İşte Başbakan Binali Yıldırım'ın 20 bilinmeyeni

İşte Başbakan Binali Yıldırım'ın 20 bilinmeyeni
Ahmet Davutoğlu'ndan görevi devralan Binali Yıldırım'la ilgili tüm bildiklerinizi unutun.. Aksiyon Dergisi Haziran sayısında Başbakan Binali Yıldırım’ın 20 bilinmeyenini hazırladı.

Aksiyon Dergisi Haziran ayı sayısında BaşbakanBinali Yıldırım’ın çocukluktan, başbakanlık dönemine kadar uzanan hayatıyla ilgili bilinmeyen 20 yönünü kapak haberi yaptı.

İşte Aksiyon Dergisinin Başbakan Binali Yıldırım için yazdığı 20 bilinmeyen:

TİPİK BİR YAY BURCU

20 Aralık 1955’te Erzincan’ın Refahiye ilçesinde doğan Başbakan Binali Yıldırım, bir yay burcu erkeği. Son derece kibar, bilgili ve beyefendi olan Başbakan Yıldırım, güler yüzlü, samimi, ailesine düşkün, meraklı ve hareketli bir yay burcu erkeği özelliklerine sahip.

TARLADA UÇAKLARA BAKIP HAYAL KURARDI

Çocukluk yıllarında babasıyla birlikte hep tarlaya giden Yıldırım, bütün yazı tatilde çift sürme, ekin biçme, harman ve hasatla geçirirdi. Uzun yaz günlerinde tarlada çalışırken bazen vakit bulduğunda uçakları seyrederek, “Acaba bu uçakların içinde kim var? Biz de olsak” diye hayal kurardı.

PANCARDAN ARABA, TOPRAKTAN YOL YAPARDI

İlkokulu bitirene kadar Kayı Köyü’nde kalan Binali Yıldırım, hala fırsat buldukça köyüne gidiyor. Çocukluk arkadaşı Ahmet Ekinci, “Çobanlı rampasından çıkarken arkasından pancarları alırdık. Onlardan oyuncak arabalar yapardık. Binali Yıldırım topraktan yollar yapardı ve orada oynardık. O zamandan yollar yapmasından belliydi demek ki" diye konuştu.

SEMİHA HANIM TÜRKİYE'NİN PEK ÇOK YERİNDE GÖREV YAPTI

Eşi Semiha Hanım da Binali Yıldırım gibi Refahiye doğumlu bir öğretmen emeklisi. 1972 yılında öğretmenlik mesleğine başlayan Semiha Hanım’ın ilk görev yeri de Refahiye oldu. Semiha Hanım 1993 yılında emekli oldu. Emekliliğine kadar da Türkiye’nin pek çok yerinde görev yaptı. Binali ve Semiha yıldırım çiftinin Ahmet, Erkan ve Büşra adında üç çocukları var.

DENİZLİ'DE İÇ İÇE BİR HAYAT

Binali Yıldırım İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisansını yaptı. Yıldırım’ın deniz aşkı kariyerinden geliyor. Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1990 – 1991 yılları arasında ise İsveç’te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ,(IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde denizde can ve mal güvenliği eğitimi aldı. Eğitim sırasında 6 ay boyunca İskandinav ülkeleri ve Avrupa’da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik idaresi uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.

22 YILDIR ERDOĞAN'IN YANINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden biri olan Yıldırım, 22 yıldır Erdoğan’ın yanında. AK Parti’nin 3 Kasım 2002’de iktidara gelmesinin ardından, Başbakanlık koltuğuna oturana kadar bütün hükümetlerde yer alarak en uzun süreyle bakanlık yapan siyasetçilerden biri oldu.

12 YILDIR ULAŞTIRMA BAKANI

Kariyeri boyunca hep denizle içli dışlı oldu. 58. Hükümet’le başlayan AK Parti iktidarında üst üste kurulan dört hükümette görev yaptı. Partinin kurucu kadrosunda da yer alan Yıldırım’ın 12 yıl boyunca aralıksız Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı için tercih edilmesinde Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsü işletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü yapmış olması etkili oldu. Yıldırım o dönemde İstanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması için projeler ortaya koydu.

CHP’NİN KALESİNDE OYLARI YÜKSELTTİ

AK Parti 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde İzmir Belediye Başkanı adayı olarak Yıldırım’ı gösterdi. Yıldırım CHP’nin kalesi olan İzmir’de kazanamayacağını bile bile risk aldı ve bu nedenle bakanlık görevinden ayrıldı. Bakanlığı 26 Aralık 2013’te Karaman Milletvekili Lütfi Elvan’a devretti. Yıldırım yerel seçimde partisinin İzmir’de yüzde 30’lar civarındaki oyunu, yüzde 36’ya yükseltti, kazandığı belediye sayısını da 1’den 6’ya çıkardı.

VURUR YÜZE İFADESİ

Bir televizyon programında "Sosyal medyayı kullanıyor musunuz?" sorusuna Yıldırım, "Vurur yüze ifadesi, sosyal medyayı kullanıyorum bitanesi" şeklinde esprili bir şekilde karşılık veriyordu. Yıldırım sosyal medyada çok aktif, İnstagram da 17 bin takipçisi var.

SEÇİM NEŞESİ

Partisinin son seçim zaferini de sosyal medyadan paylaştığı bir videoyla kutlayan Yıldırım, sosyal medyada popüler hale gelen ‘Vurur yüze ifadesi’ ne atıfla “Yüze vurur ifadesi yeniden tek başına iktidarız bitanesi” demişti.

GÖKÇEK'TEN 'BİTANESİ' GÖNDERMESİ

Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’de, Binali Yıldırım ismini, açıklanmadan bir gün önce sosyal medyadan, "Hayırlı olsun Türkiye. Bitanesi geliyor… bitanesi geliyor" sözleriyle duyurdu.

DEV PROJELERDE İMZASI VAR

Dev projelerin altında onun imzası dikkati çekiyor. Bunlardan en önemlileri: 2003-2013 yılları arasında 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol inşaatı, 2002’de 26 adet aktif havalimanının 55’e çıkartılması, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri, Marmaray projesi ile İstanbul’un iki yakasını denizaltından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü), dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Geçiş Köprüsü, (1213 km) Yüksek Hızlı Tren demiryolu hattı inşası (9350) km. konvansiyonel demiryolu hattının yenilenmesi, Çandalı Limanı, Dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul 3. Havalimanı, Türkiye’de havacılık sektöründe yüzde 15’lik büyüme…

TEMEL FIKRASIYLA BAŞLADI

Binali Yıldırım, Ak Parti Genel Başkanı olarak parti sözcüsü Ömer Çelik tarafından adı açıklanınca, kürsüye çıkar çıkmaz konuşmasına temel fıkrasıyla başladı: "Şimdi aklıma bir şey geldi. Temel konuşma yapmaya hazırlanıyormuş. Kürsüye çıkmış. Bakmış ki konuşması yok. Benim gibi.. Sonra dönmüş demiş ki topluluğa, ‘Buraya çıkarken konuşmamı bir Allah biliyordu bir ben. Şimdi artık Allah biliyor...”

DAVUTOĞLU SONRASI SÜRPRİZ

Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığındaki 64. Hükümetin ardından önce AK Parti Başkanlığı’na ardından da Başbakanlığa gelmesi sürpriz olmadı. Zira onun adı sürekli olarak son birkaç yıldır Başkanlık koltuğu için geçiyordu. Nitekim 22 Mayıs’ta yapılan 2. Olağanüstü Kongre’de AK Parti’nin tek adayı olarak başkan seçildi.

'YILDIRIM' HIZIYLA HÜKÜMET

Binali Yıldırım deyince akla "yıldırım" hızıyla tamamladığı dev projeler geliyor. Aynı tamamladığı projeler gibi, 65. Hükümeti ’de jet hızıyla AK Parti Başkanı seçildikten iki gün sonra kurdu. 65. Hükümet en kısa sürede kurulan hükümetlerden biri olarak tarihe geçti.

ERDOĞAN'LA TEK ÇEKİŞMESİ

Binali Yıldırım’ın 65. Hükümeti’nin en önemli özelliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tam bir uyum içinde açıklanıyor. Ama Erdoğan’la tek bir çekişme konusu var o da Erdoğan koyu bir Fenerbahçeli, Yıldırım ise koyu bir Galatasaraylı.

"ACELE ETME MUSA"

Başbakan Yıldırım Meclis’teki ilk konuşması sırasında kendisine sataşmaya başlayan ana muhalefet vekillerine de ayar verdi. Karayolları ihaleleriyle ilgili bilgi verdiği sırada, “İhaleleri kim alacak” diye soran CHP İzmir milletvekili Musa Çam’a “Musa acele etme, daha yeni başladık. Daha çok muhabbetimiz olacak” diyerek cevap verdi. Hızlı trenden bahsettiği sırada kendisini eleştiren CHP Kocaeli milletvekili Haydar Akar’a “Haydar merhaba. Hazırlığını iyi yap. Senle işimiz var. Haydar dinle, sabret” dedi.

EMEĞİ UNUTMADI

Binali Yıldırım’ın kendi koltuğuna getirdiği yeni Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile tanışma öyküsü, Yıldırım’ın verilen emeğe ne kadar değer verdiğini tüm açıklığı ile ortaya koyuyor. Arslan ile tanışıklığı Yıldırım’ın İDO Genel Müdürü olarak çalıştığı döneme rastlıyor. Bir gece gemilerden biri bozulur. Ertesi sabaha tamir edilmesi gerekir. Nasıl yapabiliriz diye ararlarken, tersanelerin birinde çalışan Ahmet Arslan’ı bulurlar. Arslan, sabaha kadar çalışır ve gemiyi hizmete sokar. Yıldırım onu Ankara’ya getirir ve Devlet Hava Meydanları’nın başına getirir. Sonra milletvekili olmasında etkili olur.

KENDİSİ İLE DALGA GEÇİYOR

Yıldırım’ın en önemli özelliklerinden biri de, sık sık etrafını kırıp geçirdiği esprilerini yaparken, arada kendisi ile dalga geçme meziyetine sahip olması. Bakanlığı sırasında Büyükelçiler Konferansı’nda kendisi ile ilgili anlattığı bir anekdot, Ahmet Davutoğlu’nu kırdı geçirdi: "Karsta çağrı merkezi açıyordum. Dediler ki bana, çağrılardan birini bir de siz karşılayın. Aldım telefonu elime. Vatandaşın biri telefonda bana soru yöneltti. Ben de sorusunu cevapladım. Şunu yaparsanız bu oluyor, bunu yaparsanız şu oluyor diye. anlattım, anlattım. Adam, ‘Kardeşim, senden başka bir adam bulamadılar mı, yokuşu sarmış kamyon gibi konuşan bir adamsın’ dedi…”

"BİLİŞİME KAFAYI YORMA, SIYIRIRSIN"

Binali Yıldırım bakanlığı döneminde ‘bulut bilişim’ üzerine söylediği sözler de uzun süre konuşuldu. Yıldırım, “Bu bilişime fazla kafa yorarsan, sıyırırsın. Kullanacaksın ama kafayı taktın mı işin kötü ” sözleriyle gündeme gelmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum