İl İl iftar vakitleri burada - 2016 İmsakiye

İl İl iftar vakitleri burada - 2016 İmsakiye
Onbir ayın sultanı Ramazan ayını bu ay idrak ediyoruz. İl il iftar vakiteri haberimizin detayından ulaşabilirsiniz. İstanbul, Ankara, izmir iftar vakitleri ve sahur vakitleri haberimizdeki linkte bulunmaktadır...

İftar ve sahur saatleri dün ve bugünün en çok merak edilen konularından biri oldu. Sizde oruç tuttuğunuz ildeki iftar ve sahur saatini merak ediyorsanız alttaki linkten öğrenebilirsiniz. Haberimizde bulunan iftar ve sahur saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği saatlerdir. İşte il il iftar vakitleri...

İŞTE İFTAR VE SAHUR SAATLERİ

Ramazan da Kur'an-ı Kerim'in yeri

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur"an"ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur"an"da ” Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur"an"ın indiği aydır. “(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. Kur"an", Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur"an insan için hayati değer taşır. Kur"an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah"ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur"an"ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, ramazan ayında Kur"an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur"an"dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur"an"ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir. Kur"anıkerim, ramazan ayının Kadir Gecesi"nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi"nin “Bin aydan daha hayırlı” olduğunu haber vermiştir. Peygamberimiz de “Kim inanarak ve sevabını Allah"tan umarak Kadir Gecesi"ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhari) buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

11 Ayın Sultanı 2016 yılı Mübarek Ramazan Ayı 6 Haziran 2016 Pazartesi günü başlıyor. 

Ramazan ayı, Hicri takvimine (yani arap aylarına) göre, diğer bir deyişle ay takvimine göredo kuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an-ı Kerim'de bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın beş şartından biri olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.
 
Dini Hayatımızda çok önemli bir yeri olan, rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı, yardımlaşma ve dayanışmanın arttığı, sevginin, saygının, sabrın ve kardeşliğin daha da güçlendiği, birlik ve beraberliğin bir kat daha pekiştiği, Ramazan ayı mübarek bir aydır. İnsanları karanlıktan aydınlığa çıkaran Yüce Kitabımız Kur"an-ı Kerim, bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir Gecesi bu ayda bulunmakta ve oruç ibadeti bu ayda eda edilmektedir.

Ramazan ayı fazilet bakımından nice güzelliklerin bahşedildiği mübarek bir zaman dilimidir. Cenab-ı Hak Kur"an-ı Kerim"de şöyle buyurmaktadır: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delili olarak kendisinde Kur"an indirilen aydır…”

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Ramazan ayı ile ilgili olarak: “Bir kimse, inanarak ve sevabını yalnızca Allah"tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuştur.
 
Yine bir başka Hadis-i Şeriflerinde ise: “Ramazan öyle bir aydır ki, Allah gündüzleri oruç tutmayı farz ve gece ibadet etmeyi de nafile kılmıştır. Ramazan, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı ise cennettir. Ramazan ihsan ve yardımlaşma ayıdır. Mü"minin rızkı bu ayda artar, bereketlenir… Ramazan ayı öyle bir aydır ki, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden azad oluştur.” buyurmaktadır.
Oruç ayı olan Ramazan ayı, birçok hikmeti ihtiva eder. Bu açıdan bakıldığında pek çok ferdi ve sosyal faydaları vardır. Oruç tutarak belirli bir zaman yeme içme ve cinsel arzularına karşı koyan kişi, sebat, kanaat, metanet ve sabır gibi ahlaki güzelliklere sahip olur; aç kalarak nimetlerin kıymetini bilir ve bu vesile ile yoksulların halini düşünüp onlara Merhamet ve şefkat hisleriyle yaklaşmasına sebep olur.
 
Ramazan, oruçla beraber nefislerin terbiye edildiği, zekât, sadaka ve iftarlarla yoksulların doyurulup gözetildiği, Kur"an okuma, mukabele takip etme, teravih kılma, zikir, dua ve niyazlarla sevap ve mükâfatın arttığı; af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir feyz, rahmet ve bereket ayıdır.

İFTAR SAATİNDEN SONRAKİ BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Ramazan ayına girildiğinde kişinin her açıdan oruca kendini hazırlaması gerektiğini belirten Nörolog  Dr. Mehmet Yavuz, “Oruç tutmanın sadece aç kalmak olmadığı, duygu ve düşüncelerimizle, davranışlarımızla, konuşmalarımızla dolayısıyla her halimizle orucun manevi havasını yaşamamız gerektiğini bilmeliyiz” diye konuştu.    Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog  Dr. Mehmet Yavuz,  yaptığı açıklamada, “Hoşgörü sınırlarımızı ve tolerans düzeyimizi zorlayan olaylar karşısında oruçlu olduğumuzu hatırlamalı ve kendimizi kontrol altında tutma becerisini gösterebilmeliyiz. Özellikle yazın uzun günlerinde oruç tutma esnasında, vücut sıvılarında yüzde 14 civarında bir azalma olmaktadır. Bu nedenle sahurda fazladan sıvı alımına dikkat edilmelidir. Bu konu bilhassa yaşlılarda sorun oluşturabilecek bir durumdur. Felç geçirmiş ya da felç geçirme riski bulunan kişilerin oruç tutması mahzurlu olabilir.  Düzenli spor alışkanlığı olan kişiler, hipoglisemi riskinden dolayı spor aktivitelerini mümkün mertebe oruçlu iken değil, iftardan 2-3 saat sonra yapmalıdır. Oruç esnasında gelişen hipoglisemi, iftardan sonra gelen bir baş ağrısına da neden olabilir. Bunun bir metabolik adaptasyon sorunu olduğunu ve ramazanın ilk haftasından sonra geçeceği bilinmelidir” diye konuştu.

SAHURDA EN AZ 2-3 BARDAK SU İÇİLMELİ
 Sahurda tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması, bunun yerine 3-4 adet ceviz veya 5-10 fındık ve çiğ bademin tercih edilmesinin doğru olacağını belirten diyetisyen Canan Yılmaz, sahurda en az 2-3 bardak su içilmesi önerisinde bulundu. Demli çay ve kahvenin vücutta su atılımını artıracağı için fazla miktarda tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, taze sıkılmış veya hazır meyve sularının sahur sonrası acıkmaya neden olacağı için tercih edilmemesi gerektiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.