ALES sınav sonuçları Açıklandı! ÖSYM Duyuru

ALES sınav sonuçları Açıklandı! ÖSYM Duyuru
Ales sınav sonuçları bugün açıklanacak. Gözler ÖSYM'de. Milyonlarca kişi ales sonucunu merak ediyor. ALES sınav sonuçları açıklanır açıklanmaz buradan online olarak öğrenebilirsiniz...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 8 Mayıs Pazar günü yapılan Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı’nın (ALES) sonuçlarını bugün açıklayacağını duyurdu.
ÖSYM’nin resmi internet sitesi osym.gov.tr’de belirtilen bilgilere göre ALES 2016 İlkbahar dönemi sonuçları 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü öğleden sonra açıklanacak.

Ales sınav sonuçların için tıkla

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışına lisansüstü (master) eğitimi için gönderdiği adaylara da ALES zorunlu tutuluyor.

2016 ALES SONUÇLARINI NASIL ÖĞRENECEKSİNİZ?
Adaylar ALES sınavı sonuçlarını sonuc.osym.gov.tr üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleriyle sonuçlarını öğrenebilecek.

ALES SINAVI NEDİR?
ALES’E öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolara girmek isteyen adaylar katılıyor.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?
Sınavdan alınan puanlar, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak

Artık günümüzde eğitim hayatı çokça önemli bir hal almıştır. Eğitim ve öğretim her alanda gelişerek yayılmıştır. Eğitim ve öğretim alanlarında da bir çok yenilikler ve değişimler yapılmaktadır. Bu değişiklikler ve yenilikler sayesinde bir çok alanda gelişme sağlamış durumdayız. Sizlere bu yazımızda ALES sınavı hakkında bilgiler vereceğiz. Kısaltılması ALES olan yani açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara giriş ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı alabilmek için girilen bir ek sınavdır. ALES sınavı sonucunda giriş yapılabilmekte olan yerler yükseköğretim kadrolarındaki; okutman, eğitim görevlisi, çevirici, araştırma görevlisi ve uzman gibi alanlara ALES sınavı  ile girilmektedir. 

ALES sınavına girebilmek için bir yükseköğretim programından yani üniversiteden mezun olan adaylar girebilmektedirler. Bir üniversiteden mezun olan herkes hangi bölümü bitirmiş olursa olsun ALES sınavına girebilme imkanına sahiptirler ALES sınavına giriş sayıları sınırsızdır. Sınava istediğiniz kadar girebilme imkanınız bulunmaktadır. Sınava girebilmek için mutlaka bir üniversiteden mezun olmak gerekmektedir. Eğer üniversite mezunu değil iseniz ALES sınavına girme durumunuz oktur. ALES sınavına girmek için üç farklı seçenek bulunmaktadır. İnternet üzerinden başvurabilirsiniz, başvuru merkezlerinden başvurabilirsiniz, ve de son olarak posta yöntemi ile başvuru yapabilirsiniz.

Sınav başvurusu yapmak istiyor iseniz bu işlem oldukça kola bir işlemdir. Sınav başvurunuzu internet üzerinden yapmak istiyor iseniz ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) internet sayfasından yapabilmeniz mümkün olacaktır. Sınav başvurunuzu yapabilmek için girişinizi yapmanız gerekmektedir. Sistemden giriş yapmanız için TC kimlik numaranız ve de sistemde kayıtlı olduğunuz kendi şifreniz ile girmeniz mümkün olacaktır. Sisteme giriş yaptıktan sonra başvurular sayfasına gelerek ALES yazısına seçmeniz gerekmektedir. Ve burada bulunmakta olan formu doldurmanız gerekmektedir bu formu doldururken eksiksiz bir şekilde ve de doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Formu doldurduktan sonra yapmanız gereken bir diğer işlem ise sınav ücretini bankaya yatırmanız gerekmektedir.

Sınav ücretinizi T.C. kimlik numaranız adına yatırdığınızda başvurunuz tamamlanmış olacaktır. ALES sınavına başvuru yapmanız için bir diğer seçenek ise başvuru merkezleri ile yapılmakta olan başvurulardır. Bu yöntem için bir başvuru merkezine gitmeden önce bankaya ilk olarak sınav ücreti yatırıp ve sınav ücretinizi yatırdığınıza dair bir dekont ile başvuru merkezine gidilerek başvuru formunu doldurarak başvurunuzu bu şekilde tamamlamış olacaksınız. Son seçenek ise başvuru formudur. Başvuru formunu doldurarak vesikalık bir fotoğraf ile sınav ücretini yatırdığına dair bir banka dekontu ile birlikte posta ÖSYM ilgili merkezine postalamanız gerekmektedir. Bu şekilde başvuru yapmanız mümkün olacaktır. ALES girmiş olan adaylar sınav sonuçlarını öğrenmek için ÖSYM’nin sonuç sayfasından açıklanacağı zaman öğrenebilmeniz mümkün olacaktır. Sınav sonuçları açıklandığında ÖSYM sonuç sayfasından TC kimlik numaranızı yazarak sonucunuzu öğrenme imkanı bulursunuz.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
ALES puanını hesaplamak istediğiniz kişinin sınavda Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1 ve Sözel-2 test bölümlerinde yapmış olduğu doğru ve yanlış sayılarını girdikten sonra hesapla butonuna basınız. Dilerseniz hesaplamada kullanılacak olan katsayıları 2015 ve 2016 yılı ilkbahar ya da sonbahar sınav sonuçlarının hesaplanmasında kullanılan katsayılar arasından seçebilirsiniz.

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.

ALES NEDİR?
ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı anlamına gelmektedir. Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinmesine rağmen ALES, doktora başvuruları için de girilmesi gereken bir sınavdır. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, yurt içi lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların aday seçiminde kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.