Koç Holding AK Parti iktidarı ile üçledi

Koç Holding AK Parti iktidarı ile üçledi
Dindar çevrelere olan mesafesiyle bilinen dolayısıyla muhafazakarlarca pek sevilmeyen Koç Grubu, gariptir ama AK Parti iktidarı ile paraya para demiyor.

Ülkemizde İslami çevrelere olan mesafesiyle bilinen dolayısıyla muhafazakarlarca pek sevilmeyen Koç Grubu, gariptir ama AK Parti iktidarı ile paraya para demiyor.  

Göreve gelir gelmez büyük bir özelleştirme hamlesi başlatan AK Parti iktidarı, şimdiye kadar devletin elindeki pek çok dev sanayi kuruluşu ve şirketi özelleştirerek, sattı. 

Bunlardan biri de Türkiye’deki rafinelerin çatı şirketi Tüpraş'tı.

Hükümet, alanında tek ve Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olan TÜPRAŞ'ı, 2006 yılında 4.1 milyar dolara Rahmi Koç'un onursal başkanlığını yaptığı Koç Holding'e satmıştı.

Muhafazakarlarca pek sevilmeyen ve son olarak Gezi eylemlerine verdiği destekle dindar çevrelerin tepkisini çeken Koç grubunun 10 yıl önce AK Parti iktidarından 4.1 milyar TL'ye satın aldığı TÜPRAŞ, bugün 35 milyar TL ile birinci oldu. TÜPRAŞ önceki yıllarda da birinci olmuştu.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2015 yılı araştırması sonuçlarında 35 milyar 437 milyon TL ile ilk sırayı KOÇ'un sahibi olduğu Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) aldı.

KOÇ ÜÇLEDİ

Listede ikinci ve üçüncü sırada da KOÇ grubu kuruluşları yer aldı.

ikinci sırada 14 milyar 732 milyon TL ile Ford Otomotiv, üçüncü sırada 9 milyar 998 milyon TL ile Arçelik yer aldı. Böylece ilk 3 Koç Grubu şirketlerinden oluştu.

KAMUDAN TEK BİR ŞİRKET VAR

İlk 10 şirket içindeki tek kamu kuruluşu Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) oldu.  

Yabancı azalıyor

İstanbul Sanayi Odası 500 kapsamındaki özel kuruluşlarda istihdam bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 601 bin 696’ya çıkarken, ücretlerde enflasyonun üzerinde yüzde 13.7’lik artış oldu. Yine İSO 500 içindeki yabancı sermayeli kuruluşların sayısı 2009’da 153 iken geçen yıl 125’e geriledi.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum