"Türkiye tüm Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır"

"Türkiye tüm Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda ziyaretinde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda ziyareti kapsamında mevkidaşı Museveni ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak yatırımlara dikkat çeken Erdoğan, "Malum Afrika'nın 54 ülkesi var ve şu anda 39 tane ülkede de (Afrika) büyükelçiliğimiz var. Özellikle Afrika'nın güvenlik ve kalkınmasına büyük önem veriyoruz ve kıtanın bir çok ülkesinde yürüttüğümüz projelerle Afirka ülkelerinin kalkınmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Uganda ve Doğu Afrika'nın meseleleriyle yakından ilgileniyorum. Bilimde geliştirdiği stratejik hamlelerle, Uganda sağlık alanında büyük başarılara imza attı. Ülkemizde bu süreçte Afrika'ya 5 Milyar Dolar ile büyük bir katkı sağladı. Uganda milenyum kalkınma hedeflerine ulaşmadaki kararlılığını ortaya koymuştur. Bu hedeflerinde aşırı yoksuklulluğun yarıya indirilmesi ve AIDS hastalığı ile ilgili olan hedefleride yerine gfetirmiştir. Tebrik ve takdirlerimi ifade etmek isterim. Milli marşında bile Uganda'nın komşularıyla olan ilişkilerine verdiği önem anlatılıyor. Bu dayanışma ruhunun güçlenerek devam etmesini temenni ediyor, dostum Museveni'ye takdirlerimi sunuyorum. 

"AFRİKA'NIN KALKINMASINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Malum Afrika'nın 54 ülkesi var ve şu anda 39 tane ülkede de (Afrika) büyükelçiliğimiz var. Özellikle Afrika'nın güvenlik ve kalkınmasına büyük önem veriyoruz ve kıtanın bir çok ülkesinde yürüttüğümüz projelerle Afirka ülkelerinin kalkınmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özellikle 2011 yılından itibaren Somali'nin ayağa kalkması için bölge ülkeleri ile büyük bir çaba harcıyoruz. 

"AFRİKA'DAKİ EN BÜYÜK TEHDİT UNSURU TERÖRDÜR"

Bu yaz gerçekleşecek seçimlerin sükunetle gerçekleşmesini temenni ediyorum. Şüphesiz ki Afrika'da istikrarı tehdit eden en önemli şey; terörizmdir. Bu konuda 3 başlığımız var; bir tanesi mezhepçilik diğeri ırkçılık ve sonuncusu da terörizmdir. Örneğin 35 yıldır terörle mücadele eden ülkemiz çok ağır bedeller ödedi. Bölgenin en önemli tehdit unsuru mezhepçiliktir. İkincisi ırkçılıktır ve ne yazık ki ırkçılıkta terörizmi teşvik eden en önemli unsurdur. 

"ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ KILACAĞIZ"

Bölgenin terör ve teröristle mücadelesinde bizler çok büyük mücadele ortaya koyduk. Bizler de terör mağduıru olanlara destek vermeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi Afrika açılımı kapsamında açtığımız ilk elçilik Uganda'dadır. Karşılıklı olarak büyükelçiliklerimizi açtığımız bu süreçte önümüzdeki süreci çok daha güçlü kılmak istiyoruz. Özellikle istiyoruz ki çok daha büyük bir büyükelçilik inşaa edelim (Uganda'da). Benzer bir şekilde Türkiye'de de Uganda böyle büyük bir elçilik binası inşaa etsin. Kendileri de buna olumlu baktılar ve geleceğe ilişkin projelerimiz paylaşıp bir çok konuda hemfikir olduğumuzu gördük. 115 kadar işadamıyla birlikte geldik ve bu akşam işadamları bir araya gelecek. Türkiye'nin Afrika'da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve 'kazan, kazan' bizim temel ilkemizdir. Tüm alanlarda, savunma, turi,zm, ekonomi, tarım ve tüm alanlarda ortak yatırımlar içine girebiliriz. 

Altyapı, üstyapı gibi alanlarda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttim. Biz Uganda'nın geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz. Kıymetli dostumun şahsında tüm Uganda halkını selamlıyorum. 

Museveni'nin konuşmasından öne çıkanlar;

"TÜRKİYE TÜM AFRİKA ÜLKELERİ İÇİN İLHAM KAYNAĞIDIR"

Afrika ile Türkiye arasında büyük bir potansiyel var ancak biz bir araya gelmezsek bu potansiyel kaybolacak. Belli başlı bazı konular yakın zamanda sözleşmelerle tamamlanacak. Temmuz ayına kadar kendi aramızdaki konulardan, sosyal güvenlik konusunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Türkiye'nin liderliği sadece Uganda için değil, diğer Afrika ülkeleri için ilham kaynağıdır. Türkiye yakın tarihe kadar dünyanın gelişmiş ülkelerinde değildi ve potansiyeli gerçeğe aktarılmamıştı. Türkiye'nin yenilikçi liderliği sayesinde Türkiye son 10 yılda ciddi mesafe kaydetti. 19. yy. da büyük bir imparatorluk olan Osmanlı, bu tarihten sonra düşüşe geçti ve 'hasta adam' ismini aldı. Oysa artık Türkiye tüm dünyada büyümenin itici gücü haline geldi. 

"TÜRKİYE İLE UGANDA ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİDİR"

Türkiye ile Uganda arasında faydalanabileceğimiz çok ciddi bir potansiyel var. Bizim muhakkak iki önceleğimiz olmalı; üreten ve tüketen taraf. Eğer üretiyorsanız sizde refaha katkıda bulunuyorsunuz demektir. Dolayısıyla her iki tarafında refahtan faydalanması için, ülkeler arası işbirliği çok öenmlidir. 

Biz İdi Amin'i yendik. Birleşmiş Milletler o zaman neredeydi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.