Hatay Türkiye’ye nasıl katıldı?

Hatay Türkiye’ye nasıl katıldı?
Nüfus bakımından bugün 13. büyük ilimiz konumundaki Hatay, bundan tam 77 yıl önce 23 Haziran 1939 tarihinde bağımsız bir devlet iken aldığı birleşme kararıyla resmen Türkiye’nin bir vilayeti oldu.

Nüfus bakımından bugün 13. büyük ilimiz konumundaki Hatay, bundan tam 77 yıl önce 23 Haziran 1939 tarihinde bağımsız bir devlet iken aldığı birleşme kararıyla resmen Türkiye’nin bir vilayeti oldu. Hatay’ın birleşme kararında dönemin yöneticilerin etkin diplomatik girişimleri etkili oldu.

Tarihi bilgilere göre, Mondros Mütarekesinden sonra Fransızlar tarafından işgal edilen Antakya; İskenderun ve havalisinde İskenderun Sancağı adıyla bir yönetim kuruldu.

2 Eylül 1938'de bu sancakta kurulan Hatay Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, Başbakanı Abdurrahman Melek, Meclis Başkanı Abdülgani Türkmen, milli marşı da İstiklâl Marşı oldu.

Hatay Devlet Meclisi 23 Temmuz 1939 tarihinde Türkiye Cumhuriyetine iltihak kararı aldı. 23 Haziran 1939'da ise "Hatay" adıyla bir vilâyet olarak Türkiye'ye katıldı.

2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Hatay'da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum