TİKA’dan Ahıska’ya vefa

TİKA’dan Ahıska’ya vefa
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle 1944 yılında Gürcistan’ın Ahıska Bölgesi’nden Kırgızistan’a sürgün edilen Ahıskalı Türkler vatan toprağını 72 yıl aradan sonra tekrar gördü.

Sürgünü yaşayan ve bugün yaşı 70’in üzerinde olan dedeler ile Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği bölge temsilcilerinden oluşan 40 kişilik heyet, TİKA Bişkek ve TİKA Tiflis Program Koordinasyon Ofislerinin organizasyonuyla Gürcistan’ın Ahıska bölgesine giderek köylerini ziyaret etti. Gezi esnasında terk edilmiş evlerini ve atalarının mezarlarını ziyaret eden Ahıskalılar duygusal anlar yaşadı.

Program kapsamında heyet, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği ve Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi tarafından organize edilen "Büyük Buluşma" adlı konferansa katıldı. Konferansta Ahıskalı Türklerin Gürcistan’a dönüşü ele alındı. Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşad Şamilov ve Dernek yönetim kurulu üyeleri Gürcistan Mülteci ve Göçmen İşleri Bakanı Sozar Subari tarafından da kabul edildi. Görüşmede, geri dönüşte yaşanan sıkıntılar dile getirildi. Heyet son olarak İstanbul’da düzenlenen sosyal programa katılarak şehrin tarihi ve turistik yerlerini gezdi. 2013 ve 2015 yıllarında da Kırgızistan’da yaşayan Ahıskalı Türkler için düzenlenen Ahıska ziyareti programlarına toplam 70 kişi katılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.