Lafarge Çimento IŞİD'e 2 yıl vergi ödemiş!

Lafarge Çimento IŞİD'e 2 yıl vergi ödemiş!
Fransız çimento firması Lafarge'ın 2013 ve 2014 arasında Suriye'de işlerine devam edebilmek için DAEŞ'e vergi ödediği ileri sürüldü.

 

İddiaya göre Lafarge'ın DAEŞ'e (IŞİD) Suriye'de vergi ödemesi yaptığı yıllar 2013 ve 2014.
Suriye'deki faaliyetlerini sürdürebilmek için IŞİD tarafından istenen parayı ödediği iddia edilen Lafarge, şirketin Suriye pazarı için çimento üretmeye 2010'da başladığı, ülkenin kuzey batısında DAEŞ kontrolü altındaki bölgede bulunan fabrikasının faaliyetlerinde kullandığı kamyonlarının ve işçilerinin güvenliği için terör örgütüyle işbirliği yaptı.
 
Şirket ile IŞİD arasındaki anlaşma 19 Eylül 2014 tarihine kadar yani Lafarge'ın Suriye'deki faaliyetlerine son verdiği tarihe kadar devam etti. 

Aslında 2007 yılında Halep'in 150 kilometre kuzeydoğusunda bulunan The Jalabiye işletmesini alan Lafarge, 2010 yılında yani Suriye'de iç savaşın başlamasından sadece 1 yıl önce bu işletmeyi devreye almıştı.

2013 yılında, yani sadece 3 yıl sonra terör örgütü IŞİD, bölgeyi ve bölgeye çıkan yolları kontrolü altına aldı.
Bölgedeki fabrikasına ve işçilerine ulaşamayan Lafarge yönetimi, bölgeye Ahmet Jaloudi isminde bir arabulucu gönderdi. Jaloudi'nin görevi ise IŞİD'den işçileri kontrol noktasına götürmek için izin almaktı.

Bir başka iddiaya göre varılan anlaşma Lafarge mallarının bölgede güvenle dolaşmasına IŞİD garantisini de kapsıyordu.

Le Monde'un iddiasına göre Lafarge'ın Paris'te merkezi, varlılan anlaşmadan haberdardı.

Lafarge'la birleşen Holcim o dönemdeki faaliyeti doğruladı

Lafarge yetkilileri konuyla ilgili kesinlikle bir açıklama yapmazken 2015 yılında Lafarge'la birleşen İsviçreli çimento şirketi Holcim yetkilileri, 2010-2014 arasında Lafarge'ın bölgede çimento faaliyetleri olduğunu teyit etti. Fakat Holcim de konuyla ilgili bir yorum yapmaktan kaçındı.

Lafarge, Türkiye'de ise 2010 yılına kadar Aslan Çimento şirketinin ortağı konumundaydı. Fakat Oyak'ın şirketin yüzde 96'sına sahip olmasının ardından 29 Mart 2010'da yapılan olağan genel kurulda şirketin Lafarge Aslan Çimento olan ismi Aslan Çimento olarak değiştirildi.

Suriye web sayfası çalışma nedeniyle kapalı

Lafarge'ın Suriye'deki faaliyetlerini yürüten Suriye biriminin web sayfasının çalışmadığı da gözlerden kaçmadı. http://www.lafarge.com.sy/ web sayfasında sitenin çalışma nedeniyle kapalı olduğu bilgisi yer alıyor ve bir de iletişim için mail adresi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.