Dev projede Türk imzası

Dev projede Türk imzası
Türk imzalı ve tam 57 kilometre uzunluğundaki dünyanın en uzun tüneli açıldı.

Avrupa'da İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya'yı birbirine bağlayacak olan 57 kilometre uzunluğu ve 2 bin metre derinliğiyle dünyanın en uzun tüneli olan Gotthard Tüneli, 4 ülkenin başkan ve başbakanının katıldığı törenle açıldı.

Kuzey ve Güney Avrupa arasındaki İsviçre Alpleri’nin altında inşa edilen demiryolu tüneli, 57 kilometre uzunluğunda.

BBC’nin haberine göre; İsviçreli yetkililer, hızlı tren geçecek olan ikiz tünel için "Avrupa’nın yük taşımacılığını kökten değiştirecek" yorumu yapıyor. Bu rotada yılda bir milyon kamyonun taşıdığı mallar, artık trenlerle götürülebilecek.

Dünyanın en uzun ve en derin demiryolu tüneli Gotthard Base'in inşaasını, Türk Rönesans İnşaat’ın da aralarında bulunduğu bir konsorsiyum tamamladı. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol, dev projeyle ilgili "Avrupa ulaşım ve taşımacılık sektöründe çok önemli bir yeri olan Gotthard Base Tüneli, Avrupa'nın 100 yıllık hayaliydi. Rönesans olarak bunu gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

Gotthard Base Tüneli, Japonya’nın 53.9 kilometre uzunluğundaki demiryolu tüneli ve İngiltere ile Fransa’yı birbirine bağlayan 50.5 kilometrelik Manş Tüneli’nden daha uzun.

Açılış törenine, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi de katıldı. 12 milyar dolardan fazlaya mâl olan proje, 1992 yılında referandumla İsviçre haklı tarafından onaylanmıştı.

Seçmenler o dönem çevre grupları tarafından İsviçre’den geçen tüm yük taşımacılığını karayolundan demiryoluna aktarma teklifine destek verdi. Zamanında ve ayrılan bütçeyi aşmadan tamamlanan tünel, Hollanda Rotterdam ile İtalya Cenova arasında bir demiryolu ana hattı oluşturuyor.

Aralık ayında tamamen hizmete girdiğinde, Zürih ile Milano arası yaklaşık bir saat kısalarak, 2 saat 40 dakikaya inecek.

Bir günde yaklaşık 260 yük ve 65 yolcu treni, 17 dakikada tünelden geçecek.

1464900961_9.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.