52 yıllık uygulama sona erecek

52 yıllık uygulama sona erecek
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Hükümet milyonlarca çalışandan ihracatçıya, yatırımcıdan reel sektöre kadar geniş bir kesimi ilgilendiren ve ekonomide devrim niteliğinde yeni yol haritasını netleştirdi.Başbakan YardımcısıNurettin Canikli, Bakanlar Kurulu sonrası hazırlanana 'Yatırım Reformu Paketi' ile ilgili ayrıntıları gazeteciler ile paylaştı.

İşte o konuşmadan satır başları

Toplantı da tarım sektörü detaylı bir şekilde ele alındı. Arazi tapulaştırılmasına yönelik kanun teklifi Meclis'e gelecek. Bu çerçeve de ekilemeyen arazilerin devlet tarafından kiraya verilmesi şeklinde bir imkan sağlanmaya çalışılıyor. Yine meraların işgal edilmesi önemli bir sorundur, cezalar arttırılacaktır. Başka ülkelerde verimli arazi kiralanması için de çalışmalar yürütülecektir. 

NİTRATLI GÜBRE SATIŞI

Nitratlı gübreye yasak getirildi biliyorsunuz. Şuan stoklarda 280 bin ton nitratlı gübre bloke edilmiştir, satılmıyor artık. Bu konu ile ilgili altyapı çalışması da devam ediyor. 2017 Şubat ayına kadar yasak devam edecek Bundan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacak.

FİYATLARIN ARTMAMASI İÇİN ÖNLEMLER ALINDI

Kırmızı et üretimi ile ilgili yoğun tartışmalar yapılıyor biliyorsunuz. Et ve süt kurumu 15 bin ton et ithalatı için çalışma yapıyor. Talep artışının fiyatlara yansımaması için her türlü önlem alındı. Süt ihracatı ile ilgili bazı sorunlar var. İlk defa bu konuda müdahale yapıldı.

52 YILLIK UYGULAMA KALKIYOR

Yatırım ortamına katkı sağlayacak çok büyük bir paketi önümüzdeki günlerde Meclis'e getireceğiz. Bu kapsamda önemli düzenlemeler yapılacak.

-Damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler yapılacak.
-Sözleşmelerde sadece bir nüsha üzerinden damga vergisi ve noter harcı alınacaktır.Bu 52 yıldır devam eden bir uygulama… 52 yıl sonra böyle bir düzenlemenin yapılması son derece önemlidir.
-İleri teknolojik şirketlerin alımında damga vergisi ve harç muafiyeti getirilecektir.
-Kamu ihalelerinde ihalenin iptal olması durumunda damga vergisi iade edilecek.
-Yüksek ve Orta teknoloji sınıfındaki kağıtların damga vergisinde indirim sağlanacak
-Yapılan yatırımlar için tahsis edilen arazilere emlak muafiyeti sağlanacak
-Yurt dışındaki fuarlara katılımda kolaylık sağlanacaktır.
-Şirket kuruluş ve şube açma izni ile ilgili bürokratik engeller kaldırılacak. Şirketlerin kuruluş aşamasında defter tasdik işlemlerinden para alınmayacak. Şirketlerin tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak.

ARTIK SADECE BAKANLIK VERECEK

-AR-GE faaliyetlerin teşvik potansiyeli artırıyoruz. 
-Birikimli hayat sigortalarından toplu çekme değil aylık ödeme şeklinde ödemeyi teşvik için yeni adımlar atılacak.
-İslam ülkelerinden sermaye akışı sağlamak için faizsiz finans kurumlarının önündeki tüm engelleri kaldırıyoruz.
-Farklı bakanlıklar tarafından verilen uluslararası çalışma izinleri artık sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilecek.
-Uluslararası şirketlerin Türkiye'deki merkezlerine yönelik verdi istisnası getirilecek.

YABANCI İŞÇİLERE TURKUAZ KART

Nitelikli yabancıların ülkemizde çalışması için Turkuaz kart çıkarılacak. Bu uygulama dünyanın bir çok yerinde vardı. Artık ülkemizde de kullanılacak.
Yabancı şirket ortaklarına Türkiye'de çalışma izni verilebilmesi için esneklik sağlanacak.
Ülkemizde kısa süreli çalışanlar ve stajyerlere imkan sağlanacak.

SORU-CEVAP

Almanya'ya karşı atılacak adımlar ve İncirlik'te gelinen son durum nedir?

Almanya'nın bir talebi vardı ama bu konuda verilmiş bir karar yoktur. Alman Parlamentosu'nda alınan talihsiz kararla ilgili bir çalışma yürütülüyor. Türkiye'nin böyle bir şeye kayıtsız kalması mümkün değil. 

'Namaz kılmayan hayvandır' sözleri için bir adım atılacak mı? Cumhurbaşkanımızın diploması ile ilgili tartışmalara ne diyeceksiniz?

Cumhurbaşkanımızın diploması ile ilgili bütün açıklamalar yapıldı.Diploma üniversite tarafından paylaşıldı. Tüm gerçeklere rağmen yapılan tartışmalar kasıtlıdır ve ahlaki değildir. Söylediğiniz sözü biz de haber olarak duyduk. Suç teşkil eden bir konu varsa mutlaka gereken yapılır. Burada bu konu ile ilgili şahsi bir fikir belirtmenin doğru olmadığını düşünüyorum.

LGBTİ yürüyüşüne izin verilecek mi?

Bu tür izinler için bazı kriterler var. Yetkili merciler bir sakınca yoksa izin verir ve ilgili güvenlik tedbirleri alınır.

Atalay Filiz ile selfie çekilen polisler için nasıl bir değerlendirme yapacaksınız?

Soruşturma açıldı, soruşturmanın sonucuna göre gereken yapılacak.

Fethullah Gülen'in CIA ajanı olduğu iddialarına ne diyeceksiniz?

Paralel devlet yapılanması olarak bilinen terör örgütünün Türkiye gündeminden çıkarılması için yoğun çalışmalar yürütülüyor. Bu tür konuların İspatı kolay şeyler değil. ispat etmek çok mümkün değil. Özellikle 'ajan' 'istihbarat' kelimelerinin geçtiği haberler ispatlanamaz. Ama biz mücadelemizi kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz.

Yabancıya yatırım Türk işçilerin istihdamını kötü etkileyecek mi? Özel güvenlikte yapılan düzenleme ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Özel güvenlikle ilgili düzenleme yapılıyor. Taslak tamamlandıktan sonra nihai şekli verilecek. Şu aşamada net bir bilgi veremeyiz. Yabancıya teşvik hiç bir şekilde Türk işçileri etkilemeyecek. Bu durum negatif değil aksine pozitif bir etkili sağlayacak. İhtiyaç olmayan bir alanda zaten yurt dışından işçi gelmesi söz konusu değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.