ABD'de gece kulübüne saldırı: 50 ölü

ABD'de gece kulübüne saldırı: 50 ölü
Orlando'da bir gece kulübüne düzenlenen saldırıda 50 kişi yaşamını yitirdi. Saldırının hemen sonrası rehineler düzenlenen operasyonla kurtarılırken, saldırgan ise öldürüldü.

 

ABD'nin Orlando şehrinde bir gay kulubündeki saldırıda 50 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi de yaralandı. Rehinelerin polis operasyonuyla kurtarıldığı saldırıda, saldırgan ise öldürüldü.

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando şehrinde özellikle eşcinsellerin tercih ettiği Pulse Clup ismindeki gece kulübünde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda 50 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi ise yaralandı.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Pulse Club adlı gece kulübünde çevreye ateş açan ve içeridekileri rehin alan Afgan asıllı 29 yaşındaki Ömer Sıddık Metin isimli saldırgan polisle girdiği çatışma sonucu öldürüldü. Saldırganın üzerinde herhangi bir patlayıcı maddeye ratlanmazken, bir tüfek ve tabanca ile ölü olarak ele geçirildiği açıklandı.

EN KANLI SALDIRI

Polis, ABD tarihindeki en kanlı silahlı saldırıyı bir "terör eylemi" olarak niteledi. Ancak polis yetkilileri, bunun "uluslararası mı yoksa yerel bir eylem mi" olduğunun henüz belli olmadığını vurguladı.

"ÜLKE İÇİ TERÖR EYLEMİ"

Orlando Belediye Başkanı Buddy Dyer, kentin güvenlik birimi amirleriyle düzenlediği basın toplantısında, Pulse Club adlı eşcinsellerin gittiği gece kulübünde meydana gelen saldırıda ölenlerin sayısını 50 olarak açıkladı. Dyer, emniyet yetkililerinin başlangıçta 20 olarak açıkladığı ölü sayısının incelemelerin ardından saldırgan dahil 50 kişiye ulaştığını belirterek, “Olayda 53 kişi de hastaneye kaldırıldı.” dedi. Özel Silahlar ve Taktikler Birimi’nin (SWAT) başlattığı operasyonda saldırganın olay yerinde etkisiz hale getirildiğini bildiren Dyer, saldırganın, Fort Pierce kentinden 29 yaşındaki Ömer Metin olduğunu kaydetti. Yetkililer, Afganistan uyruklu Metin’in ABD vatandaşı olduğunu düşündüklerini bildirdi. Orlando Emniyet Müdürü John Mina da görünüşe göre “iyi organize olunan saldırıya iyi hazırlanıldığını” söyledi. Metin’in olayda saldırı tipi silahla tabanca kullandığına dikkati çeken Mina, ABD Federal Araştırma Bürosunun (FBI) soruşturma başlattığını ifade etti. Polis şeflerinden Jerry Demings ise “Bu bizim kesinlikle ülke içi terör eylemi olarak sınıflandırdığımız bir olay.” değerlendirmesinde bulundu.

FBI saldırının radikal islamcı örgütler tarafından gerçekleştirilmiş olma ihtimali üzerinde duruyor.

Bir görgü tanığı yaşadıklarını şöyle anlattı: “Önce sağır edici silah sesleri duyuldu. Bunlar müzik ritmiyle birlikte işitiliyordu.Ama sonra sayıları o kadar arttı ki bir kaosun yaşandığının farkına vardık”

Olay yerine çok sayıda ambulans ve sağlık görevlisi sevk edilirken, içeridekileri rehin alan saldırganın barın içerisinde öldürüldüğü öğrenildi.

40 EL ATEŞ EDİLDİ

Orlando polisinin twitterdan yaptığı açıklamada " bölgeden uzak durulması" çağrısı yaptı. Gece yarısı saat 02.00 sularında Pulse Club’dan 40’ın üzerinde silah sesi duyulmuş, saldırgan içeridekilerin üzerine ateş açtıktan sonra müşterileri rehin almıştı. Rehine krizi devam ederken polis etrafta kontrollü bir patlama gerçekleştirdi.

Emniyet Müdürü Mina, olayın, şehir merkezinin güneyindeki bir gece kulübünde saat 02.02'de (TSİ 09.02) silahlı bir saldırganın gerçekleştirdiği rehin alma eylemiyle başladığını ve 05.00 civarında SWAT timinin operasyon başlattığını açıklamıştı.

Olaydan hemen sonra yerel bir kanalın muhabiri Stewart Moore, Twitter'dan saldırganın üzerinde bomba olduğunu yazdı.

​Kulübün Facebook hesabından paylaşılan mesajda, “Herkes Pulse’dan çıksın ve kaçsın” ifadeleri kullanıldı. ​Orlando polisi de Twitter’dan yaptığı açıklamada, yaralananlar olduğunu aktardı ve bölgeden uzak durma çağrısı yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum