Uçak motoru üretiyoruz ama…

Uçak motoru üretiyoruz ama…
Bugün açılışını Kenan Evren’in yaptığı Eskişehir’deki uçak motoru fabrikası TEİ’nin kuruluşunun 30. Yıl dönümü.

Milletçe yerli uçak ve otomobil üretemeyişimizin burukluğunu yaşıyoruz. Oysa ki bundan tam 30 yıl önce Eskişehir’de uçak motoru üretecek fabrikanın açılışını dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından yapılmış. Eskişehir’de kurulan TEİ son teknolojide motor üretiyor.

Ayrıca uçağın pek çok parçasının Türiye’de üretildiği biliniyor. Zira teknik parçalarını bizden alan Batı, montajladığı uçakları ülkemize yüksek fiyatlardan ihraç ediyor.

MOTORLAR İHRAÇ EDİLİYOR

TEİ’nin internet sitesinde  verilen bilgilere göre; Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F16 uçaklarına güç veren F110 motorunun montajı ve bu motora ait 12 adet parçanın üretimi için kurulan TEI bugün, 30 yılı aşan tecrübesi, 1500’den fazla çalışanı, 2 milyar doların üstündeki toplam ihracatıyla havacılık motorlarında Türkiye’nin lideri, dünyada ise tercih edilen ve bilinen bir marka konumunda.

TEI’nin ana yerleşkesi 505.000 m2’lik arazide, 69.000 m2 kapalı alana yerleşik olarak Eskişehir’de konumlanmış. Ayrıca, Gebze TÜBİTAK MAM Teknoloji Serbest Bölgesi’nde GE Aviation ile ortak kurulan Türkiye Teknoloji Merkezi ile Teknopark İstanbul (Pendik) ve ODTÜ Teknokent’te Mühendislik Ofisleri bulunmakta.

SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR

TEI’nin ana faaliyet alanları motor parça ve modül üretimi, motor montaj ve test, bakım onarım ve revizyon ile motor tasarım ve ürün geliştirme. TEI, 30 yılı aşan tecrübesi ile parça ve modül üretiminde 40 farklı motor programı için 770’den fazla parça üretir durumdadır. Ayrıca, bünyesindeki teknolojik takım ve avadanlıklar, Max. 100.000 lbs. kapasiteli TurbofanTest Bremzesi ve Max. 2500 shp kapasiteli Turboshaft/prop Test Bremzesi ile yüksek teknolojili bir montaj ve test merkezi olup farklı motor programlarına yönelik bakım onarım faaliyetleri devam etmekte. Bunlara ek olarak TEI, bünyesindeki 300’e yakın AR&GE Mühendisi ile ulusal ve uluslararası projelerde motor tasarım ve ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum