Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'soykırım kararı'na sert tepki gösterdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'soykırım kararı'na sert tepki gösterdi!
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almaya'nın aldığı 'soykırım' kararına tepki gösterdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Şahsıma ve heyetimize gösterilen kabul için heyetim adına teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Bu seyehatimde 135 kadar işadamı da benimle birlikte. Kenya ile Afrika'daki stratejik ortaklığımızı güçlendirmek arzusundayım. 

TERÖRE KARŞI KENYA'NIN YANINDAYIZ

Kenya, bölgesinin istikrarı için gayret gösteren hızla gelişen ve söz sahibi olab bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme gayreti içinde olacağız. Kenya ile Türkiye aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Bunları görüşmelerde ele aldık. Öncelikle Doğu Afrika'nın istikrarı Türkiye için hayati öneme sahiptir. Bu amaçla son 5 yıldır Somal'yi yeniden ayağa kaldırmak için çabalıyoruz. Bu katkılar Kenya ve Doğu Afrika'nın istikrarı için de önemlidir. 35 yıldır bizler terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Bugüne kadar 40 bin vatandaşımızı kaybettik. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya'nın yanında olacağız.

BUNUN ADI ADALETSİZLİKTİR

Kenya gibi biz de uluslar arası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geçen haftaki Dünya İnsani Zirvesi bu anlamda atılmış kritik adımlardan birisidir. Bu zirve bu sorunun tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturmuştur. Zengin ve batılı ülkeler rahatlarından taviz vermek istemiyorlar. Milyonlarca insanın dramına duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır. Adaletsizliktir. Mülteci göç krizi hepizmi derinden etkiliyor. Bataklığı kurrutmadan bu soruna çözüm bulamayız.

DÜNYA LİDERLERİNE SÖYLEDİM...

Suriye konusunda en önemli dünya liderlerine 'güvenli bir bölge' ilan edelim dedim. Bu bölgey, aynı zamamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim.Bu insaları artık çadırlardan, kamplardan kurtaralım. Denizlerde boğulmalarından kurtaralım. Hepsi şunu söyledi: "Güzel, ama bunu nasıl koruyacağız?" Kıbrıs'ı ikiye böldünüz yeşil hat ilan ettiniz, Meksika'da da nasıl yaptıysanız öyle yapalım. Bunların derdi başka.

BİRÇOK ADIMI BİRLİKTE ATABİLİRİZ

Kenya ile ikili ticaret hacmimiz 144 milyon dolar. Ben bugün sayın başkana bir teklifte bulundu. Bir hedef koyalım. En kısa zamanda bu ticaret hacmimizi yükseltelim. 135 iş adamıyla geldik. Bugün sektörel bazda görüşmelerini yapıyorlar. Onlara bekledikleri heyecanı vereceğimize inanıyorum. Biz önlerini açacağız, onlar da yürüyecek. Sayın başkan da çalışmayı başlatalım dedi. Ağustos'ta misafirimiz olacaklar. Biz de güzel bir söz var. "Hayırlı işlerde acele ediniz"  Bunun takipçisi olacağız. Kenya'nın altyapı ve üstyapısıyla ilgili ciddi yatırımalar yapacaklardır. Bugün 3 anlaşma imzalandı.  Gerek raylı sistemde, gerek eğitimde ve sağlıkta bir çok alanda, enerji alanında birçok adımı birlikte atabiliriz.

Bugün Kenya'daki kırsal kalkınmayı gerçekleştirmek üzere traktör ihalesini gerçekleştiriyoruz. İlişkileirmizi daha sık güçlendirmekten yanayız. Ziyaretimin bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum. 

SORU - CEVAP

KENYA İLE TİCARET

Bugün terchli-serbest anlaşmasını çözdüğümüz taktirde Türkiye'nin Kenya'dan ihraç edeceği ürünlerin Kenya'nın ticaret hacmini genişleteceğini düşünüyorum.

ALMANYA'NIN '1915 SOYKIRIM' KARARI

Az önce Başbakan ile konuştum. İlk adımımız Büyükelçi'yi Türkiye'ye çağırıyoruz.  Bu karar Almanya-Türkiye ilşikisini ciddi anlamda etkileyecek bir karardır. Döndük sonra asıl atamamız gereken adımları atacağız. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum