Kıdem tazminatı için kritik hafta

Kıdem tazminatı için kritik hafta
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında kurulan yeni hükümetin gündeminde olan kıdem tazminatı ve bireysel emeliliğe çalışanların zorunlu olarak katılması yönündeki çalışmalarda son dönemece girildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeyi taraflarla görüşmeden getirmeyeceği sözünü verdiği belirtiliyor. Çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik çalışmalarının ise yarın toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.

TARTIŞMA HIZLANDI

Milliyet'in haberine göre, kıdem tazminatında Avusturya modelinin örnek alınacağı ve prim oranının yüzde 4’ün altına düşeceği açıklamalarının ardından gözler Çalışma Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlıktan bu konuda bir açıklama gelmezken, sosyal taraflara “Bu konuda tüm taraflarla görüşülmeden bir paket hazırlanmayacak” denildiği vurgulanıyor. Son dönemde yoğunlaşan haberlerde dile getirildiği gibi kıdem tazminatı fonu için toplanacak primlerde oran yüzde 4’ün altına düşürülürse; bu fiili olarak kıdem tazminatı hakkının yarı yarıya düşürülmesi anlamına geliyor. Ancak yüzde 3.8’lik prim oranının da iş dünyasının bir bölümü tarafından kabul görmeyebileceğine dikkat çekiliyor.

Henüz yapılan açıklamalar dışında yeni bir taslak bulunmamakla birlikte, geçmişte tartışmaya açılan tüm taslaklarda kıdem tazminatında çalışanların geriye dönük haklarının nasıl düzenleneceği de yer alıyor. Buna göre kıdem tazminatında geriye dönük haklar korunacak. Ancak işçi ve işveren anlaşırsa; yeni sisteme eski birikimler aktarılacak.

EKK’DA GÖRÜŞÜLECEK

Sendikaların gündeminde olan bir diğer konu da, çalışanların zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olması. Eğer açıklamalar doğrultusunda bir düzenleme yapılırsa, işe yeni giren ve iş değiştiren tüm çalışanlar 6 ay zorunlu olarak bireysel emeklilik sisteminde bulunacak ve maaşlarından kesinti yapılacak. Bu konuda Çalışma Bakanlığı’nın da temkinli bir tutum sergilediği ve “Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda konu görüşülsün, tüm tarafların da değerlendirmesi alınmasın, ona göre bir sonuca varalım. Birden bire “oldu bitti” şeklinde bir çalışmaya gerek yok” görüşünü dile getirdiği ifade ediliyor.

Öte yandan pazar günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu ilk toplantısı yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.