Sanayiye verilen değer ortaya çıktı

Sanayiye verilen değer ortaya çıktı
Brand Finance tarafından yapılan “Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırması sonucunda çıkan veriler sanayiye verilen/verilmeyen değeri gözler önüne serdi.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre ilk 20’deki firmalar arasında sanayide faaliyet gösterenlerin sayısı sadece 3 olurken, rantiyenin kalesi bankalardan 8’i ilk 20’ye girdi. En değerli 100 şirketin toplam değerinin yüzde 32’sini bankalar oluşturdu.

BÜYÜMENİN KALİTESİNİ DE DÜŞÜRÜYOR

Türkiye’nin üretimi ihmal etmesi, büyümek için tüketime yönelmesi, ekonomik büyümenin kalitesini de düşürüyor. Siyasi iktidar, “toplu açılış” törenleri düzenlerken, bu açılışlarda hiç fabrika, üretim tesisi açmıyor. Altyapı projelerine ve inşaat sektörünün faaliyetlerine kendini kaptıran siyasi iktidar, Anadolu’ya fabrika yapmadığı gibi olanları da özelleştirmenin yollarını arıyor.

ÇARPIK YAPILANMA GÖZLER ÖNĞNE SERİLDİ

En değerli markalar listesinde bankaların ve yabancı sermaye destekli hizmetler sektörü firmalarının üst sıraları parsellemesi, Türkiye ekonomisinin çarpık yapılanmasını gözler önüne serdi. Önemli sanayi kuruluşları birer birer özelleştirilirken, yenileri için ise tek bir temel bile atılmadı. Anadolu’daki işsiz insanlar, büyük şehirlere göçmeyi sürdürürken, siyasi iktidar çareyi finans ve hizmetler gibi sektörlerde arıyor.

Brand Finance tarafından “Türkiye’nin En Değerli Markaları-Turkey 100” çalışmasının 9’uncusu tamamlandı. “Türkiye’nin en değerli markaları 2016” listesinde ilk sırayı, 2 milyar 452 milyon dolarlık marka değeriyle THY alırken, bunu, marka değeri 2 milyar 353 milyon dolar olan Türk Telekom ve değeri 1 milyar 983 milyon dolar olan Arçelik takip etti. Geçen senenin şampiyonu Akbank, 1 milyar 589 milyon dolarla bu sene listede dördüncü sıraya gerilerken, Garanti Bankası 1 milyar 529 milyon dolarlık değeriyle beşinci, Turkcell de 1 milyar 435 milyon dolarlık değeriyle altıncı sırada yer aldı. Bu kuruluşları 1 milyar 297 milyon dolarlık değeriyle İş Bankası izlerken, ardından sırasıyla marka değeri 1 milyar 151 milyon dolar olan Anadolu Efes, 980 milyon dolar olan Yapı Kredi, 958 milyon dolar olan Halkbank, 944 milyon dolar olan Ziraat Bankası, 739 milyon dolar olan Vakıfbank ve 668 milyon dolar olan BİM geldi. İlk 100 arasında Finansbank (17), Denizbank (24), TEB (26) Şekerbank (41) gibi bankalar ile Galatasaray (38), Fenerbahçe (48), Beşiktaş (59) ve Trabzonspor (95) gibi spor kulüpleri de yer aldı.

EN DEĞERLİ 100’ÜN DEĞERİ ERİDİ

Çalışmaya göre, kur farkının önemle hissedildiği listede Türkiye’nin en değerli yüz markasının toplam değeri 29.3 milyar dolar olup bir önceki yıla göre toplam değer azalışı 5 milyar doları buldu. 100 markalık listeye bu yıl muhtelif iş kollarından 12 yeni marka dahil oldu. Toplam değerin yüzde 32’sini banka, yüzde 13’ünü telekom, yüzde 9’unu havayolu ve yüzde 4’ünü gıda-perakende markaları oluşturdu.

DEĞERLİ MARKALAR HİZMET SEKTÖRÜNDEN

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, “Değerli Türk markalarının çoğunu, Türkiye’de faaliyet gösteren banka, telekomünikasyon, perakende gibi hizmet markaları oluşturuyor. Ne yazık ki reel sektör değerli markalar geliştirmekte geri kalmakta. Bu nedenle markaların dış ticaret üzerindeki etkisi oldukça düşük. Türk hizmet sektörü markalarının küreselleşebilmesi yanında reel sektör markalarının değer kazanması Türkiye’ye çok yararlı olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum