CIA Suudi Arabistan'a garanti verdi

CIA Suudi Arabistan'a garanti verdi
ABD'deki 750 milyar dolarlık varlıklarını 11 Eylül saldırılarından Suudi Arabistan'ı sorumlu çıkması halinde satacağını açıklayan Suudi Arabistan'a CIA garanti verdi.

Suudi Arabistan'ın 11 Eylül saldırılarında rol alan 19 teröristle hiçbir ilişkisi olmadığı konusunda ABD kongresini ikna etmek için çalışan ABD'de Obama hükümeti ve CIA, Suudi Arabistan'a gizli belge garantisi verdi.

SUUDİ ARABİSTAN 750 MİLYAR DOLARLA TEHDİT EDİYOR

11 Eylül saldırılarını Suudi Arabistan'ın desteklediğine ilişkin bir yasanın gündeme gelmesiyle başlayan tartışmanın ardından Suudi Arabistan hükümeti iddiayı şiddetle reddetmiş ve yasanın geçmesi halinde Suudi Arabistan devletinin ABD varlıklarına plase edilmiş olan 750 milyar dolarlık yatırımını hızla satacağını açıklamıştı.
Yasa ise saldırıda rol oynayan 19 teröristin çoğunun Suudi Arabistan vatandaşı olduğu ve bu teröristlerin hepsi veya bir bölümünün Suud hükümeti, devleti veya bazı yetkilileri tarafından desteklediği iddialarını taşıyor ve 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi Arabistan devletine dava açabileceğini öngörüyor.

Obama hükümetinin kongreyi durumun böyle olmadığı yönündeki ikna çabalar sürerken CIA'in en yetkili ağzından konuyla ilgili kritik açıklamalar geldi. CIA Şefi John Brennan, 11 Eylül 2001 saldırılarına ilişkin elde tutulan 28 sayfalık çok gizli dosyanın ABD kongresine sunulmak üzere yayınlanacağına inandığını, bu sayfaların Suudi Arabistan'ın olayla hiçbir alakası olmadığını göstereceğini söyledi.

Brenan rapordan çıkan sonuçların, Suudia Arabistan'ın 11 Eylül saldırılarıyla ne hükümet, ne devlet ne de herhangi bir kademede memur veya resmi yetkili düzeyinde bile ilişkisi olmadığını ortaya çıkardığını belirtti.

Şimdi hem Suudia Arabistan hem de ABD kamuoyu, Beyaz Saray'ın çok gizli statüdeki bu dosyanın yayınlanıp yayınlanmayacağı yönündeki kararını bekliyor.

Paralimani.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum