Öğrencilerden büyük başarı

Öğrencilerden büyük başarı
KTÜ'den üç öğrenci seradaki ekosistemi otomatik kontrol edebilen bir sistem geliştirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde Yrd.Doç.Dr. Hakan Kahveci gözetiminde üniversite son sınıf öğrencileri Bilge Nur Taşdelen, Mert Kolukırık ve Ertuğrul Ustaömer tarafından bitirme tezi olarak geliştirilen sistem tarım ilaçlarının bir hayli azaltılmasını sağlıyor. Üreticiler seralarda toprağın sıcaklık ve nem bilgilerine uzaktan erişebiliyorlar.
Mert Kolukırık'ın AA muhabirine yaptığı açıklamalarda seradaki ürünlerin gelişebilmesi için uygun iklimin oluşmasının, sera içinde sıcaklık, bağıl nem, güneş ışığı gibi değişkenlerin kontrol altına alınmasıyla sağlanacağını ve sera içindeki uygun ortamın iklimsel veriler, sera dışındaki güneş, yağmur ve sıcaklık gibi etkenlerden dolayı sürekli değişiklik gösterdiğini, geliştirdikleri sistemin tüm bu etkenleri otomatik olarak kontrol ederek çalıştığını belirtti.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Mert Kolukırık bunu şöyle açıkladı:"Akıllı sulamayı toprağın nem bilgilerine göre yapıyoruz. Toprak nemi istediğimiz seviyenin altındaysa sulama sistemimiz çalışıyor ve toprağa ozonlu su veriyoruz. Toprağa ozanlı su vermedeki amacımız toprağın minerallerini ve azotla olan ilişkisini maksimum düzeyde tutarak, çok daha verimli halde ürün yetiştirmek. 
Ayrıca iklimlendirme yapıyoruz. Onu da eğer sera ortamı çok sıcaksa ve istediğimiz değerin çok üzerindeyse, havalandırma sistemimiz çalışıyor. Havalandırma sistemimiz devreden çıktıktan sonra da sistemin yenilik unsuru olarak ozon jeneratörüyle ortama ozon veriyoruz.
Bu şekilde tarım ilacı kullanmamış oluyoruz ve ürünler ve bitkiler için çok daha elverişli ortam hazırlıyoruz. Ayrıca ısıtma sistemimiz eğer sera ortamı çok soğuksa ki belli bir derecenin altındaysa bunu 10 derece olarak belirledik, ısıtma sistemimiz çalışıyor. 
Bunun dışında aydınlatma sistemimiz var. Bu aydınlatma sistemimiz karanlık havalarda bitkinin fotosentez yavaşlatma durumu olabiliyor, bu durumu engellemek ve bitkinin büyümesini hızlandırmak için aydınlatma sistemi ile mavi led döşedik.Yaz aylarında da öğlen 12 ile 4 arasında güneş ışınlarının çok dik geldiği açılarda, seranın aşırı ısınması önlemek için gölgelendirme sistemimiz var. Bu sistemle perdeyi kapatarak güneş ışınlarının olumsuz etkilerini de önlemiş oluyoruz. Seranın bu şekilde aşırı ısınmasının da önüne geçmiş oluyoruz.Her bölgede her ürünü yetiştirmek için böyle bir sistem geliştirdik."

NEDEN BÖYLE BİR SİSTEM ?

Ülkemizin bir tarım ülkesi olduğuna işaret eden Mert son olarak şunları söyledi:"Ülkemiz tarım ülkesi ama her ürün her bölgede yetişmiyor. Tarım toprakları ileride maalesef kullanılamayacak. Biz her bölgede her ürünü yetiştirmek için böyle bir sistem geliştirdik. Tarım ilacının olumsuz yönlerini sıfıra indirebilmek için tarım ilaçlarından vazgeçerek, ozon jeneratörüyle ortama ozon verdik.
Bu şekilde parazitliği önlemeye çalıştık. Amacımız bitkiler ve bitkinin yetiştirilebilmesi için elverişli ortamı hazırlayarak, ürün verimliliği maksimum seviyeye getirmek ve tarım ilacının kullanılmasının önüne geçerek, daha sağlıklı ürünler yetiştirmek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.