Diriliş Ertuğrul'da tarihi hata

Diriliş Ertuğrul'da tarihi hata
TRT'nin dönem dizisi Diriliş Ertuğrul'un son bölümündeki hata tarihçilerin dikkatinden kaçmadı.

TRT ekranlarında izlenme rekorları kıran 'Diriliş Ertuğrul' dizisi önümüzdeki hafta yayınlanacak 61. bölümüyle sezon finali yapacak. Büyük bir heyecana sahne olan dizide Noyan'ın Ertuğrul tarafından öldürülmesi ise tarihçileri ikiye böldü.

Gerçek tarihe bağlı kalındığı söylenen dizide, Ertuğrul dizinin 60. bölümünde Noyan'ı öldürdüğünü söyledi. Oysa tarihi kaynaklarda Baycu Noyan'ın Ertuğrul Gazi tarafından öldürüldüğüne dair bir ibare yer almıyor.

Bir rivayete göre Noyan, Halife Mustasım Billah ile gizlice yazışmasından dolayı Bağdat'ın ele geçirilmesinden sonra Hülagü Han tarafından öldürtülmüştür. Tarihçiler, son bölümde Ertuğrul'un öldürdüğünü söylediği Noyan'ın hatadan dönülerek diziye geri kazandırılmasını istiyor.

Peki kimdir bu Baycu Noyan? Dizideki karakterle tarihteki gerçek karakter ne kadar örtüşüyor? İşte Baycu Noyan gerçeği....

Besud/Beshud kabilesinden olup, Cengiz Han'ın komutanlarından Jebe'nin akrabasıydı. 1228 yılında İsfahan seferine katıldı. Daha sonra Cormagon Noyan'ın himayesinde Kafkasya bölgesinde askeri faaliyetlerde bulundu.

Erzurum'u kuşattı

1241 yılında hastalanan Cormagon Noyan'ın yerine Mugan'daki Moğol ordusunun başına getirilen Baycu Noyan, Babai ayaklanması sonucu Anadolu Selçuklularının düştüğü zor durumu görerek içerisinde Ermeni ve Gürcülerin de bulunduğu 30.000 kişilik bir orduyla Mugan'dan hareket etti. Komutasındaki Moğol ordusuyla 1242 sonbaharında Erzurum önlerine gelerek şehri kuşattı.

Erzincan'ı ele geçirip tahrip ettirdi

Erzurum'u kısa sürede alan Baycu Noyan şehri yağmalatıp ve tahrip ettirdikten sonra şehir surlarını da yıktırarak Mugan'a döndü. 1243 yılındaki Kösedağ Muharebesinde II. Gıyaseddin Keyhüsrev komutasındaki Selçuklu kuvvetlerini yenilgiye uğrattı. Savaşın hemen ardından kendisine teslim olan Sivas' a girerek şehri yağmalattı. Kendisine direnen Tokat ve Kayseri şehirlerini ele geçirerek tamamen tahrip etti. Azerbaycan'a dönerken de Erzincan'ı ele geçirerek tahrip ettirdi. Bu başarıları sonucunda Anadolu Selçuklulularını Moğallar'a bağlı devlet haline getirdi.

Görevinden alındı

1245 yılında Ahlat ve Amid'i ele geçirdi. 1246 yılında yeni Moğol hükümdarı Güyük Han tarafından görevinden alındı ve yerine Eljigidei getirildi. Güyük Han'ın ölümünden sonra, 1251 yılında yeni Moğol Hanı olan Möngke'nin kendi hanlığına karşı gelen Eljigidei'yi öldürtmesiyle Baycu Noyan yeniden İran topraklarındaki Moğol ordularının komutanlığına getirildi.

Konya'yı kuşatacağı sırada...

Hülagü'nün İran ve batı bölgelerini "İlhan" unvanıyla idare için ordusuyla bölgeye gelmesi üzerine, askerleriyle Azerbaycan'daki Mugan ordugahından ayrılarak yaylak ve kışlak bulmak amacıyla yeniden Anadolu topraklarına girdi. Ordusuyla Aksaray'a kadar gelen Baycu, isteklerinin yerine getirilmemesi üzerine yapılan savaşta Anadolu Selçuklu ordusunu yenilgiye uğrattı. 1256 yılında ordusuyla Konya'yı kuşatacağı sırada, Konya halkının topladığı altınları kendisine teslim etmesi üzerine sadece şehrin surlarını yıktırarak geri çekildi. 1258 yılında Hülagü Han'ın Bağdat seferine katılmak üzere çıktığı seferde Elbistan'ı ele geçirdi. Aynı yıl Düceyil Muharebesi'nde Abbasi ordusunu tamamen imha etti. Bağdat Kuşatması'na katılarak şehrin alınmasında yardımcı oldu.

Nasıl öldürüldüğü bilinmiyor

Baycu Noyan'ın ne zaman ve nasıl öldüğüyle ilgili bilgiler sınırlıdır. Bazı kaynaklara göre, Bağdat seferi sırasında kendisine katılmakta tereddüt etmesi ve Halife Mustasım Billah ile gizlice yazışmasından dolayı Bağdat'ın ele geçirilmesinden sonra Hülagü Han tarafından öldürtülmüştür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum