Paralel Yapı okullarına yeni soruşturma

Paralel Yapı okullarına yeni soruşturma
Paralel Yapı'yla ilişkili olan Harmony Okulları hakkında resmi şikayette bulunuldu.

ABD'de Paralel Yapı'yla ilişkili Harmony Okulları hakkında Teksas Eğitim Ajansı'na resmi şikayet başvurusu yapan Amsterdam&Partners LLP hukuk firmasının yetkilisi Robert Amsterdam, "Harmony'nin elde ettiği haksız kazançların, ABD, Türkiye ve başka ülkelerdeki siyasi çıkarlarını genişletmek isteyen Gülen organizasyonuna akıtıldığına inanıyoruz" dedi.

Amsterdam&Partners LLP hukuk firması tarafından yapılan yazılı açıklamada, Paralel Yapı'yla ilişkili Harmony Okulları aleyhine kamu fonlarını kötüye kullanmak, ayrımcılık ve kendi çıkarına iş yapmak suçlamalarından Teksas Eğitim Ajansı'na resmi şikayet başvurusu yapıldığı kaydedildi.Amerikan devletinden yıllık 250 milyon dolar finansman sağlayan Harmony sözleşmeli (charter) okullarının Teksas'taki 7 bölgede toplam 46 okula sahip olduğu bildirilen açıklamada söz konusu okulların federal yasalara uygun çalışmadığı vurgusu yapıldı. Açıklamada Harmony Okulları'nın H1-B vizesini "niteliksiz" bazı Türk öğretmenleri ABD'ye getirmek için kullandığı, ayrıca bünyesinde çalışan öğretmenlere olması gerekenden düşük ücret verdiği belirtildi.- Sözleşmeler Paralel Yapı'yla ilişkili firmalara veriliyorOkulların genellikle Paralel Yapı'yla ilişkili kişilerin firmalarına sözleşme karşılığı birçok iş verdiği vurgulanan başvuruda, bu durumun, yerel firmaları haksız rekabet ile karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.

Son birkaç yıldır hem eyalet hem de federal düzeyde bazı soruşturmalara maruz kaldığı kaydedilen Harmony Okulları'nın şimdiye kadar "yetersiz finansal soruşturma geçirdiği" ve "federal fonları kötü kullandığı" belirtildi.

Açıklamada, başvurunun, eyaletteki ilk ve orta dereceli tüm devlet okullarıyla ilgili en üst düzey otorite olan Teksas Eğitim Ajansı'nın Harmony Okulları'nı kapsamlı bir şekilde soruşturması ve bu okulların yasalara uygun çalışıp çalışmadığının tespiti amacıyla yapıldığı bildirildi.

Başvuruda ayrıca Harmony Okulları'nın pek çok yöneticisinin, çalışanının ve sözleşmeli çalıştığı firmaların Paralel Yapı ile ilişkili olduğu vurgulandı.

Başvuruyla ilgili açıklamasında Amsterdam, "Harmony'nin elde ettiği haksız kazançların, ABD, Türkiye ve başka ülkelerdeki siyasi çıkarlarını genişletmek isteyen Gülen organizasyonuna akıtıldığına inanıyoruz." dedi.

- ABD'DEKİ PARALEL YAPI OKULLARIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA SÜRECİ

2014 yılında başlayan FBI soruşturmasının ilk ayağında "Paralel Yapı"ya ait Chicago'daki Concept Okulları adı altındaki 30 sözleşmeli okulun, 2003 ile 2013 yılları arasında 5 milyon dolardan fazla devlet desteğini kendi üyelerine aktararak usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti. İlk etapta 3 eyalette başlatılan soruşturma süreci devam ediyor.

Amsterdam&Partners firması, Gülen'in sözleşmeli okullarına ilişkin ilk şikayet dilekçesini şubat ayında Kaliforniya’daki Magnolia Okulları için vermişti. Magnolia Okulları'yla ilgili çok sayıda denetlemenin yapıldığını aktaran Amsterdam, "Bu okullardaki finansal işlemlerin yüzde 70’inde düzensizlikler var." açıklamasını yapmıştı.

Söz konusu okulların kendi aralarında da birtakım işler yürüttüklerine dikkat çeken Amsterdam, 2009 yılında Magnolia Okulları'nın CEO’su olarak işe alınan bir kişinin, 2011-2012 eğitim yılında bir firma ile 700 bin dolarlık bir kontrat imzaladığını ve aynı yılın sonunda bu kişinin, sözleşme imzaladığı firmanın başına geçtiğini ifade etmişti.

Geçen yıl kasım ayında da ABD Kongre üyesi Raul Grijalva, ABD Eğitim Bakanı Arne Duncan'a mektup göndererek, Paralel Yapı ile bağlantılı okullar hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili rapor talep etmiş, konu bu vesileyle Kongre'nin de gündemine gelmişti.

ABD'de son dönemde, "charter okulları" olarak bilinen sözleşmeli okulların, devletten aldığı fonlardan haksız kazanç elde etmeleri yeni bir tartışma konusu olarak sık sık gündeme geliyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum