ALES sınav sonuçları açıklandı mı?

ALES sınav sonuçları açıklandı mı?
ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak öğrenciler merakla bu sorunun cevabını aramakta. ALES sınavından sonra soru ve cevaplar açıklandı. Şimdi gözler ALES sınav sonuçlarında...

ALES 2016 İlkbahar Dönemi sınav soruları ve cevapları yayınlandı. ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinden kontrol edilebilen ALES sınav soruları ve cevaplarına haberimizdeki link üzerinden ulaşabilirsiniz. Peki merakla beklenen ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte detaylar...

ALES SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ..

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı. 

ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.

Sınav sonucu alınan puanlar, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.

ALES SINAV SORULARI VE CEVAPLARI YAYINLANDI MI?

8 Mayıs tarihinde yapılan ALES ilkbahar dönemi sınavının soruları ve cevapları ÖSYM'nin sayfasında yayınlandı. ALES sınav sorularının ve cevaplarının yüzde onluk kısmına aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır.ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır.ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafındanilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır. Akademik Personel ve Lisansüstü eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 8 Mayıs Pazar günü yapıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen ilkbahar dönemi sınavı saat 9.30'da başladı ve 150 dakika sürdü. Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı. ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor. Sınav sonucu alınan puanlar, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.

ALES Nedir, Ne İşe Yarar?

ALES yani açılımı ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ülkemizde üniversitelerde eğitim görevlisi, okutman, çevirici, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı alanlarına giriş yapmak isteyen üniversite mezunlarının girmiş olduğu bir üst seviye sınavıdır. ALES sınavına yalnızca üniversite mezunları girebilmektedir. Sınava girebilmek için mutlaka bir üniversiteden mezun olmuş olmanız gerekmektedir. Yıl içerisinde 2 kez yapılan ALES, ÖSYM tarafından yapılmaktadır. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılmak üzere yılda iki kez yapılan ALES gireceğiniz döneme göre; ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar sınavı olarak adlandırılmaktadır. ALES, ülkemizde lisans üstü eğitime girişte ve yurt dışına lisans üstü eğitim için gönderilecek adayların seçimi için de yapılmış olan bir sınavdır.

ALES daha önceki yıllarda tez uygulaması olmadan yüksek lisans programlarının başvurularında istenen bir sınavdı. Ancak artık sadece tez uygulaması olan yüksek lisans için istenmektedir. Tez uygulaması, yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir niceliktir. ALES başvurularına üniversiteler, başvuru sırasında oldukça önem vermektedir. Kadroya dahil edilip edilemeyeceğiniz ALES puanınıza bağlıdır. Eğer ALES puanınız iyi ise yüksek lisans başvurunuzda almış olduğunuz bu yüksek puan size iyi anlamda geri dönüş sağlayacaktır. Bahsetmiş olduğumuz gibi üniversiteler başvuru sırasında ALES puanına bakarak değerlendirme yapmaktadır.

ALES için başvurunuzu  

ve başvuru takibinizi ÖSYM üzerinden yapabildiğiniz gibi; ALES giriş yerlerinizi de ÖSYM üzerinden öğrenebilirsiniz. Teknolojik bir zamanda yaşadığımızın bir kanıtı olan internet sayesinde birçok işlem internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu işlemlerden bir tanesi de ALES sınavı hakkında bilgi edinme işlemidir. ALES hakkında daha fazla bilgi, başvuru yapma, sınav yerleri öğrenme ve sınav sonuçlarını öğrenebilmek için ÖSYM’ye ait Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yapmanız gerekmektedir. ÖSYM AİS sistemine giriş yapmak oldukça basittir. Sistem üzerine kayıtlı olan kişi sisteme giriş yapabilmek için ilk olarak giriş sayfasına ulaşmalıdır. Daha sonra T.C. kimlik numarası ve sistemde kayıtlı bulunan şifresi ile girişini yapmalıdır. Daha sonra “Başvurular” kısmından ALES ile ilgili olan seçeneği seçerek sınava giriş yerlerine ulaşabilir. Sınav sonuçları açıklandığında ÖSYM sonuç sayfası üzerinden T.C. kimlik numarası ile sınav sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.