Nitratlı gübreye GTS

Nitratlı gübreye GTS
Terör örgütünün patlayıcılarda kullandığı nitratlı gübrenin satışının durdurulmasının ardından Gübre Takip Sistemi (GTS) kurulacak.

Türkiye'de, tarımsal verimin artırılması için yıllık yaklaşık 5.5 milyon ton gübre kullanılıyor. Bunun yüzde 30'unu nitratlı gübre oluşturuyor. Terör örgütlerinin bombalı araç ve yola döşedikleri el yapımı patlayıcılarla (EYP) karıştırılarak kullanılan nitratlı gübrenin satışı, 6 Haziran'dan itibaren yasaklandı. Hükümet, şubat-haziran arasında yoğun olarak kullanılan, diğer aylarda nispeten tüketilmeyen nitratlı gübreyi geçici olarak yasaklayarak, yeni bir sisteme geçmek için zaman kazandı. Yasaklamayı Şubat 2017'de kaldıracağını duyurarak, çiftçileri mağdur etmeme yolunu seçti. Habertürk'te yer alan habere göre Haziranın başında başlayan geçici yasaklamanın ardından piyasada bulunan 327 bin ton nitratlı gübre emanete alındı.

İşte eylem planı
EYP ile mücadele kapsamında şubat ayına kadar nitratlı gübrelerin amaç dışı kullanımını engellemek için şu adımların atılacağı öğrenildi:
-2017 yılı başına kadar GTS (Gübre Takip Sistemi) kurulacak.
-Nitratlı gübre almak isteyen çiftçi, önce tarım müdürlüklerine gidecek. Çiftçilerin kimlik bilgileri GTS'ye kaydedilecek.
-Çiftçinin hangi arazi için ne kadar nitratlı gübreye ihtiyacı olduğu, daha önce nitratlı gübre alıp almadığı, yeteri kadar gübrenin elinde bulunup bulunmadığı GTS'den kontrol edilecek.
-Çiftçi tüm şartları taşıyorsa kendisine resmi onaylı bir belge verilecek. Çiftçi bu belgeyle nitratlı gübre satışı yapan bayiye giderek, arazisi için öngörülen miktarda gübreyi satın alacak.
-Fabrikadan çıkan nitratlı gübre, perakende satış yapan bayilere gelecek. Bayilerin kimlik bilgileri ve ne kadar nitratlı gübre aldıkları da GTS'ye girilecek.
-Nitratlı gübreleri amacı dışında satan ve kullananlara yönelik denetimler yapılacak. Suiistimallere ağır cezai yaptırımlar uygulanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.