Petrolde dışa bağımlılık küresel kapitalistleri sevindiriyor

Petrolde dışa bağımlılık küresel kapitalistleri sevindiriyor
Tükettiği enerjinin yaklaşık dörtte üçünü dışarıdan ithal eden Türkiye, enerjide dışa bağımlılığın en yüksek olduğu birkaç ülke arasında yer alırken biz tükettikçe onlar zenginleşiyor.

"BP Dünya Enerji İstatistikleri Raporu"na göre, dünyanın enerjisinin yüzde 1’ini kullanan Türkiye’de 2015 yılında doğalgaz ve kömür tüketimi azalırken, petrol ve yenilenebilir enerji tüketimi artış gösterdi.

TÜRKİYE'NİN GÖRÜNÜMÜ

Rapora göre, Türkiye’de geçen yıl tüketilen enerji miktarı bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 131 milyon 300 bin milyon ton petrol eşdeğeri oldu.

Petrol tüketimi yüzde 12,5 artarken, Türkiye küresel petrol tüketiminde yüzde 0,9’luk bir paya sahip oldu.
Türkiye'de yenilenebilir enerji tüketimi ise yüzde 34,4 arttışla 3,8 milyon ton petrol eşdeğeri olarak gerçekleşti.

PETROL VANASI ELLERİNDE

Dünya petrol vanasını elllerinde bulunduran BP gibi küresel kapitalist şirketler Türkiye vb. kendi enerjisini üretemeyen ülkeleri sömürmeye devam ediyor. 

Özelleştirmeler ve dışa bağımlılığın en büyük sorun olduğu enerji sektöründe Türkiye'nin 17 yıl sonra ilk kez artan petrol tüketim payı bu nedenle sevindirici değil bilakis üzücü bir tablo. Sonuçta ülke olarak tükettikçe büyük petrol devlerinin kasaları dolmaya devam ediyor. 

24-012.jpg

DIŞA BAĞIMLILIK ÇOK NET

Tablo ortada... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘nın (ETKB) açıkladığı birincil enerji verilerine göre ithal kaynakların oranı 2012‘de yüzde 71,5 iken 2013‘de yüzde 73,5‘a yükselmiş. 2013‘te yerli kaynakların birincil enerji tüketimindeki payı ise yüzde 26,5. Önümüzdeki yıllarda bu oranın artmak bir yana daha da düşmesi söz bekleniyor. Sadece 2014 yılında enerji hammaddeleri ithalatına 54,9 milyar dolar ödenmiş. Tükettiği enerjinin yaklaşık dörtte üçünü dışarıdan ithal eden Türkiye, enerjide dışa bağımlılığın en yüksek olduğu birkaç ülke arasında yer alıyor.

2013 yılı net ithalat rakamları dikkate alındığında Türkiye; doğal gaz ithalatında dünya beşincisi; petrol ithalatında dünya on üçüncüsü; kömür ithalatında dünya sekizincisi; petrol koku ithalatında dünya dördüncüsü; son toplamda ise dünya "net enerji ithalatı" liginde on birinci sırada olduğu görülüyor.

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI DEVREYE SOKULMALI

Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşabileceği en büyük sorunların başında enerji açığı geliyor. Bu nedenle dışa bağımlı olan enerji maddelerine alternatif olarak elektrik üretiminde kullanılan doğal gazın yerine kömür, hidrolik, nükleer ve rüzgar gibi bir çok alternatifi bulunuyor. 
Örneğin,

-Kömür madenciliğinin temiz üretim ve yakma teknolojileri kullanılarak, 11,5 milyar ton kömür rezervi değerlendirilerek arz güvenliğini önemli ölçüde artırılabilir.

-Yine hidrolik enerjide 64 milyar kWh potansiyel değerlendirilerek teknik potansiyel kullanımı %24’den en az %80’ler düzeyine çıkartılabilir.

-Özellikle yeni kurulacak termik santrallerde %40’a varan kullanılmayan ısı enerjisi kojenerasyon sistemiyle sanayi veya tesislere yönlendirilmek suretiyle verimlilik artırılabilir.

Habervaktim.com/Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum