Çin Pasifik'e nükleer denizaltılar yolluyor

Çin Pasifik'e nükleer denizaltılar yolluyor
Pekin yönetimi, ABD ile uluslararası sularda yükselen tansiyona cevap olarak nükleer füzelerle yüklü denizaltıları Pasifik Okyanusu'na gönderiyor.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Güney Çin Denizi'nde sık sık karşı karşıya gelen ABD ve Çin arasında Pekin yönetimi yeni bir adım atıyor.

Çin, nükleer füzeler taşıyan denizaltılarını ilk kez Pasifik Okyanusu'na göndermeye karar verdi. Denizaltıların ne zaman yola çıkacağı henüz açıklanmış değil.

Washington, son olarak ay ortasında iki Çin savaş jetinin uluslararası hava sahasında seyreden bir ABD keşif uçağına 15 metre kadar yaklaştığını duyurmuştu. Pentagon, pilotun çarpışmayı önlemek için ani bir manevrayla yaklaşık 100 metre alçalmak zorunda kaldığını belirtmişti.

Çin, Güney ve Doğu Çin denizlerinin büyük bölümünde hak iddia ediyor. Güney Asya Denizi'ndeki diğer ülkeler de zengin kaynaklara sahip olduğu düşünülen bölgede hak iddiasında bulunuyor.

Washington Çin'i, Güney Çin Denizi'ni 'askerileştirerek' gerginliği artırmakla suçluyor. Çin ise ABD'nin Asya'da deniz ve havada yaptığı devriyelerin sayısını artırdığı gerekçesiyle Washington'ı eleştiriyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum