İkinci Felluce katliamı mı olacak?

İkinci Felluce katliamı mı olacak?
Irak’ta birçok grubun desteğiyle terör örgütü DAEŞ’in elinde olan Felluce’ye başlatılan operasyonlar, siviller açısından büyük tehlike arz ediyor.

Irak’ta birçok grubun da desteğiyle terör örgütü DAEŞ’in elinde olan Felluce’ye geniş çaplı operasyon başlatan ordu sivillere yönelik tehlike arz ediyor. Öyle ki saldırının başladığı ilk günde 5’i çocuk 9 sivil katledildi. Haber7 yazarı Taha Dağlı, 2003'te olduğu gibi ikinci bir Felluce katliamının kapıda olduğunu yazdı.

Felluce katliamı hala hafızalarda. Bugün ise ikinci bir katliam için uyarı üstüne uyarı yapılıyor. Amerika, 2003’teki Irak işgalinden bir yıl sonra direnişin merkezi olan Felluce’ye katliam operasyonları başlattı.

Takvimler 2004 yılının Mart ayını gösteriyordu, Irak’ın sünni üçgeni olarak bilinen Bağdat’ın kuzeyindeki Anbar bölgesine bağlı Felluce kentinde işgale karşı direniş vardı.

Amerikan Ordusu Sünnilerin yaşadığı o bölgedeki direnişi kırmak için aylar süren bir operasyon başlattı.

Saldırılar yıl sonuna kadar sürdü. Resmi kayıtlara göre 2000 kişi hayatını kaybetti. Ancak Iraklı kaynakların verdiği bilanço bu sayının çok üzerindeydi.

Cami baskınları

Cami baskınları Felluce katliamının sembolü olmuştu. Tıpkı Ebu Garip cezaevindeki işkenceler gibi Felluce camindeki sivillerin infazı da kameralarla görüntülenmişti.

Amerikan işgali sırasındaki Felluce katliamları, bugün Irak’ta yaşanan kaos ortamının en belirgin kilometre taşlarından biriydi.

Çünkü sünni bölgesindeki direniş kanla bastırılırken, El Kaide gibi terör örgütü oluşumları da bu katliamlar bahanesiyle filizlenmeye başlamıştı.

Irak’ın Felluce kenti yaklaşık 2 yıldır DAEŞ terör örgütünün işgali altında. 2014 Mart ayında Felluce’ye giren DAEŞ’e karşı dönemin Irak Başbakanı Nuri Maliki, sessiz kalmış, bölgedeki Sünnilere yönelik ablukayı izlemekle yetinmişti.

Irak’ta Felluce ile başlayan DAEŞ yapılanması, 2014 Mayıs’ında Musul’la devam etti. Sünni bölgeler DAEŞ terörüne teslim edildi.

Aradan 2 yıl geçti. Irak’taki DAEŞ faaliyetlerini bahane eden İran, Irak Ordusunu Şii milislerle donattı.
Sünniler katliam tehlikesiyle karşı karşıya

O silahlı grupların başında da Irak’taki Hizbullah olarak bilinen Haşdi Şabi milisleri geliyor. Haşdi Şabi ismi Iraklı sünniler için “katliam” demek. Çünkü bir çok Iraklıya göre Haşdi Şabi militanlarının DAEŞ teröristlerinden farkı yok.

İlk günden 5'i çocuk 9 sivil öldürüldü

2 gün önce Felluce’ye yönelik ABD destekli bir operasyon başlatıldı. Ve o operasyona Irak Ordusuyla birlikte Haşdi Şabi militanları da katılıyor.

Daha ilk günden 5’i çocuk 9 sivil katliamı yapıldı, bu katliamların arkasının gelmesinden endişe ediliyor. Çünkü bölgedeki Sünni aşiretler, Haşdi Şabi militanlarının hedef gözetmeden sağa sola rasgele saldırdığından şikayetçi, bu nedenle İran destekli milislerin operasyondan çekilmesi için bas bas bağırıyor.

İşin ilginç yanı bundan 12 yıl önce Felluce’ye kan gölüne çeviren Amerika, bugün aynı bölgeye DAEŞ kadar tehlikeli olduğu söylenen Haşdi Şabi militanlarını sokuyor.

Irak’ta Haşdi Şabi’yle DAEŞ mücadelesine giren Amerika, Suriye’de ise Rakka’ya yönelik geniş çaplı kara harekatında PKK uzantısı olan PYD teröristlerini sahaya sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.