Hizbullah-Esed güçleri birbirine girdi

Hizbullah-Esed güçleri birbirine girdi
Suriyeli muhaliflere karşı Esed saflarında savaşan Hizbullah milisleri ile Esed askerleri birbirine girdi, iki cephede çatışmaya başladı.

Suriyeli muhaliflere karşı 2013 yılından bu yana Esed saflarında savaşan Hizbullah milisleri ile Esed askerleri biribirine girdi. Düne kadar dost olan Esed askerleri ve Hizbullah milisleri arasında çatışmalar başladı. Son dönemde Hizbullah cephesinde birçok üst düzey isim ve Esed ordusundan da beş general öldürüldü. Bu gelişmelerin ardından da son üç günde taraflar arasında doğrudan çatışmalar başladı.

KOMUTANLAR ANLAŞAMADI
Şii haber sitelerinden Cenubiyye Haber, Esed ordusuna bağlı savaş uçaklarının Tel Miyeset'te Hizbullah mevzilerini vurduğunu duyurdu. Sitede ayrıca Esed ordusu ve Hizbullah komutanları arasında ciddi anlaşmazlıklar olduğunu ve iki grup arasında Bireç, Nübbul-Zehra ve Hayyan cephelerinde sıcak çatışmalar yaşandığı bilgisine yer verildi. Çatışmalarda en az dokuz rejim askeri ile üç Hizbullah milisinin öldüğü ve iki taraftan çok sayıda yaralı olduğu bildiriliyor.

MEVKİ VE KOMUTA KAVGASI ÇIKTI
Güney Halep'te muhaliflerle sıcak çatışmaların yaşandığı cephe hattında üç gün önce Esed askerleri ile Hizbullah milisleri arasında mevki ve komuta tartışması yaşandı. Ön siperlerde kimin yer alması gerektiğine dönük tartışma çatışmaya döndü ve iki Esed subayı öldürüldü. İki subayın öldürülmesini müteakip Halep Güneyi Hadır cephesinde bulunan Hizbullah'a ait birlikler Ramuse bölgesinde mevzili rejim topçu bataryaları tarafından vuruldu.

İRAN ARABULUCUK İÇİN DEVREDE
1980 yılı başlarında İsrail'in Güney Lübnan işgaline karşı kurulan bir direniş örgütü olan Hizbullah 2012 yılı sonlarında Suriye'nin yüzde 60'lık kısmında hakimiyetini kaybeden Esed rejimine destek amacı ile bu ülkeye girdi ve Suriye Baas'ının ayakta kalmasını sağlayan en önemli faktörlerden oldu. Suriye'de üst düzey bir çok komutan ve beş binden fazla militanını kaybeden Hizbullah ve Esed rejimi arasında son dönemdeki çatışmalara son vermek amacı ile İran'ın yoğun çaba yürüttüğü bölgeden gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum