Paşa’nın Yahudi aşkı

Paşa’nın Yahudi aşkı
Emekli Orgeneral Necdet Timur’un Türk Musevi Cemaati’nin onore edilmesi için 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun’a ricada bulunduğuna dair belgeler ortaya çıktı. Emekli Orgeneral Necdet Timur’un Genelkurmay 2. Başkanlığı dön

Emekli Orgeneral Necdet Timur’un Türk Musevi Cemaati’nin onore edilmesi için 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun’a ricada bulunduğuna dair belgeler ortaya çıktı. Emekli Orgeneral Necdet Timur’un Genelkurmay 2. Başkanlığı döneminde Orgeneral Ergin Saygun’dan Yahudiler için ayrıcalık talep ettiğine dair bir mektup ortaya çıktı.

YAHUDİLERİ KOMUTANLIK DÜZEYİNDE AĞIRLAYIN

Vakit’in ele geçirdiği mektuba göre emekli Orgeneral Necdet Timur, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’a (şimdi 1. Ordu Komutanı) hitaben kaleme aldığı mektupta, Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvio Ovedya ile yardımcısı Sami Herman’ı överek TSK’nın onları komutanlık düzeyinde kabul ederek, onore edilmesini talep ediyor. İki sayfalık mektupta Necdet Timur imzası dikkat çekiyor. 

İŞTE O MEKTUP

Muhterem Paşam (Orgeneral Ergin SAYGUN)
Türk Yahudi Cemaati’nin önde gelenleri, komutanlık dönemimden beri yakın dostlarım arasındadır. Ülkemizin temel uluslararası konularda daima düşünce ve görüşlerimizi alma nezaketini gösterirler. Maalesef bu yıl Ermeni iddiaları ABD parlamentosunda istenmeyen farklı bir gelişme gösterdi. Yahudi vatandaşlarımızın engellemeleri konusundaki çabası oldukça yoğun. Bu amaçla ABD gazetelerinde yayınlanan düşünce ve kamuoyu çağrıları ekte sunuyorum. Türk Musevi Cemaat Başkanı Silvio Ovedya, yardımcısı Sami Herman sizi ziyaret ederek, olup biteni ve olacakları anlatmak istiyorlar. Arzu ederseniz ben de kendilerine refakat ederim. Ya da onlar gelirler. Bu seçkin iki vatandaşımızın katınızda kabul görmesi cemaatin vatanımıza bağlılığını güçlendiriyor. Sizce uygun olacak gün ve saatte bir randevu lütfetmenizi diliyorum. Ziyaret onların Türkiye’de yaşama, azim ve kardeşimin çocuklarına miras olarak almasına vesile oluyor. Takdir zat-ı devletlerine ait olmak üzere bu vesile ile sevgi ve saygılarımı sunarım.
Her şey gönlünüzce olsun.
11.10.2007 
(E) Orgeneral Necdet Timur
Genelkurmay Başkanlığı’nın İslâmi cemaatlere olan mesafesi bilinip cemaatlerle ilişkisi olan subaylar 28 Şubat döneminden bu yana ordudan atılırken, bir orgeneralin Yahudi cemaati için ayrıcalık istemesi şaşırtıcı bulundu.
Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı, şimdiki 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun’un bu mektuba verdiği cevap ise merak ediliyor. Tam 6 gün önce konu ile ilgili görüşmek istediğimiz Orgeneral Ergin Saygun ve yazılı soru geçtiğimiz Genelkurmay Başkanlığı, sorularımıza cevap vermekten kaçındılar.

GENELKURMAY’IN CEVAPLAMADIĞI SORULAR

Vakit’in Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdiği, fakat hiçbir cevap alınamayan sorular şöyle: 
1- Emekli Orgeneral Necdet Timur, Türk Musevi Cemaati’ni onore etmek için dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’a 11 Ekim 2007 günü bir mektup göndermiş midir? TSK’nın elinde böyle bir bilgi mevcut mudur?
2- Böyle bir mektup gelmişse Orgeneral Ergin Saygun’un tavrı ne olmuştur?
3- Orgeneral Ergin Saygun, Türk Musevi Cemaati ile görüşmüş müdür?
4- Mektupta Türk Musevi Cemaati’nin yaptığı çalışmalar övülüyor ve bundan dolayı onların onore edilmesi isteniyor. Türk Musevi Cemaati üyeleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna göre bir orgeneralin bu kişiler için ayrıcalık istemesi normal mi?
5- Türk Musevi Cemaati’nin tüzel kişiliği var mıdır? TSK bu cemaatin tüzel kişiliği olup olmadığını araştırmış mıdır?

MEHMET KAPLAN - VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.