Papa 'soykırım' demedi

Papa 'soykırım' demedi
Ermenistan'ı ziyaret edecek olan Papa Franciscus, yayınladığı videosunda geçen yıl 'soykırım' ifadesini kullanmasına karşın bu sene kullanmadı.

Papa, yarın başlayacak üç günlük Erivan ziyareti öncesi dün Ermeni halkına hitaben videolu bir mesaj yayınladı.

Geçen yıl "soykırım" sözcüğünü kullanan Papa'nın videolu mesajında bu sefer "soykırım" sözcüğünü kullanmaması dikkat çekti.

Papa Franciscus 1915 olaylarının 100. yıldönümü nedeniyle geçen yıl Nisan ayında Vatikan'da düzenlen ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanmıştı. Bunun üzerine Türkiye ile Vatikan arasında diplomatik kriz yaşanmıştı.

Gelişmeler üzerine Türkiye, Vatikan Büyükelçisi'ni geri çekmişti. Büyükelçilik krizi ancak 10 ay sonra çözülmüştü.

Papa dünkü mesajında "Barış için her türlü çabayı desteklemek, uzlaşmak için birlikte adım atmaya ve barış elçisi olarak aranıza gelmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Papa mesajında Ermenilerin insanlığın en korkunç acılardan birini yaşadığını dile getirdi.

AĞRI DAĞI'NA GÜVERCİN UÇURACAK

Papa'nın Ermenistan ziyareti kapsamında Erivan, Eçmiadzin, Gümrü ve Khor Virap Manastırı'nı ziyaret etmesi bekleniyor.

Papa, ziyaretinin ilk gününde Eçmiadzin'de Apostolik Katedral'de ayine katılacak. Papa Franciscus, ziyaretinin ikinci gününde ise başkent Erivan'daki Ermeni Soykırımı Müzesi'ni gezecek. Papa, Cumartesi günü ise Gümrü'de Ortodoks ve Katolik kiliselerini ziyaret edecek, Erivan'da Cumhuriyet Meydanı'nda Ermeni Apostolik Kilisesi lideri Katolikos 2. Karekin ile birlikte "barış duası" yapacak.

Ziyaretinin son gününde, Türkiye sınırına yakın Hor Virapanastırı'na gidecek olan Papa, buradaki duanın ardından Ağrı Dağı'na doğru iki beyaz güvercin uçuracak.

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Papa'nın bu jestin Türkiye sınırındaki Ağrı Dağı'na yönelik olduğunu ve önemli bir mesaj içerdiğini iddia etti. Bu arada Papa Francesco ile Katolikos 2. Karekin'in ortak bildiri imza töreninin programdan çıkarıldığı öğrenildi.

Papa'nın ziyaretini 500'den fazla gazeteci takip edecek. Siyasi gözlemciler, Papa'nın geçen seneki krizden sonra Ankara'ya kızdıracak herhengi bir ifade kullanmayacağını söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.