Bombalı aracın önünü kestiler

Bombalı aracın önünü kestiler
Terör örgütü PKK, köylülerin engeline takıldı. Geceyi Diyarbakır Sur'a bağlı Tanışık;'ta geçirmeyi planlayan PKK, köylülerin izin vermemesi sonucu 15 ton patlayıcı yüklü kamyonu patlattı.

PKK kanlı tarihinin en büyük bombalı saldırısını Diyarbakır Sur'a bağlı Tanışık ve Dürümlü Küme Evleri köyünde yaptı. Teröristler, Bingöl’de gasp ettiği damperli kamyona 15 ton patlayıcı yükledi. Geceyi Tanışık köyünde geçirmeye karar veren PKK'lılara köylüler izin vermedi. Bunun üzerine PKK’lılar köylüleri uzun namlulu silahlarla tehdit etti. Tehdide boyun eğmeyen köylüler, kaçan kamyonu dört araçla takip etti. Bu sırada teröristler tonlarca bomba yüklü kamyonu infilak ettirdi. Saldırıda 4 köylü öldü, 24 kişi ise yaralandı. 12 köylüden ise haber yok.

Diyarbakır'ın Sur ilçesi Sarıkamış Mahallesi'ne bağlı Tanışık ve Dürümlü Küme Evleri köyleri önceki gün büyük bir gürültü ile sarsıldı. Diyarbakır kent merkezinde büyük korkuya neden olan patlama bölgesine çok sayıda ambulans sevk edildi. Kısa süre sonra patlamanın 15 tonluk bomba yüklü kamyonla yapıldığı belirlendi.

Kamyon Bingöl'den

Terör örgütü PKK tarihinin en büyük bombalı saldırısı için Bingöl'de gasp ettiği “kırkayak" olarak tabir edilen damperli kamyona tonlarca bomba yükledi. Şehir merkezindeki büyük bir katliam girişimine soyunan PKK'lılar geceyi geçirmek için Diyarbakır kent merkezine 10-15 kilometre mesafedeki Tanışık Köyüne geldi. Teröristler bomba yüklü kamyonu, köyün biraz dışındaki bir evin bahçesine çekti. Saldırıda hayatını kaybeden ev sahibi Seyithan Yakar, teröristle tartışmaya başladı. Bunun üzerine PKK'lı teröristler uzun namlulu silahla Yakar'ı tehdit etti.

Köylüler peşine düştü

Saldırı hazırlığındaki terörist olayın büyüyeceğini anlayınca kamyonuna binerek uzaklaşmak istedi. Bunu gören Seyithan Yakar, köydeki akrabalarına da haber verdi. Yakar, Yaman ve Yeşil aileleri, silahlarını da yanlarına alarak araçlarına binip kamyonun peşine düştü. Olayın gerçekleştiği gün köyde taziye bulunduğu ve hayli kalabalık olduğu, köylünün de kan davası olan düşman sahibi kimselerden oluştuğu, kamyondan ayrıca şüphelendikleri öğrenildi.

Önce çatışma sonra patlama

Dört araçla PKK'lı teröristin peşine düşen köylüler, kamyonu köyden yaklaşık 4 kilometre uzakta Dürümlü Mezrası'nda sıkıştırdı. Burada da köylülerle kamyonu kullanan terörist arasında bir süre çatışma yaşandığı öne sürüldü. Bu esnada bomba yüklü kamyon büyük bir şiddetle patladı. Patlamada 35 metre genişliğinde ve 5 metre derinliğinde bir çukur meydana geldi. Araçlardan sadece bir tanesi bütünlüğünü korurken kamyon dahil diğer araçlar parçalara ayrıldı. Köylülerin de içinde yer aldığı 3 araç parçalandı. Saldırıda 4 köylü öldü, 24 kişi ise yaralandı. 12 köylüden ise haber alınamıyor.

Seyithan Yakar Ak Parti yöneticisiydi

PKK'lı bombacıyı fark ederek teröriste karşı en büyük mücadeleyi veren Seyithan Yakar'ın AK Parti Diyarbakır il yönetiminde olduğu ve bölgede barışın tesisi için önemli çalışmalar yaptığı öğrenildi.
Bomba yüklenen araçla Diyarbakır kent merkezinde PKK'nın büyük bir eylem hazırlığında olduğu ifade edildi. Hedefine ulaşmamakla birlikte sivil vatandaşların ölümüne neden olan saldırının, PKK'nın bomba yüklü araçlı saldırıları arasında bugüne kadarki en yüksek patlayıcı miktarıyla gerçekleştirilen eylemi olduğu belirtiliyor.

12 kişiden haber yok

Patlamanın ardından cesetlerine ulaşılan 3 kişi dün Tanışık Köyü'nde defnedildi. Ahmet ve Remzi Yaman ile Mustafa Yakar'ın cenaze törenine bini aşkın kişi katıldı. Cenazede çok sayıda kayıp da bulunan köylü halkın acısı büyüktü. Patlamada hayatını kaybeden bir kişinin parçalanmış bedeninin de Morgda beklediği ancak kimliğine henüz ulaşılamadığı bildirildi. Olayın ardından Yakar, Yaman ve Yeşil ailelerinden 12 kişi için de kayıp bildirimi yapıldı. Yetkililer, kayıp ilişkin çeşitli iddialar olduğunu ve henüz sayının net olmadığını belirtti. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, kadar kayıp olduğu bildirilen isimler şöyle: Orhan Yakar, Muhammed Yakar, Temir Yakar, Gerçek Yaman, Davut Yaman, Ali Rıza Yaman, Salih Yaman, Mehmet Şirin Yaman, Mehmet Tahir Yaman, Sait Yaman, Uğur Yaman ve Emrullah Yeşil.

Bir semti uçuracak güçte

Patlamanın olduğu bölgede delil parçaları toplayan jandarma ekipleri çalışmaların ardından köyden ayrıldı. Jandarma kaynaklarına göre 15 tonluk bomba yüklü kamyon Diyarbakır'a yönelik bir saldırıda kullanılacaktı. Eğer kamyon Diyarbakır merkezinde patlatılsaydı bir semti havaya uçurabilecekti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.