Dünya İnsani Zirvesi başlıyor

Dünya İnsani Zirvesi başlıyor
Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi bugün İstanbul'da başlıyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde ilk defa düzenlenecek ve insani yardım alanındaki sorunlara çözüm yollarının bulunmasının amaçlandığı Dünya İnsani Zirvesi, 23-24 Mayıs tarihlerinde 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla İstanbul'da gerçekleşecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un girişimiyle, BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin (UNOCHA) organizasyonunda yapılacak zirvede,insani alanda yaşanılan sorunlara çözüm yolları bulunması amaçlanıyor.

Zirveye, katılan liderler arasında Almanya Başbakanı Merkel, Hollanda Başbakanı Rutte, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Katar Emiri Al Tani var.

Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ise müsteşar ve bakan yardımcısı seviyelerinde temsil edilecek. Çok sayıda Uluslararası Yardım Örgütü'nün katılacağı zirveye Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü katılmıyor. Gerekçeleri ise, acil ihtiyaçlarına dair somut bir adım atılması yönünde umutlarının olmaması.

Zirvede, 7 yuvarlak masa toplantısı, 15 özel oturum ve 120 yan etkinlik düzenlenecek.

Zirvenin sonunda hazırlanacak rapor ise Genel Sekreter Ban tarafından BM Genel Kurulu'na sunulacak. Zirve sırasında hem üye ülkelerden hem de özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden taahhütler alınacak.

Zirveye ilginin artması için ünlü isimler de davet edildi. Oyuncu ve yönetmen Sean Penn, Daniel Craig ve Forest Whitaker bu isimlerden bazıları.

Türkiye, dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülke
Türkiye, son yıllarda insani yardım alanında ortaya koyduğu farklı yaklaşım, sergilediği performans ve dünya çapında takdir gören faaliyetleriyle küresel sistemde artık öncü ülke konumunda bulunuyor.

Yüzlerce yıldır ülkelerindeki zulümden kaçan milyonlarca insana kucak açan Anadolu coğrafyası, şimdi de bölgesindeki iç karışıklık veya savaşlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 3 milyon sığınmacıyı barındırıyor.

Resmi verilere göre, Türkiye 2,7 milyonunu Suriyelilerin oluşturduğu bu sığınmacılar için 2011'den bu yana yaklaşık 10 milyar dolar harcadı.
 

BM verilerine göre ise Türkiye bugün dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke.


Türkiye'nin gerçekleştirdiği kalkınma yardımları 2002'de 85 milyon dolar iken, bu oran 2014'te 3 milyar 591 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin toplam dış yardımı 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 47 artarak 6,4 milyar dolara çıkarken, resmi kalkınma yardımları son 12 yılda 42 kat arttı.

Türkiye, gerçekleştirdiği resmi insani yardımlarla dünyanın en büyük donör ülkeleri arasında yer alıyor. 2014 yılında yaptığı 1,6 milyar dolar tutarındaki resmiinsani yardımla ABD ve İngiltere'nin ardından dünyanın üçüncü en büyük donör ülkesi olan Türkiye, bu yardımın milli gelire oranı dikkate alındığında isedünyanın "en cömert" donör ülkesi olarak öne çıkıyor.

Öncül verilere göre, Türkiye'nin 2015'te yaptığı resmi kalkınma yardımı da 3 milyar 913 milyon dolara ulaştı. Yardımların önemli kısmını Suriyeli misafirlere yapılan harcamalar oluşturdu. Dünyada en fazla sığınmacıyı ağırlayan Türkiye'de iç savaştan kaçan Suriyelilere yönelik 26 barınma merkezinde, insaniyardımın ötesinde eğitim, sağlık, sosyal ve diğer alanlarda hizmet sunuluyor. Başbakanlık AFAD'ın verilerine göre, kamplardaki 272 bini Suriyeli olmak üzere toplam 281 bin 935 sığınmacı barınıyor.

Sağlık alanında 2011'den bu yana barınma merkezlerinde 5 milyon 86 bin 471 poliklinik hizmeti verildi, 945 bin 576 kişi hastaneye sevk edildi. Hastane verilerine göre ise sığınmacılara yönelik 6 milyon 156 bin 660 poliklinik hizmeti verilirken, 480 bin 204 kişi yatarak tedavi edildi ve toplam 325 bin 360 ameliyat yapıldı. Bugüne kadar 151 bin 746 Suriyeli bebek Türkiye'de dünyaya gözlerini açtı.

Kamplardaki bin 211 derslikte okul öncesi 6 bin 857, ilkokul 42 bin 491, ortaokul 20 bin 51 ve lise 9 bin 308 olmak üzere toplam 78 bin 707 öğrenci eğitim görüyor. Türkiye'deki devlet okulları da dahil olmak üzere eğitim alan Suriyeli öğrenci sayısı ise 325 bin'e ulaştı.

Yetişkinlere yönelik devam eden 298 kursta toplam 13 bin 936 kişi eğitim alıyor, daha önce düzenlenen 2 bin 36 kurslardan da toplam 61 bin 749 Suriyeli faydalandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum