Ak Parti'den hilal taktiği!

Ak Parti'den hilal taktiği!
Ak Parti, dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliği teklifinin iki tur üzerinden yapılacak görüşmelerinin 16 ve 18 Mayıs’ta gerçekleştirilmesini planlıyordu.

Ak Parti planladığı takvimi hayata geçirmek için önceki gün Genel Kurul’a grup önerisini getirecekti. Ancak daha Ak Parti grup önerisinin görüşmelerine geçilmeden, MHP’nin grup önerisinin görüşmelerinde CHP’nin talebi üzerine yapılan yoklamada salonda çalışmanın sürmesi için gerekli 184 milletvekili yerine, 183 milletvekilinin bulunduğu anlaşılınca Genel Kurul kapandı. Teklifin görüşmeleri de otomatik olarak rötar yaptı. Yoklama şoku yaşayan Ak Parti grup yönetimi, kendi içinde yaptığı kısa değerlendirmenin ardından, teklifin ilk tur görüşmelerinin 17 Mayıs Salı, ikinci tur görüşmelerinin de 20 Mayıs Cuma günü yapılması kararı aldı. Ak Parti bu takvimin hayata geçmesi için salı günü Genel Kurul’a yine grup önerisi getirecek.  

Hukuki hazırlık 
Anayasa Komisyonu’ndaki kavgalı görüşmelerin ilkinde HDP’lilere karşı sayıca ve fiziksel güç açısından hazırlıksız yakalanan Ak Parti, komisyonun ikinci toplantısına büyük bölümü sporcu kökenli, iri cüsseli ve “agresifliğiyle” tanınan çok sayıda milletvekilini göndermişti. Bunun sonucunda da ilk kavganın aksine, ikinci kavgada daha fazla hasar gören taraf HDP’liler olmuştu.  Ak Partili vekillerden edinilen bilgiye göre, iktidar grubu teklifin Genel Kurul’daki görüşmelerinde de olası bir kavga durumunda eski Türk devletleri ve Osmanlı tarafından, “düşmanı çevreleyerek yok etme” hedefiyle uygulanan askeri bir taktik olan, “Hilal taktiği”, “Turan taktiği” olarak da bilinen “Kurt kapanı” taktiğini uygulayacak.  

Kurt kapanı (Hilal, Turan) taktiği nedir? 
Türk devletleri ve Osmanlı Devleti tarafından düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlayan askeri bir taktiktir. Bu taktik Türk devletleri tarafından sıklıkla kullanılırdı. Sahte ricat ve pusu olarak ikiye ayrılan bu taktikte Ordu savaş anında merkez, sağ ve sol olmak üzere üç kısma ayrılırdı. Merkez kuvvet düşmana saldırır, bir süre sonra bu kuvvet kaçar gibi geri çekilir, bunu yaparken de at üstünde ok atarak savaşa devam edilirdi. Böyle geri çekilen askerin peşinden gelen ve olayın farkında olmayan düşman askerleri, ordunun sağ ve sol kısmının bulunduğu tarafa çekilerek, çember içine alınır ve imha edilirdi.

(MİLİİYET)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.