İran üzümü bitirince fiyatı tavan yaptı

İran üzümü bitirince fiyatı tavan yaptı
İran üzümü bitince Türkiye'deki kuru üzüm fiyatları yeniden yükselişe geçti.

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, "İranüzerindeki ambargo kalkınca bizi etkilemişti. Ancak İran’ın üzüm kapasitesi belli. İran üzümü tükenince, üzüm 4 lira 10 kuruşa kadar çıktı" dedi.

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Avrupa Birliği’nin çekirdeksiz kuru üzümde kalıntı değerini 0.5 ppm’den 0.01 pmm’e düşürmesiyle yaşanan sorunları, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi ziyaret ederek aktardıklarını söyledi. Avrupa Birliği’nin aldığı kararın 11 Ağustos’ta yürürlüğe gireceğini hatırlatan Kaçire, 2015 yılında üretilen yaklaşık 50 bin ton kuru üzümün depolarda durduğunu belirtip, uygulamanın 2015 mahsulünü kapsamaması için çalışma yapıldığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Ekonomi Bakanlıkları’nın da sorunu çözmek için Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye heyet gönderdiğini açıklayan Kaçire, "Odaya kayıtlı 27 bin çiftçimizden her gün şikayet alıyoruz. En azından 2015 yılı çekirdeksiz kuru üzümünde kalıntı değerlerinin uygulanmamasını istiyoruz. Üreticinin elinde 27 bin ton civarında, Tariş depolarında da 25 bin ton civarında üzüm olduğunu biliyoruz. Bunun için bakanlarla görüştük ve olumlu sonuçlar çıktı. Bakanlıklar da Avrupa Birliği ülkeleri ile görüşülmesi için heyet gönderiyor. sağlık Örgütü ile görüşülerek 2015 mahsulünün kapsam dışı bırakılması talep edilecek" diye konuştu.

YENİDEN TÜRK ÜZÜMÜNE YÖNELDİLER

Kaçire, İran üzümünün Türk üzümünün ihracatını etkilediğini de kaydetti. İran üzümünün tükenmesiyle birlikte Avrupa piyasasında Türk üzümünün değerlendiğine dikkati çeken Kaçire, "Kuru üzüm kilo fiyatının 2 lira 80 kuruşa kadar indi. İran üzümünün tükenmesiyle birlikte bu fiyatlar 4 lira 10 kuruşa çıktı. Düne kadar İran da ambargo vardı. Dünya ülkelerinden ilaç, tohum alamıyordu. İran’da ambargo kalktı. İran’da yetişen üzüm tamamıyla organik. Ambargo olduğu için ilaç atılmıyordu. Türk üzümünün önüne geçti. Tonu, Türk üzümünden 200-300 dolar aşağı satılırken İran üzümü bu kez 300 dolar fazla satılmaya başladı. Ama İran üzümünün belli bir rekoltesi vardı. Ancak İran üzümü bittiği için yeniden Türk üzümüne yöneldiler. Üzüm fiyatları 2 lira 80 kuruşa kadar düşmüşken 4 liranın üstüne çıktı" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.