ABD'den kritik çağrı: Saygı gösterin

ABD'den kritik çağrı: Saygı gösterin
ABD, Rusya'yı Gürcistan'ın egemenliğine, sınırlarının dokunulmazlığı ile toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini açıkladı.

 

 

 

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daniel Baer, Rusya'yı Gürcistan'ın egemenliğine, sınırlarının dokunulmazlığı ile toprak bütünlüğüne saygı göstermeye davet etti.

Büyükelçi Baer, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikhail Janelidze'nin de katıldığı AGİT Daimi Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Gürcistan'ın yüzde 20'sini oluşturan Abhazya ve Güney Osetya'nın Rus askeri güçlerinin işgali altında bulunmasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

YARDIMLAR ENGELLENİYOR

İşgal bölgelerinde Rus güvenlik güçlerinin "fiili otoriteyle sınır oluşturma politikası" izlediğini kaydeden Baer, aynı zamanda bölgedeki insanların hareket özgürlüğünün ve ulusal ve uluslarası örgütlerin yardımlarının engellendiğini aktardı.

KARARI GÜRCİSTAN VATANDAŞLARI VERMELİ

Rusya'yı insan hakları prensiplerine, egemenliğe, sınırların dokunulmazlığına, toprak bütünlüğüne saygı göstermeye davet eden Baer, "Rusya'yı, askeri güçlerin geri çekilmesini ve insani yardımların ulaştırılmasını öngören 2008'deki ateşkes anlaşması altındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Gürcistan'ın geleceği konusundaki karar, Gürcistan vatandaşları tarafından verilmelidir, başkaları tarafından değil." ifadelerini kullandı.

AGİT varlığının Gürcistan'a dönmesi gerektiğini vurgulayan Baer, Gürcistan'ın egemenliği, bağımsızlığı ve uluslararası tanınmış sınırlar içerisinde toprak bütünlüğünü ve Avro-Atlantik kurumlara entegrasyonunu desteklediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.