Sözde ‘Soykırım’ ders kitaplarına girecek

Sözde ‘Soykırım’ ders kitaplarına girecek
Alman Federal Meclisi’nin 1915 olaylarına ilişkin sözde ‘soykırım’ tasarısını kabul etti. Peki şimdi alınan bu karar sonrası neler olacak? İşte detaylar..

Bugün Alman Meclisi'nde oylamaya giren ve 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak kabul eden yasa tasarısı resmen kabul edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katılmadığı oylamanın sonrasında nelerin yaşanacağı merak konusu oldu.

Oylama sonrasında açıklama yapan Alman politikacılar, yasa tasarısının kabulünden sonra birçok değerlendirmelerde bulundu. Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, soykırım yasa tasarısının “Şimdiki Türk hükümetine yönelik mücadele için bir platform olarak kullanılmaması” gerektiği uyarısında bulunurken, Alman Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Michael Brand da karar tasarısının Türk-Alman ilişkilerinde kalıcı bir hasar bırakmayacağını dile getirdi. 

[Son dakika: Alman Federal Meclisi\'nde 1915 olayları ile ilgili soykırım tasarısı onaylandı]

Hristiyan Birlik partileri Alman Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder de bu karar tasarısıyla Türkiye’yi ve Türk halkını yargılamak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti. Kauder, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada “Biz Türkiye’yi sanık sandalyesine oturtmak istemiyoruz. Şu mesajı vermek istiyoruz: Barışma ancak gerçekler kabul edilirse mümkün olur” dedi.

DERS KİTAPLARINA GİRECEK

Alman Meclisi tarafından resmen kabul edilen tasarı, ‘Ermeni soykırımının’ Almanya’da orta öğretim ve yüksek öğretimde ders programına yerleştirilmesi, bu yönde sivil toplum çalışmaları yürütülmesi gibi unsurları içeriyor.

Buna göre, Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ün çocukları, bundan sonra ders kitaplarında Osmanlı İmparatorluğu'nun gerçekleştirdiği sözde Ermeni soykırımını okuyacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.