Engellilerin maaşı kesildi

Engellilerin maaşı kesildi
Engellilerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren TEDAY Genel Başkanı Boztaş, "Yüzbinlerce engelli aylıkları, hanelerin gelir kriterlerine bağlanarak kesildi" dedi.

TEDAY Genel Başkanı İlimdar Boztaş, Engelliler Haftası’nda engellilerin yaşadığı sıkıntıları ve engelli yararına diyerek para toplayan dolandırıcılara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Toplumsal anlamda duydukları en büyük rahatsızlığın engelli vatandaşların suistimal edilmesi olduğunu dile getiren Boztaş, “Engelliler adına sokaklarda ürün satan, tiyatro biletleri gibi girişimlerde bulunan, engelliler yararına diyerek kapıları, işyerlerini, evleri dolaşıp para toplayan engellilerden uzak kişilerin bu ve benzer girişimleri yapmaları son derece yanlıştır” dedi.

Fiziki çevrede eksik çok 

Devletin engellilere yönelik birtakım adımlar atması gerektiğini belirten İlimdar Boztaş, “Toplumsal bilincin oluşturulması, yaygınlaştırılması beklentilerimiz arasındadır. Erişilebilirlik ve fiziki çevre düzenlemelerinde eksikliklerimiz vardır. Bu meyanda erişilebilirlik ve fiziki çevre hususunda cezai yaptırımlar vardır lakin uygulaması zayıftır” diye konuştu. 

"Mağduriyetlerimiz var"

2022 sayılı üç ayda bir verilen engelli aylıkların hanelerin gelir kriterlerine bağlanarak kesildiğini belirten Boztaş, ‘‘Bu meyanda ciddi mağduriyetler vardır. Yüz binlerce engellimizin aylıkları kesilmiştir. Hanede yaşayan hanenin diğer bireylerin gelirleri gerekçe gösterilerek kesilmiştir. Yani bir evde engelli birey varsa o evde yaşayan diğer kişilerin gelirleri baz alınarak engelli vatandaşın aylığında kesintiye gidilmiştir. Bana ne halamın aylığından, kime ne amcamın maaşından. Ben engelliyim, sağlıklı olsaydım ben de çalışırdım. Amca, dede, hala, teyze, aylığını hangi engellimize veriyor ki günümüz koşullarında engellimizin aylığı kesilebilir. Yüz binlerce engellimizin aylığı kesilmiştir. TBMM’ye yönelik yaptığımız girişimler maalesef sonuç vermemiştir. Bu konularda ciddi mağduriyetlerimiz vardır” dedi.

Fırsat eşitliği yok

Son olarak İlimdar Boztaş, “Biliyorsunuz ki anayasada fırsat eşitliği var fakat belli hususlarda fırsat eşitliğinin engellilere sunulduğunu düşünmüyorum. Örnek verecek olursak, engellilerin aldığı otomobillere 1600 motor diye sınır koymuş. Hangi fırsat eşitliği? ‘1600 motor araçtan yukarısını sen alamazsın, ey engelli birey’ diyor bize yasayla. Ben bu aracı alıp km başına 50-60 kuruş yakıt tüketmek zorunda mıyım? Bana verilmiş fırsat eşitliği değildir bu” ifadelerini kullandı.

300 bin kişi maaş alamıyor

İsmini vermek istemeyen engelli babası ise yaşadığı sıkıntılarla ilgili şunları söyledi: “Yüzde 92 oranında engelli evladım var. Heyet raporumuz var. 2022 numaralı yasa gereği 3 aylık engelli ve evde bakım maaşı alıyorduk. Çocuğum sandalye bağımlısı. İşte bizim evimiz, arabamız varmış, gelir standartlarımız yüksekmiş gerekçesiyle çocuğumun maaşı kesildi. Kaymakamlık 2 memur göndermiş, onlar tespit etmiş. Kaymakamlığa sorduğumda kira geliriniz, eviniz, arabanız, emekli maaşınız var denildi. Oğlum 3 ayda 1400 TL alıyordu. Araştırmalarımıza göre bu şekilde 300 bin kişinin maaşı kesildi. Sadece bakım maaşı alanlar var. 2022’ye göre ya da sadece engelli maaşı alanlar var. Ama standartlara uyarsa. Standardı da şu; aylık aile geçim standardı 392 TL. Devlet bunu belirlemiş.”

Vahdet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum