Ramazan öncesi vatandaşa müjde!

Ramazan öncesi vatandaşa müjde!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, “Ramazan ayına dönük et ithalatımız çerçevesinde en ufak bir sorunun olmadığını, fiyat artışını gerektirecek bir durumun olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Slovenya Milli Günü resepsiyonuna katıldı. Resepsiyonun ardından basın mensuplarına Ramazan ayında kırmızı et ve kuru bakliyat ürünlerinde herhangi bir fiyat artırımının olup olmadığı konusunda bilgi veren Çelik, “Ramazan da gıda tüketimi önem arz ediyor. Gıda güvenliği ve sağlığı açısından yoğun bir şekilde bütün ilgili personelimizin arazide olduğunu belirtmek isterim. Gıda güvenliği ve sağlığı konusunda denetimler başlamış bulunmaktadır. Enflasyon gıda fiyatları ilişkisi çok yoğun bir şekilde değerlendiriliyor. Kırmızı et ile ilgili Türkiye’nin bir açığının olduğu gerçek. Türkiye’de 100-150 bin ton kırmızı et açığı söz konusudur. Bu konuda Ramazan ayı dolayısıyla en ufak fiyat artışını gerektirecek bir durumun olmadığını ifade etmek istiyorum. Türkiye’de şuan da 1 milyon 300 bin civarında besi hayvanımız, yani belli dönemlerde kesime gönderilecek hayvanlarımızın olduğunu belirtmek isterim. Bu ay sonuna kadar bir milyon 300 bin besi hayvanı piyasaya arz edilmiş olacak. Yalnız bu açıdan hiçbir sorun olmadığını görebiliriz. 6 bin ton civarında Bosna’dan alacağımız hazır lop etin de ilk partisi bugün itibariyle Türkiye’ye geliyor. Düzenli bir şekilde bu 6 bin ton piyasaya girmiş olacak. Yarın da Avrupa Birliğinden alacağımız 10 bin ton et söz konusu ve yarın ihalesi yapılıyor. Ramazan ayına girerken gerek besi hayvanlarının devreye girmesi gerekse de dışarıdan ithal amaçlı Ramazan ayına dönük et ithalatımız çerçevemizde en ufak bir sorunun olmadığını, fiyat artışını gerektirecek bir durumun olmadığını, aksine nispi düşüşlerin sağlayacak bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

'Kırmızı ette ve kuru gıdada bir artış kesinlikle söz konusu değildir'

Yerli üreticiyi sıkıntıya sokacak hiçbir kararın altında imzasının olmayacağını kaydeden Çelik, “Maliyetleri biliyoruz, ne alırsak alalım, dışarıdan hazır kesime uygun hayvan da getirsek, hazır ette getirsek içerideki üreticimizi rahatsız edecek bir noktada olmayacaktır. İçerideki üreticilerimize, spekülatif hiçbir oyuna gelmeyin diyorum. O zaman canınız yanar. Biz üreticinin hukukunu korumakla görevliyiz. Onu zarara uğratıp, elindeki hayvanları elinden çıkarmasını sağlayacak bir politikanın altına imza atmayız ama spekülatif olarak bazı oyunlara girenler olursa onlarla da uğraşacağımızı çok açıkça ifade ediyorum. Elimizde yeteri kadar ve artacak miktarda gerek hayvan varlığı gerekse de ithal ürünlerin olduğunu belirtmek istiyorum. Tarım ürünleri açısından da en ufak bir eksiğimizin olmadığını ve spekülatif oyunlara malzeme olacak bir tablonun olmadığını söylemek isterim. Kırmızı ette ve kuru gıda da bir artış kesinlikle söz konusu değildir. Piyasada da hem sağlık açısından denetim hem de gıda güvenliği açısından bu tür spekülatif oyunlara karşı teyakkuzda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Fırsatçılara alan bırakmamak gerekiyor. Denetimlerin amacı da budur. Ramazan da yoğun tüketilen ürünlerin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili fırsatçıların nasıl olsa tüketiliyor gibi bir çerçevede sağlıksız bir tablonun oluşmaması konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Yoğun denetimler bugünlerde daha da sıklaştırıldı” açıklamasını yaptı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum