Ayasofya’da ilk Cuma’yı kim kıldırdı?

Ayasofya’da ilk Cuma’yı kim kıldırdı?
Fetihten sonra ilk Cuma 1 Haziran 1453’e tekabül ediyor. Peki Ayasofya’da ilk Cuma Namazını kim kıldırdı? İşte cevabı:

İstanbul'un fethinin sembolü olarak İslami gelenek doğrultusunda şehrin en büyük kilisesi olan Ayasofya Camiye dönüştürüldü. Fetihten sonraki ilk Cuma namazı 1 Haziran 1453 tarihinde bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından kıldırıldı. Hutbe ise Akşemsettin tarafından Fatih sultan Mehmet adına okundu.

Uğruna bir çok Müslümanın şehit olduğu, Peygamber Efendimizi Medine’deki evinde misafir eden, 80 yaşındaki sahabe Ebû Eyyûb el-Ensari’yi yollara düşüren İstanbul'un fethi; 29 Mayıs 1453 Salı günü öğle vaktine doğru Fatih Sultan Mehmet'in yanında Akşemseddin, Molla Gürani, diğer devlet adamları ve komutanları ile tekbirler eşliğinde Topkapı'dan İstanbul'a girmesiyle resmen fethedilmiş oldu.

Fetihten sonra Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'ya doğru ilerlemeye başladı. Beyaz atının üzerinde, din adamları ve halkın sığındığı Ayasofya'ya vardığında bir papazın korkular içinde yere kapanarak yalvardığını görünce hemen atından inerek; "Ayağa kalkınız! Ben, Sultan Mehmet olarak sana ve Bizans halkına sesleniyorum. Bugünden itibaren hayatınız ve hürriyetiniz konusunda benim öfkemden korkmayınız." dedi. Bütün gayri Müslimlerin güven altında olduğunu söyledi.

İkindi namazı vaktinin geldiğini gören büyük Hünkar hemen emir vererek bir müezzinden ezan okunmasını istedi ve ardından Ayasofya'da ilk namaz kılındı.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.