Suudlar'dan Suriye için B Planı önerisi

Suudlar'dan Suriye için B Planı önerisi
Viyana'daki Suriye görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, "Farklı alternatifler düşünülmelidir." ifadesini kullandı.

Viyana'daki Suriye görüşmelerinin dünkü ayağından da bir sonuç alınamaması üzerine, Suudi Arabistan'dan farklı alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiği mesajı geldi.

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr saatler süren ancak Suriye'deki siyasi geçiş dönemi konusunda somut bir uzlaşıya varılamayan görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında "Beşar Esad ülkede ateşkesin tesisi için bir çaba göstermiyorsa farklı alternatifler düşünülmelidir" dedi.

BBC Türkçe servisinin haberine göre, "B Planı'na çok önceden geçmemiz gerekiyordu" diyen Cubeyr, kastettiği planı, muhalif gruplara daha fazla silah yardımı yaparak, Suriye ordusuna karşı konumlarını güçlendirmek olarak netleştirdi.

Cubeyr, "Bu yola gidilip gidilmemesi tamamen Beşar Esad rejiminin elinde. Eğer uluslararası anlaşmalara uymazlarsa biz de daha başka neler yapılabilir diye bakmak durumundayız" diye konuştu.

WSJ: B PLANI MUHALİFLERE UÇAKSAVAR VERMEK

Nisan ayında ABD'de yayınlanan Wall Street Journa gazetesinde yer alan bir haberde, ABD'nin dış istihbarat servisi CIA'in üzerinde çalıştığı bir 'Suriye B Planı' olduğunuyazmış, bu plan kapsamında muhaliflere sınırlı sayıda yüksek teknolojili taşınabilir uçaksavarların verilmesinin tasarlandığını ifade etmişti.

MANPAD olarak bilinenen ve askeri açıdan tespiti güç olan bu silahların Suriyeli muhaliflere özellikle Suriye ordusunun hava üstünlüğü karşısında bir avantaj sağlayabileceği düşüncesinin Washington'da tartışıldığı bilgisi de haberde yer alıyordu.

Ancak silahların DAEŞ gibi radikal örgütlerin eline geçmesi durumunda yolcu uçaklarının da hedef alınabileceği endişesiyle, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin henüz bu plana sonşeklini vermediği de ifade ediliyordu.

'B PLANI BÖLÜNME OLABİLİR' 

ABD'de daha önce olası bir B Planı'ndan bahseden diğer bir isim ise Dışişleri Bakanı John Kerry'di. Kerry, Şubat ayında ABD Senatosu'nda yaptığı konuşmada Suriye'de siyasi çözüm çabalarının sonuçsuz kalması durumunda B Planı'nın ülkenin bölünmesi olabileceğini dile getirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı'nın bu açıklamaları Moskova tarafından 'rahatsızlık verici' yorumuyla değerlendirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.