Askerin Açılım Süreci'nde kısıtlanan yetkilerinde yeni düzenleme

Askerin Açılım Süreci'nde kısıtlanan yetkilerinde yeni düzenleme
Hükümet açılım sürecinde PKK terör örgütü ve siyasi uzantıları tarafından kandırıldığını, yüzlerce şehidin ardından bugün anladı.

Askerin açılım sürecinde kısıtlanan yetkileri, yüzlerce şehit üzerine yeniden veriliyor. Açılım sürecinde Hükümet ve iktidar medyasınca "Tarihi adım", "Türkiye sivilleşiyor", "Demokratik bir zafer" denilerek EMASYA Protokolü  kaldırılmış, askerin yetkileri kısıtlanmıştı.

Hükümet'in Açılım Süreci'nde bölücü terör örgütünün talebi üzerine yürürlükten kaldırdığı EMASYA Protokolü, askere, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahale etme yetkisi veriyordu; Valilik talep etmese de askere, gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara müdahale yetkisi sağlıyordu.

Bölücü terör örgütü PKK ve siyasi uzantılarının korkulu rüyası olan EMASYA Protokolü, açılım sürecinde Hükümet tarafından kaldırıldı. PKK ve HDP adeta bayram etti. İktidar medyası da olayı okurlarına "Tarihi adım", "Türkiye sivilleşiyor", "Demokratik bir zafer" diye sundu.

O dönem Başbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dı. Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde TRT 1'de gazetecilerin sorularını cevaplarken şunu söylemişti: "EMASYA Protokolü'nü bir defa gündemimizden çıkaracağız. Yani EMASYA Protokolü diye bir şey olamaz. Olmayacak. Bunların adımını atıyoruz, atacağız. Şu anda arkadaşlar hazırlıklarını yapıyorlar ve bu işi bitireceğiz."

EMASYA bu şekilde yürürlükten kaldırılıp PKK ve HDP'lilere bayram ettiren Hükümet, büyük bir yanlış yaptığını bugün anlamış gibi. 

Bugün gelinen noktada, öyle bir adım atılıyor ki, "Hükümet EMASYA'da PKK tarafından kandırıldığını kabul etti" yorumlarına neden oldu.

Sözkonusu düzenleme dün gazetelerde yer aldı. Habere göre, terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne topyekûn görev veriliyor.

Terörle mücadelede askerin görevlendirilmesi ile ilgili yeni bir düzenleme yapılıyor.

Asker ile polis ve jandarma birlikte operasyon yaparsa yetki askeri komutanda olacak.

“Gecikilmesinde sakınca olan hallerde” askeri komutanın emriyle ev, işyeri, kapalı alanlar aranabilecek.

Bu operasyonlar sırasındaki suç iddialarıyla ilgili olarak askerlerin yargılanabilmesi için personelin rütbe ve durumuna göre Başbakan’ın, Milli Savunma Bakanı’nın ya da İçişleri Bakanı’nın izni gerekecek.

Böylece, açılım sürecinde alkışlar eşliğinde kaldırılan EMASYA, ambalajı değiştirilerek yeniden yürürlüğe konmuş olacak.

Tüm bu gelişmeler, Hükümet'in, Erdoğan'ın açılım sürecinde PKK tarafından kandırıldığının bugün farkına vardığı yorumlarına neden oldu.

EMASYA Protokolü, İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında 7 Temmuz 1997’de imzalandı.  “Emniyet–Asayiş–Yardımlaşma” ifadelerinin kısaltılmışı olan EMASYA, İller İdaresi Kanunu’nda yapılan değişiklikten kaynaklanmıştı. Askerin, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahale etmesine olanak sağlıyordu. Valilik talep etmese de askere, gerekli gördüğü durumlarda toplumsal olaylara müdahale yetkisi veriyordu. AK Parti iktidara geldikten sonra bu önemli gündem maddelerinden biri olarak hep tartışıldı ve sonunda açılım sürecinde yürürlükten kaldırıldı.

HABERVAKTİM'İN NOTU:

Habervaktim.com olarak, terörle mücadelede askerin elini zayıflatacak adımlara karşı çıkmış, AK Parti iktidarının özellikle açılım politikalarını eleştirmişizdir. İktidarın bugün askerin teröre müdahale yetkisini artırması, açılım sürecinde bu konuda büyük bir hata yaptığını kabulü anlamına gelir ki, bu da önemli bir gelişmedir.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum