ABD'den çok sert uyarı!

ABD'den çok sert uyarı!
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yı Suriye konusunda uyardı. Suriye krizi ve Esad'ın akıbeti konularında ABD'nin sabrının sınırsız olmadığını söyleyen Kerry, Suriye krizinin kritik bir aşamadan geçtiğini söyledi.

Norveç'in başkenti Oslo'da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile toplantı gerçekleştirdikten sonra konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'yı uyardı. "Rusya'nın sabrımızın sınırsız olmadığını anlaması gerekiyor. Aslında sabrımız Esad'ın sorumlu tutulup tutulmayacağıyla sınırlı. Biz şiddetin devam etmesinden sorumlu muhalif tarafları da sorumlu tutmaya hazırız" diye konuştu.

Cenevre'deki siyasi çözüm görüşmelerinin tıkanmasıyla çökme eşiğine gelen ateşkese de değinen Kerry, bu anlaşmanın ciddi bir şekilde uygulanmasının kritik önemde olduğunu belirtti: "Şiddeti durdurma anlaşmasının yıprandığı ve tehlikede olduğu çok açık. Şiddeti durdurma anlaşmasının ciddi bir şekilde uygulamaya konulması kritik bir konu. Bunu biliyoruz ve herhangi bir yanılma söz konusu değil."

Suriye'deki krizin kritik bir dönemden geçtiğini belirten Kerry, gelecek bir ya da iki hafta içinde bir anlaşmaya varmak için ‘çok ama çok çalıştıklarını' söyledi: "Kritik bir dönemdeyiz. İnsanları yeniden müzakere masasına geri getirebilmek için ve siyasi geçici ele alabilmek için, ülkenin genelinde geçerli olacak kapsamlı bir ateşkes uygulanması ve insani yardım çalışmalarının yeniden başlatılması için çok ama çok çalışıyoruz." Suriye'de 5 yıldan beri devam eden savaşı çözüme kavuşturmak amacıyla 2016'nın başında Cenevre'de BM aracılığıyla rejimle muhalifler arasında görüşmeler başlatılmıştı. Ancak muhalifler Nisan ayında, rejimin ABD ile Rusya arasında varılan mutabakatla 27 Şubat'ta Suriye'de yürürlüğe giren ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle çözüm görüşmelerine katılımını askıya almıştı. Siyasi çözüm ufkunun tıkanmasıyla Suriye'nin Halep kentinde şiddet arttı. Kentin güneyinde Nusra Cephesi'nin ve Ahrar-u Şam'ın öncülüğündeki muhalif gruplarla rejim arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum