Kıbrıs Türkiye'nin teklifini kabul etti

Kıbrıs Türkiye'nin teklifini kabul etti
Günlerdir orman yangınlarıyla mücadele eden Güney Kıbrıs Rum yönetimi Türkiye'nin yardım teklifini kabul etti.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapılan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kendisine iletilen, “Türkiye’nin 3 uçaklayangın söndürme çalışmalarına katkı yapma” önersini kabul ettiğini açıkladı.

NTV'nin haberine göre Anastasiades, Türk tarafının uzattığı yardım eli için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya teşekkürlerini iletti.

HAZIR BEKLETİLİYORLAR

Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla, yangına müdahale için 2 yangın söndürme helikopteri Anamur’da ve 1 uçak da Antalya’da hazır bekletiliyor.

Rumların yardımı istemesi üzerine, uçakların Kıbrıs’taki yangına müdahale için yarın erken saatlerde Türkiye’den havalanması bekleniyor.

BAZI KOŞULLAR VAR

Rum Yönetimi, Türkiye’den gelecek söndürme uçaklarının, yardıma gelen İsrail, Yunanistan, Britanya, Fransa, İtalya ve Avrupa Birliği ile birlikte oluşturulan yangına müdahale gücünün bir parçası olması koşuluyla kabul etti.

Rumlar, Türk uçaklarının Rumların Larnaka ve Baf hava meydanlarını kullanmasını, su ikmalini de Rum karasularından yapmasını şart koştu.

3 GÜNDÜR SÖNDÜRÜLEMİYOR

Rum Kesimi’nin Trodos dağları eteklerinde 3 gün önce başlayan ve 15 kilometrekarelik alanın kül olmasına neden olan yangın, tüm müdahalelere rağmen kontrol altına alınamıyor. Yangında 2 itfaiyeci öldü, 3’ü ağır 6 kişi de yaralandı. Yangın yerleşim birimlerinin çok yakınlarına geldi, bazı köyler boşaltıldı.

Kıbrıs’ta son yılların en büyük yangınlarından olan Trodos yangınına, sarp dağlık arazi nedeniyle havadan müdahale gerekiyor. Uçaklar yangının kontrol altına alınmasında hayati rol oynuyor.

SAYI 23'E ÇIKACAK

Söndürme çalışmalarına Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden ve Ada dışındaki ülkelerden toplam 16 uçak katılıyor. Fransa üç, İtalya da bir yangın söndürme uçağı yolladığını açıkladı. Türkiye’nin de desteğiyle bu sayı 23’e çıkacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.