Türkiye İslam dünyası bağlantısı kesilecek

Türkiye İslam dünyası bağlantısı kesilecek
DAEŞ bahanesiyle uluslararası destekle başlatılan operasyon ile hem Türkiye ile İslam dünyasının kara bağlantısı kesilecek hem de İsrail'e toprak sağlanacak.

Son bir ayda Irak ve Suriye'de devlet ve bölgesel güçlerin uluslararası destekle gerçekleştirdiği DAEŞ operasyonları, zamanlaması ve hızıyla dikkat çekti. Irak ordusu, Felluce'den sonra Musul'a, Esed ise Rakka'dan sonra Tabqa'ya yönelecek. “Maksat; Türkiye'nin İslam dünyası ile bağlantısını kesmek, İsrail'i büyütmek” yorumları öne çıkıyor.

Haziran 2013'te Irak ordusunun DAEŞ terör örgütü karşısında Musul'u tek kurşun sıkmadan teslim edişi, Felluce'den çekilmesi, DAEŞ'in Suriye rejiminin gözleri önünde Rakka'da yuvalanışı ve Münbiç'i ele geçirmesindeki muamma akıllardaki yerini korurken, son bir ayda terör örgütüne yönelik alelacele başlatılan operasyonlar dikkat çekti.

Baş döndürücü hızla gelişen operasyonlar zincirinde ilk olarak 23 Mayıs'ta Irak ordusu Felluce'ye, terör örgütü PYD ise Rakka'ya operasyon başlattı. Operasyonların her ikisi de Uluslararası Koalisyon uçaklarının desteğiyle gerçekleşirken; ABD, Suriye'nin kuzeyine 200 kadar komando askerini gönderdi. Bir başka asker sevkiyatı ise geçtiğimiz günlerde Fransa tarafından yapıldı.

IRAK, MUSUL'U İSTİYOR; ESED, TABQA'YI

PYD, kısa süreli Rakka operasyonundan sonra Suriye Demokratik Güçleri şeklindeki isim tanımlamasıyla dümeni Halep'in Arap nüfuslu stratejik ilçesi Münbiç'e kırarken, Rakka'daki operasyon nöbetini Esed rejimi üstlendi.

İki ülkede aynı anda birden fazla güç tarafından uluslararası destekle yürütülen operasyonlarda sivil halka yönelik pek çok hukuk ihlali gerçekleşirken, yaşanan göç trafiği de ayrıca dikkat çekti. Bunların yanında operasyonlar, bir bitişi değil uzun soluklu bir hikâyenin başlangıcına işaret ediyor. Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, 9 Haziran'da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Felluce operasyonunun bitmesinin ardından sıranın Musul'a geleceğini belirtirken, Suriye rejimi ise Rakka'daki operasyonu bitirmeden gözünü Rakka'nın doğusundaki stratejik kent Tabqa'ya dikti.

HEDEF: İSRAİL'E BÜYÜK KAZANÇ!

Küresel destekle, bölge ülkeleri ve terör örgütleri eliyle gerçekleştirilen terör örgütü DAEŞ'in hızlı tasfiyesi akıllarda soru işaretlerine sebep olurken, ZAMAN'a konuşan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, DAEŞ'in tasfiyesinin ‘Üst Akıl'ın işi olduğunu söyledi.

“Operasyonlarla 3 ana sonuca ulaşmak istiyorlar. Birincisi; İslam dünyası ile Türkiye'nin kara bağlantısını kesmektir. Türkiye'nin güneyine terör örgütleri eliyle set çekiyorlar. İkincisi; yeni devletler oluşturarak, Sykes-Picott'tan sonra bir kez daha harita çizmek istiyorlar. Üçüncü amaçları ise İsrail'e buradan büyük topraklar çıkarmaktır. En büyük amaç da budur... DAEŞ, İsrail'e saldıracak ve İsrail'i bölgeye çekecek, bunun sonucunda İsrail büyük topraklar kazanacak.” diyen Prof. Dr. Sofuoğlu, rejim ve PYD gibi terör örgütleri desteklenerek Suriye'de mutedil muhaliflerin önünün kesildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Amerika, 24 saat Esed'e karşı çıkıyordu. Şimdi ABD de birlikte hareket ediyor. Muhalifler, zaten bu bölgeleri ele geçirecekti. Muhalif varlığı Türkiye ve Suudi Arabistan'ın etkin olması anlamına gelecekti. Bu ABD'nin de Rusya'nın da işine yaramıyor. Joe Biden ve John Kerry defalarca Riyad'a gitti ancak Riyad'ın politikasını değiştiremediler. Suriye'de son süreçte yaşananları bu şekilde okumak gerekiyor.”

BU PROJE BAŞARILI OLAMAYACAK

“ABD'nin kara gücü PYD, Rusya'nın kara gücü de Beşşar Esed... Rusya kendi bayrağını Esed'e vermiş dolaştırıyor. Suriyeli muhalifler bu bölgeleri zaten eline geçirecekti.” diyen Prof. Dr. Sofuoğlu, şöyle konuştu:

“Başarılı olacaklarını düşünmüyorum. Çünkü ABD kendi kara gücüyle geldi de başarılı olamadı. Başka güçlerle mi başarılı olacak? En başta bölgedeki Kürt varlığı yeterli sayıda değil. Askeri unsurun demografi tarafından desteklenmesi lazım. Bölge, Kürt değil. Kürt olanlar da PYD'nin temsil ettiği Marksist gruba mesafeli. Bu dizaynı yapamayacaklar. Daha önce Türkiye'nin Türk dünyası ile bağlantısı İran'ın varlığı ile kesilmişti. DAEŞ'in bu şekilde tasfiyesi üst aklın işi! Şimdi de üst akıl, Türkiye'nin İslam dünyası ile kara bağlantısını kesmeye çalışıyor. Bir sonraki hedef bölgede İsrail'in büyütülmesidir. İsrail, DAEŞ'in tasfiyesi adı altında hem Sina yönlü hem de Türkiye'nin güneyine doğru büyütülmek isteniyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum