Bahçeli ya kabul edecek ya da istifa!

Bahçeli ya kabul edecek ya da istifa!
Yargıtay'ın kurultay kararını onamasının ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 10 Temmuz için ilan ettiği kurultay kararının ardından bir seçim yapmak zorunda kaldı. Hukukçulara göre Bahçeli ya istifa edecek ya da Çağrı heyetiyle uzlaşacak.

MHP'de 10 Temmuz olarak ilan edilen Kurultay kararının sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli parti tüzüğüne takıldı.

DELEGELERDEN İMZA TOPLANACAK

MHP’de aylardır süren olağanüstü kurultay tartışması, Yargıtay kararına ve Genel Merkez’in seçimli kurultay tarihi açıklamasına rağmen bitmedi. Yargıtay’ın Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını onamasından sonra tüzük kurultayı yapma yetkisi Çağrı Heyeti’ne geçti. Ancak Yargıtay’ın kesinleşen kararına göre Çağrı Heyeti, sadece tüzük kurultayı yapabiliyor. Seçimli kurultay yapılabilmesi için muhalif adayların yeniden delegelerden imza toplaması gerekiyor.

TÜZÜK ENGELİ

MHP lideri Devlet Bahçeli, karşı hamle yaparak 10 Temmuz’da seçimli kurultay yapacaklarını duyurdu. Ancak Yargıtay’ın onadığı yerel mahkemenin kararına göre, Genel Merkez’in tüzük kurultayı yapma yetkisi yok. MHP tüzüğünün 63. maddesine göre, olağanüstü kongrelerde seçim yapılamıyor. Önce tüzüğün değiştirilmesi gerekiyor. Bu yetki ise Yargıtay kararıyla Çağrı Heyeti’nin elinde.

ÇÖZÜM ORTAK AKIL

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, seçimli kurultay yapılması konusunda iki taraf arasında görüş ayrılığının kalmadığını, uzlaşma zemini aranmasının en makul yol olduğunu söyledi. Türk, “Ortak akılda buluşmak sorunu çözer. Zaten seçimli kongre yapılması istenildi, sorun  kalmadı. Uzlaşmayla tarih belirlenir ve kurultay yapılabilir’’ dedi.

DELEGE AYNI DELEGE

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da çıkış yolu olarak Çağrı Heyeti’nin tüzük kurultayı yaptıktan sonra Genel Merkez’in belirlediği tarihte de seçimli kurultay gerçekleştirilebileceğini söyledi. Eminağaoğlu, “O zaman sorun ortadan kalkar. Delege aynı delege’’ diye konuştu.

BAHÇELİ İSTİFA EDERSE...

MHP Tüzüğü’ne göre tüzük değişikliği yapılmadan olağanüstü kongrede genel başkan seçimi yapılamıyor. Seçimli kurultay tarihini açıklayan MHP lideri Bahçeli, ancak istifa ederse tüzük değişikliğine gerek kalmadan seçimli olağanüstü kongre yapılabiliyor.

ÇAĞRI HEYETİ TOPLANIYOR

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yetki verdiği MHP’deki Çağrı Heyeti, 30 Mayıs Pazartesi günü toplanarak yeni kurultay tarihiyle ilgili değerlendirmelerde bulunacak. Heyet toplantıda, Bahçeli’nin açıkladığı 10 Temmuz’da genel başkan seçimli olağanüstü kurultay yapılması kararını da değerlendirecek.

7 YIL ÖNCE DSP DE BENZER SÜREÇTEN GEÇMİŞTİ

Geçmişte DSP’de buna benzer bir durum yaşandı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, 2009’daki yerel seçimlerde partisinin istediği sonucu alamadığını belirterek istifa ettiğini açıkladı. Genel Başkanlık koltuğu boşaldığı için olağanüstü kongrede seçim yapıldı ve DSP Genel Başkanlığı’na Masum Türker seçildi. MHP kulislerinde Bahçeli’nin istifayı düşünmediği, kurultay günü istifa edeceği belirtiliyor.

DAHA FAZLA GERMENİN ANLAMI YOK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, MHP’nin kamuoyu önünde çok tartışıldığını ve bu durumun partiyi yıprattığını söyledi. Karakaya, “Bu işi daha fazla germenin anlamı yok” dedi. NTV’ye konuşan Karakaya, “Ben Genel Başkanımıza bu kurultay nasıl bir kurultay olacak diye sorduğumda kendisi bana ‘Bu kurultay oyun bozan kurultay olacak.

Ülkücü irade bu oyunu bozacak’ cevabını verdi” şeklinde konuştu. “Çağrı Heyeti’nin görevi, delegeyi salona getirdikten sonra biter” diyen Karakaya şunları söyledi: Sayın Genel Başkanımız seçimli olağanüstü kararını açıkladıktan sonra bunun arkasında başka bir plan mı var soruları saçıldı.

Bizim kafamızda arka plan gibi bir çalışma yok. Dün Sayın Genel Başkanımızın yapmış olduğu yazılı açıklamada belirittiği gibi bir seçim yapacağız ama tüzüğün değiştirilmesiyle ilgili talepler geliyor. Bu talepler dikkate alınır ve bunlar aşama aşama yapılır. Bu işi daha fazla tartışmalara götürmeden gerginlikler götürmeden sonuçlandıralım. 

KURULTAY YETKİSİ ÇAĞRI HEYETİ’NDE

MHP genel başkan adaylarından Ümit Özdağ, olağanüstü kurultay düzenleme yetkisinin Çağrı Heyeti’nde olduğunu ileri sürdü. Özdağ, Genel Merkez’in, olağanüstü kurultay kararını açıklamada çok geç kaldığını savundu.

Yetkinin, Yargıtay kararından sonra artık Çağrı Heyeti’nde bulunduğunu belirten Özdağ, “Bu heyetin alacağı kararlar doğrultusunda kurultayın gerçekleştirilmesi dışında bir seçenek yoktur” dedi. MHP’nin bu aşamada bir tüzük kongresi düzenleyemeyeceğini iddia eden Özdağ, “Eğer Yargıtay, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını onamadan önce MHP olağanüstü kongre düzenleyeceğine ve tüzüğün değiştirilip genel başkan seçimi yapılacağını açıklasaydı olurdu ama karardan sonra artık bu imkan yok” diye konuştu.

Özdağ, Genel Başkan istifa ederse 45 gün içerisinde genel başkan seçimine gidileceğini ancak MYK seçimi yapılamayacağını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.