ön incelemesinin yapıldığı ve kararın çıktığına ilişkin haberlerin eleştirildiği “Davacı tarafın dosyanın öne alınması talebi incelenmiştir. Dosya mayıs ayı içerisinde müzakere edilerek, gerekli karar verilecektir. Bunun dışında yazılı ve görsel veya sosyal medyada çıkan haberler doğru bilgiyi yansıtmamaktadır. Karar çıktığında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir” açıklaması bulunmaktadır.

MUHALİFLER TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yetkilendirdiği Çağrı Heyeti’nin, olağanüstü tüzük kongresinin toplanması için belirlediği 15 Mayıs’a kısa bir süre kalmasına rağmen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin kararın çıkmasının uzun süreceğini duyurması, muhaliflerin tepkisini çekti. MHP genel başkan adaylarından Sinan Oğan, “Yargıtay bir saatte çözeceği kararı, 15 Mayıs sonrasına bırakıyor. Bunun hayatın doğal akışına uygun şekilde alınmadığı ortada. Bu kararın bir takım müdahalelerle alınması mümkün” dedi.

15 MAYIS'A KADAR NEDEN AÇIKLANMAMAKTADIR

Meral Akşener’in avukatı Uğur Tarhan ise Yargıtay’ın açıklamasının ‘kafa karıştırıcı’ olduğunu savundu. Tarhan, “Ön incelemesi yapılmış, çok kapsamlı olmayan bir dosya. Neden 15 Mayıs’tan önce açıklamamaktadır?” diye sordu.

HESAPLAR ALT ÜST OLDU

Bu son gelişme sonrası vereceği karar daha da kritik halen gelen Yargıtay’ın takındığı tutum, muhaliflerin tüm hesaplarını alt üst etti. Gergin ortam ve kongrenin hukuki geçerliliğinin tartışılabileceği kaygısıyla, kongrenin ileri bir tarihe ertelenmesi gündemde. Çağrı Heyeti’yle de yapılacak görüşmeler sonrası, Yargıtay kararının beklenip beklenilmemesi konusu netleştirilecek. 

YARGITAY DEĞİL GEMEREK ENGEL

MHP’yi olağanüstü kurultaya götürmesi için oluşturulan çağrı heyeti üyesi Ayhan Erel, “Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararının kaldırılmaması halinde kurultayın toplanamayacağını açıkladı. Erel şunları söyledi: “Ortada bir mahkeme kararı var ve yargı yüreci tamamlanmamış. Benzer bir karar Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi’nden de alınmıştı ancak itirazla o kaldırıldı. Cumaya kadar Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla ilgili bir gelişme olmaz ise hafta sonu kurultay toplanamaz.”

YARGITAY KAOSU SEÇTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu’nun esi sorumlusu Ömer Faruk Eminağaoğlu “Genel kurullarla ilgili çağrı kurulu kararları, ancak kesinleşince uygulanabilir. Böyle bir karar temyiz edilmişse, kesinleşme için temyiz sonucunun mutlaka beklenmesi gerekir” dedi. Karar onandığında çağrı kurulunun göreve başlayabileceğini söyleyen Eminağaoğlu “Sorun, hukuksal kaos yaratmamak için Yargıtay’ın bu gibi konularda erken davranıp karar vermemesinden, lehine karar verilenlerin ise nasıl olsa karar aldık, anlayışından kaynaklanmaktadır” dedi. Meral Akşener’in avukatı, emekli hakim Feridun Bahşi ise kongrenin 15 Mayıs’ta gerçekleştirilebilmesi için Yargıtay kararının beklenilmesi zorunluluğunun bulunmadığını  söyledi. 

PANO'DAN İLK AÇIKLAMA

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi panosuna, duyuru asılmak üzere yapılan açıklamanın, daha önce uygulanmadığı öğrenildi. Söz konusu dairelerin koridorunda bulunan panolara, duruşmalı işler listesi asılarak, duruşma hakkında taraflara bilgi veriliyor. Duruşmanın tamamlanmasının ardından sonucu da yine söz konusu listeye yazılarak, bilgilendirme yapılabiliyor. Bir davanın tamamlanıp tamamlanmadığı veya basın bilgi notu şeklinde şimdiye kadar yapılamayan söz konusu pano üzerinden açıklamanın, medyanın yoğun ilgisi ve bazı basın yayın organlarında gerçek dışı haber yapılmasından kaynaklandığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.