Elektriğe sıcak hava zammı!

Elektriğe sıcak hava zammı!
Sıcaklıkların ortalamanın üstünde olması nedeniyle elektrik tüketimi 35 binden 40 bin megavatın üzerine çıktı.

Kavurucu sıcaklarla birlikte klimaların devreye girmesiyle elektrik tüketimi de serbest piyasada elektrik fiyatları da uçtu.

Habertürk'ün hyaberine göre; Özellikle öğle saatlerinde klimaların çalışmaya başlamasıyla birlikte tüketim 35-36 bin megavattan, 40 bin megavatı aştı. Günlük tüketim, bir hafta içinde 731 milyon kilovatsaatten, 814 milyon kilovatsaate yükseldi.

Birim elektrik fiyatı (günlük ortalama), 11.5 kuruştan önce 15 kuruşa, ardından 17.7 kuruşa kadar çıktı. Sektör temsilcileri, temmuz ve ağustosta da klima etkisiyle tüketimde yukarı yönlü bir artış olacağını, birim elektrik fiyatının da 25-30 kuruş aralığına kadar çıkabileceğini hesaplıyor.

Vatandaş, serinlemek için klimalara yüklenmeye başladı. Eski TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, klimaların elektrik üretimine ve tüketimine etkisini değerlendirdi.

Günlük puantta klima etkisiyle tüketim artışının en az 5 bin megavat olduğunu belirten Doğan, bunun daha da artabileceğini söyledi. Doğan, tamamının çalışması durumunda klimaların elektriğe etkisinin 7 bin megavat dolayında olduğunu kaydetti.

Sıcakların devam etmesi halinde temmuz ve ağustos ayında tüketimde rekorlar kırılabileceğini anlatan Doğan, geçen yıl en yüksek tüketimin 867.5 milyon kilovatsaatle 30 Temmuz’da gerçekleştiğini anımsatarak, “Sıcaklar sürerse yeni rekorlar kırılması kaçınılmazdır” dedi.

SANTRALDA SU KALMAZ

TEDAŞ Genel Müdürü Doğan, yaz aylarında akarsu santrallarının yüksek tüketim talebini karşılamak için yoğun biçimde üretim yapacağını, bir süre sonra da suyu tüketecekleri için şalter indireceklerini söyledi.

Doğan, bu santralların diğer kaynaklara göre çok ucuza elektrik ürettiğini belirterek, “Bu santrallar devre dışı kalınca eylül, ekim ve kasımda elektrik fiyatları görece yüksek seyreder” dedi.

RUSLAR BORU HATTINI BAKIMA ALDI

Kaynaklar, Rusya’nın boru hatlarında programlı bakım-onarım çalışması başlattığını söyledi. Bu nedenle gaz arzında daralma oldu. Sektör temsilcileri, “Bu süre uzarsa fiyatlara kısmi de olsa etkide bulunabilir” dediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.