Kastamonulu Ermeniler Almanya'nın soykırım kararına tepki gösterdi

Kastamonulu Ermeniler Almanya'nın soykırım kararına tepki gösterdi
Kastamonu'da ikamet eden Ermeni vatandaşlar Almanya'nın soykırım kararına,"Bu soykırım uydurma bir şey."diyerek tepki gösterdi.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Kapaklı köyünde ikamet eden Ermeniler, Almanya'nın 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı' olarak niteleyen tasarıyı kabul etmesine "Bu soykırım uydurma bir şey. Dünya devletleri o zaman birbirlerini kırmışlar, onlar örtbas olmuş fakat bu soykırım nereden çıktı belli değil. Bunlar nereden çıkarıyor böyle şeyleri bilmiyorum. O zaman Türkiye'den ölenler olmadı mı? Türkler niye şimdiye kadar soykırım yapıldı diye bir şey çıkartmadı. Biz, bunu asla kabul etmiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

"ALMANYA'NIN YAPTIĞI EDEPSİZLİK"
Almanya'nın tasarıyı kabul etmesini ‘edepsizlik' olarak niteleyen Serkiz Durak, "Almanya-Rusya ile harp etti, niye soykırım diye bir şey ortaya çıkmadı. Almanya, Rusya ile bir zaman harbe girmişti. O zaman Alman ile Rusya, birbirini kırmadı mı?" diye konuştu. Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesini de doğru bulmadığını söyleyen Durak, "Bu soykırımı biz kabul etmiyoruz. Bizim dedelerimiz, babalarımız hep burada yaşadı. Biz, böyle bir şey duymadık. Kaç yıl sonra bunlar kendi başlarına iş çıkartıyorlar" şeklinde konuştu.

"BİZ, DEDELERİMİZDEN DE 'SOYKIRIM OLDU' DİYE BİR ŞEY DUYMADIK"
Almanya'nın sözde soykırımı kabul etmesiyle hiçbir alakaları olmadığını aktaran Ermeni vatandaşlardan Mustafa Özçelik (75) ise, "Onlar kendileri yapıp kendileri konuşuyorlar. Bizim, ne soykırım ile ilgili bir duymuşluğumuz var. Bizim dedelerimiz, annelerimiz, babalarımız, geçmişten beri burada yaşıyor. Biz, burada Türklerin içerisinde yaşıyoruz. Bizim, birbirimizle böyle hiçbir olayımız yok. Almanya, kendi edepsizliğinden kendisi ortaya çıkartıyor. Almanya'nın durup dururken böyle bir şeyi neden yaptığını biz bilemiyoruz. Biz, burada yaşayıp gidiyoruz. Biz de televizyonlardan duyuyoruz. Almanya, soykırımı kabul etmiş diyorlar. Ama ne zaman olmuş nasıl olmuş biz bir şey bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKLER, ERMENİLERE KARŞI SOYKIRIM UYGULAMADI"
Türklerin, Ermenilere karşı soykırım uygulamadığını vurgulayan Özçelik, şöyle konuştu:
"Bu konuda ben bir şey duymadım da bir şey de bilmiyorum. Onlar, zorla kendi kendilerine 'Türkler, Ermenilere soykırım yaptı' demişler. Öyle kendileri konuşup duruyorlar. Bunu ikide bir neden çıkartıyorlar ben bilmiyorum. Kendi menfaatleri var mı, burada başka bir amaçları var mı biz bilemiyoruz."

Özçelik, şunları söyledi: "Zaten biz, Türklerin bize soykırım uyguladığını kabul etmiyoruz. Biz, inanın burada Türklerden daha iyi yaşıyoruz. Hiçbirisinden biz bir tek laf duymuyoruz. Bize birisi de bir şey demiyor. Biz, burada kardeş gibi geçinip gidiyoruz."

"ARADAN 100 SENE GEÇMİŞ, İKİDE BİR AYNI ŞEYİ ÇIKARTIP DURUYORLAR"

Taşköprü'de çok iyi şartlarda yaşadıklarını ifade eden Namık (Manuk) Özçelik (84) de, "Dedem burada yaşadı, babam burada yaşadı, bize şimdiye kadar 'elinin körü' bile diyen olmadı. Ama Almanya'nın fikri ne bilemiyoruz. Aradan 100 sene geçmiş, ikide bir aynı şeyi çıkartıp duruyorlar. Biz, bundan memnun değiliz aslında. Ama sadece bizimle olacak bir şey değil. Ben 84 yaşındayım. Şimdiye kadar hep bu köyde yaşadım. Bu bölgede yaşadığımız sürece kimseden bir laf işitmedik. Bizim şu anda burada rahatımız iyi. Ama Almanya'da 100 yıl önce yaşanmış bir şeyi tekrar tekrar gündeme getirip konuşmalarına gerek yok. Benim babam burada yaşadı, askerliğimi iki yıl burada yaptım. Bana şimdiye kadar bir Allah'ın kulu 'sen Ermenisin' diye bir şey diyen olmadı" dedi.

"ALMANYA'NIN BİZİM İŞİMİZE KARIŞMASINA GEREK YOK"

Almanya'nın işlerine karışmasına gerek olmadığını vurgulayan Özçelik, şöyle devam etti:
"Almanya, bizim işlerimize karışması çok daha iyi olacak. Almanya'da tabii ki kendi bildiklerini onaylıyorlar ama bizim ise burada rahatımız bozuluyor. Bir arkadaşın yanına gidiyoruz, bir işimiz düşüyor, bu konular yüzünden hemen bir yerden bir şey çıkartıyorlar. Ama bizim için olmazsa daha iyi. Bunu ikide bir ortaya çıkarmanın gereği yok. Bu iyi bir şey değil. Bunu yapan ayrı bir devlet, bu yüzden bizimle bir ilgisi yok. Ama olmaması gerekiyor. Aradan 100 yıl geçmiş. Ama bize de yaşlılarımız böyle bir şey anlatmadı. Bence sadece Türkiye'de yaşayan Ermeniler değil, başka devletlerde de yaşayan Ermenilerin bu konudan rahatsız olduğunu düşünüyorum. Bizim bu konuda rızamız yok. Bir gün başka bir yerden çıkıyor, bir gün başka bir ülkeden çıkıyor biz de burada huzursuz oluyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.