Fed Kararları Ülkemizi Nasıl Etkileyecek?

Fed Kararları Ülkemizi Nasıl Etkileyecek?
2006 yılından sonra ABD’de patlak veren, mortgage krizinden sonra, dünya genelinde yaşanan krizden pek çok sektör etkilendi.

Özellikle emlak piyasasının krizden daha fazla etkilendiği görüldü. Bu tarihlerden sonra, ABD merkez bankası FED, yeni ekonomik politikaları devreye soktu.

Bilindiği üzere bu tarihlerde başlayan krizden en fazla, Amerika’nın en eski finans kuruluşlarından bir tanesi olan Lehman Brothers, iflas ettiğini açıklamıştı. 150 yıllık bir geçmişe sahip olan bankanın, iflas etmesinden sonra merkez bankası, sözle faiz düşürme yöntemini ilk defa deneyen bankalardan bir tanesi oldu.

Her yıl merakla beklenen, FED merkez bankasının faiz oranları politikalarına bir yenisi daha eklenmiş oldu. Negatif faiz kavramı işte bu olaylardan sonra doğan, yeni bir ekonomi politikasıdır. Ancak bu kavramın bazı tehlikeleri de mevcuttur.

Krizden sonra batan bankaları ve finans kuruluşlarını kurtarmak adına, FED merkez bankası mortgage piyasasına bağlı tahvillerden satın almaya başladı. Adeta batan bankalar ve finans kuruluşları için can simidi olan bu uygulama, Amerikan halkı cephesinde büyük bir tepki ile karşılandı. Birçok mortgage mağdurları, batan bankalardan ve finans kuruluşlarından dolayı, bir gecede evlerini ve paralarını kaybettiler.

Uygulama dünya genelinde, parasal genişleme uygulaması olarak biliniyor. Faiz oranları, kriz anlarında sıfıra yakın bir değere çekiliyor. Bu uygulama, düşük enflasyon sorunu ile uğraşan bazı ülkelere de model oldu. İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde bilindiği üzere, cansız talep ve düşük enflasyon sorunu var. Bu ülkelerde bir nebze olsun rahatlamak için bu yöntemi kullanmaya başladı Borsa nedir bilgi sahibi olarak mantıklı yatırımlar yapın.

Negatif Faize Başvurma Nedenleri

Bu yönteme başvurulma nedenlerinin başında, petrol fiyatlarının durumu, cansız talep ve ticarette rekabet üstünlüğü gibi nedenler geliyor. Negatif faiz uygulandığında, bu yöntemi uygulayan ülkenin para birimi, geçici bir süre de olsa değer kaybediyor. Değer kaybeden para biriminden dolayı, ihracata olan talep artmaya başlıyor. Ayrıca bu yöntem ile sağlanan sonuçlardan bir tanesi de, kur savaşlarıdır. Bu durumun sonucu, ekonominin canlanması ve rekabetin artması sonucu, iç dengelerin yeninden sağlanması olarak kendisini gösteriyor.

Hangi Ülkeler Negatif Faiz Uyguluyor?

Günümüzde ekonomisi iyi olmayan birçok ülke var. Bu ülkeler bu günlerde, negatif faiz uygulamasını hayata geçirmeye başladılar. Bu ülkeler arasında başı, Amerika çekiyor. Mortgage krizinden sonra, ekonomisi zora giren ve dış borçlar artan Amerika, içteki tansiyonu düşürmek adına böyle bir yönteme başvurdur. Bazı Avrupa ülkeleri de bu yöntemi uygulamaya başladı. Geçtiğimiz senelerde, Yunanistan’ın ekonomik kriz yaşaması ve iflas ettiğini duyurmasından sonra, özellikle İspanya gardını aldı. İspanya şu günlerde, negatif faiz uygulamasını kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Forex nedir isimli yazıyı okuyabilirsiniz.

Yalnızca ekonomisi kötü olan değil, gereğinden fazla iyi olan ülkeler de bu politikayı uygulama eğilimindeler. İsviçre ve Danimarka, ekonomik durumu iyi olan ve kişi başına düşen milli geliri yüksek olan ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkelerde iç talep oldukça cansız bir durumda ve bu da negatif faiz uygulamasını zorunlu hale getiriyor.

Negatif Faiz Yönteminin Sonuçları

Uzun vadede olumlu sonuçlar sergileyen bir sistem olmasına rağmen, olumsuz yanları da mevcut. Kur savaşlarının yaşandığı dünyada, para biriminin değer kaybetmesi dış ülkelerde, olumsuz bir havanın esmesini sağlıyor.

Ayrıca, her ne kadar ihracat hacmi artsa da, gelir düzeyi bu duruma oranla daha gerilerden seyrediyor. Zaten geçici olarak uygulanan bu yöntem, piyasaların rahatlamasından sonra, yerini eski yöntemlere bırakıyor. Parasal genişleme sağlanması, sistemin en belirgin sonuçları arasında yer alıyor.

Kaynak: http://www.ekonomidebugun.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.