Tacizci temizlikçiye 289 yıl hapis

Tacizci temizlikçiye 289 yıl hapis
Gaziantep Nizip'te çadır kentte bir temizlikçinin, Suriyeli 8 çocuğu taciz etmesi üzerine AFAD yetkilileri harekete geçti. Sapık temizlikçinin 'sadece bir çocuğu taciz ettim' şeklindeki açıklaması Bakan Ramazanoğlu'nun açıklamalarını akla getirdi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Gaziantep'in Nizip ilçesindeki çadır kentte barınan Suriyeli 8 çocuk, 1.5 ile 5 lira arasında parayla kandıran kamp görevlisinin tacizine uğradı. Suriyeli çocukların durumu ailelerine anlatmasıyla ortaya çıkan olayın ardından kamp görevlisi 29 yaşındaki Erdal E. tutuklandı. İlk anda sadece 1 çocuğa tacizde bulunduğunu itiraf eden ancak mahkemede suçlamaları reddeden Erdal E.'nin 289 yıla kadar hapis cezası istendi. Çadır kentte Erdal E.'nin tacizine uğrayan çok sayıda çocuğun damgalanma endişesiyle şikayette bulunmadığı ileri sürülürken, AFAD yetkilileri de bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemin alındığını açıkladı.

Nizip'te 5 bin 100 Suriyeli sığınmacının kaldığı ve geçen 23 Nisan'da Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bakanların ziyaret ettiği Nizip konteyner kentinin yanında bulunan, 10 bin 800 sığınmacının barındığı Türk ve yabancı bakanlar ile ünlü isimlerin sıkça ziyaret ettiği çadır kentte, geçen yıl Eylül ayında küçük çocukların taciz edildiği iddia edildi. 4 Eylül 2015 günü şikayetler üzerine jandarma, kampta hizmet veren şirket elemanı olarak çalışan ve tuvalet temizliğinden sorumlu olan Erdal E.'yi gözaltına aldı. 

8 ÇOCUK ŞİKAYETÇİ OLDU

Başlatılan soruşturma kapsamında Suriyeli çocukların da bilgisine başvuruldu. Jandarmanın ulaştığı taciz mağduru 8 çocuk, son 3 aylık süreçte Erdal E.'nin kendilerine para vererek, temizliğini yaptığı tuvaletlerde cinsel tacizde bulunduğunu anlattı. Taciz mağduru Suriyeli çocuklardan A.D., Haziran ayında Erdal E.'nin kendisini yanına çağırarak lavaboya götürdüğünü ve 1.5 lira verdiğini belirtti. A.D., ilişki teklifini reddettiği Erdal A.'nin pantolonunu indirerek kendisine cinsel tacizde bulunduğunu ve canının yandığını söyledi. A.D., Ağustos ayının son günlerinde kendisini yanına çağıran Erdal E.'den kaçtığını ancak 2 Eylül günü yine lavaboya götürerek tacizde bulunduğunu söyledi.

Suriyeli mağdur çocuklardan M.H. ise Erdal E.'nin kendisini Ramazan ayında 5 lira vereceğini söyleyerek çağırdığı banyoda cinsel tacizde bulunduğunu, bayramdan 15 gün sonra da götürdüğü eski idare binasında aynı şeyleri yaptığını anlattı.

"5 LİRA VERDİ, DIŞARI ÇIKINCA KAÇTIM"

Taciz mağduru çocuklardan H.İ. ise yaklaşık 10 gün önce Erdal E.'nin kendisini lavaboya götürerek cinsel ilişkide bulunmak için 5 lira verdiğini söyledi. H.İ., çok korktuğunu ve bu sırada malzeme almak için Erdal E.'nin dışarı çıkmasıyla fırsatını bulup kaçtığını ve durumu babasına anlatarak, jandarmaya şikayette bulunduklarını söyledi.

H.İ.'nin amcasının oğlu olan M.İ. ise ifadesinde Erdal E.'nin kendisini ve arkadaşlarını zaman zaman tuvalete çağırdığını belirtti. Erdal E.'nin 5 gün önce kendisine 5 lira karşılığı ilişki teklifinde bulunduğunu kaydeden M.İ., korkup kaçtığını ancak Suriyeli diğer çocuklara 5 lira vererek cinsel tacizde bulunurken gördüğünü ifade etti.

"ŞİKAYET ETME, ŞAKA YAPTIM"

Suriyeli çocuklardan R.F. ise Temmuz ayında Erdal E.'nin kendisine 5 lira verdiğini ve cinsel ilişki teklif ettiğini, kendisinin bunu kabul etmeyerek şikayetçi olacağını söylemesi üzerine 'şaka yaptım' dediğini söyledi. Nizip çadır kentinde barınan A.E.A. ise 1.5 ay önce arkadaşı H.B. ile sınava gidecekleri sırada Erdal E.'nin kendilerini çağırarak, "Gelin sizi ..." dediğini ancak gitmediğini, mağdurlardan M.H.'nin ise kendisine tacize uğradığını anlattığını kaydetti.

"ZORLA TUVALETE SOKMAYA ÇALIŞTI"

Mağdur H.B. ise 9 gün önce Erdal E.'nin kendisine 8 lira vererek sigara almaya gönderdiğini, kalan para üstünü almasını istediğini anlattı. H.B. sigarayı alarak getirdiği Erdal E.'nin kolundan tutarak zorla tuvalete sokmaya çalıştığını, fakat kaçmayı başardığını söyledi.

"HER GÜN 3 LİRA VERİP.."

Suriyeli çocuk mağdur İ.İ. ise Erdal E.'nin kendisine 3-4 gün önce "Her gün sana 3 TL vereyim ve yapayım" dediğini ancak kabul etmeyerek kaçtığını söyledi. İ.İ., Erdal E.'yi yaklaşık 10 gün önce 3 Suriyeli çocuğa cinsel tacizde bulunurken gördüğünü anlattı.

ERDAL E.: SADECE BİR ÇOCUĞU TACİZ ETTİM

Kampta cinsel tacize uğrayanlardan 8 çocuğun şikayetçi olduğu olayın ardından gözaltına alınan Erdal E., jandarma sorgusunda mağduru çocuklardan sadece 3'ünü tanıdığını söyledi. Erdal E., bu çocuklardan da sadece İ.İ.'yi taciz ettiğini kabul ederek, "2-3 gün önce İ.İ. benden 3 lira istedi. Ben de bu parayı İ.İ.'ye verdim. Daha sonra İ.İ. beni Kızılay konteynerinin arkasına çağırdı. Gittiğimde İ.İ. pantolonunu indirmiş ve Arapça, 'gel beni...' dedi. Önce kabul etmedim. Mağdur olduğunu söyleyen diğer çocuklara karşı hiçbir eylemim olmadı, suçlamalarını reddediyorum" dedi.

Erdal E., sorgulamasının ardından 5 Eylül günü Nizip adliyesine sevk edildi ve Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu. 

İDDİANAMEDE 289 YIL HAPSİ İSTENDİ

Erdal E.'nin tutuklanmasının ardından savcılık tarafından iddianame hazırlandı. Çocukların sağlık kontrollerinde tecavüz bulgusuna rastlanmamasına rağmen mağdur çocukların ifadelerinin birbirini desteklediğine dikkat çekilen iddianamede, hem çocuklar, hem de ailelerin Erdal E. ile husumetlerinin bulunmadığı için yalan söylemeyi gerektirir durum olmadığına yer verildi. İddianamede, şüphelinin temizlik yaptığı tuvalet çevresinde kısıtlı alanda yaşama mecburiyetinde olan çocukların bulunduğu ortamın sağladığı kolaylıktan istifade ederek isnat edilen taciz suçlarını işlediği kaydedildi.

Savcılık iddianamesinde şüpheli Erdal E.'nin, 'insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı çocuğun cinsel istismarı, çocuğun cinsel istismarının sarkıntılık düzeyinde kalması, bir kişiyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalak suretiyle hürriyetinden yoksun bırakmak' suçlarından toplam 289 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması talep edildi.

DURUŞMADA TACİZİ İNKAR ETTİ, BERAATİNİ İSTEDİ

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Erdal E.'nin yargılanmasına başlandı. Daha önce jandarma ve savcılık aşamasında bir çocuğu taciz ettiğini kabul eden Erdal E., dün yapılan duruşmada ise suçlamaları reddetti. Daha önceki ifadesini baskı altında verdiğini öne süren ve beraatını isteyen Erdal E., "Ben daha önce jandarmada ifade vermiştim. O ifadeyi baskı altında verdim. Jandarmanın bana işkence yapacağını düşündüğüm için üzerime atılı suçların bir kısmını kabul ettim. Gerçekte ben atılı suçlamayı işlemedim. Her ne kadar savcılık aşamasında da üzerime atılı suçların bir kısmını ikrar etmiş isem de o ifadeyi de korktuğumdan dolayı verdim" dedi.
Mahkeme heyeti ise Erdal E.'nin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

GAZİANTEP BAROSU MÜDAHİLLİK TALEBİNDE BULUNACAK

Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi Kurulu Başkanı avukat Deniz Kütük Duran da taciz olayının ardından komisyon olarak toplantı yapacaklarını söyledi. Avukat Duran, olayın takipçisi olduklarını belirterek, "Şu anda dosyayı inceleyemediğimiz için net olarak bir şey söyleyemiyoruz. Ancak, çocukların maruz kaldığı bu davaya müdahil olmak için mahkemeye başvuruda bulunacağız. Bu konunun mutlaka takipçisi olacağız" dedi.

AFAD: TEKRARINI ÖNLEYECEK TEDBİRLER ALINDI

Nizip'teki çadır kentte meydana gelen taciz olayı ile ilgili AFAD yazılı açıklama yaptı. İhbar üzerine yakalanan şüphelinin tutuklandığı ve tekrarını önleyecek tedbirlerin alındığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gaziantep Nizip Geçici Barınma Merkezi'nde yaşanan adli bir olaya atfedilen bazı detaylar, bugün bazı medya organlarında yer bulmuştur. Haberde ismi geçen E.E., Nizip Kaymakamlığı uhdesinde hizmet alımı yöntemiyle temizlik personeli olarak istihdam edilmiştir. Şahsın işe alındığı tarihte sabıka kaydı bulunmamaktadır. Şahıs, 2015 yılında alınan bir ihbar neticesinde yakalanarak çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştır. Başbakanlık AFAD, konuyla ilgili bilgilerin alındığı ilk günden beri süreci yakından takip etmiş, idari tedbirleri almıştır. Aynı şekilde, AFAD olayın tekrarını önleyecek önlemleri almıştır. Olaydan etkilenenlere yönelik psikolojik destek hizmeti ilk andan itibaren verilmeye başlanmıştır. 3 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkemiz, AFAD koordinasyonunda gerçekleştirdiği çalışmalar ile Birleşmiş Milletler dahil uluslararası otoritelerin takdirini kazanmıştır. 2015 yılında yargıya taşınan ve gerekli tüm idari tedbirlerin uygulandığı bir olayın aylar sonra konuya ilişkin iddia ve bilgilerin çarpıtılarak gündeme getirilmesini iyi niyetle bağdaştıramıyor, hadisenin tüm boyutlarıyla tarafımızdan takip edildiğini, gerekli adımları attığımızı ve atacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."

CHP HEYET GÖNDERİYOR

Bu arada CHP'nin Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu yarın çocukların tacize uğradığı Nizip çadır kentinde inceleme yapacak. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel'den oluşan heyetin kamp yetkilileri ve sığınmacılarla görüşeceği, ardından basın toplantısı düzenleyeceği kaydedildi.

ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.