Zeka kartları nedir, ne değildir?

Zeka kartları nedir, ne değildir?
“Zeka Kartları” ilk kez bizden duyduğunuz bir isim olabilir.Ürettiğimiz ve sizlere sunduğumuz bu kartları iki nedenden dolayı “Flash Cards” diye adlandırmadık çünkü öncelikle Türkiye’de Türkçe’ye saygısızlık etmek istemedik.

Diğer nedenimiz ise bugün piyasada benzerleri bulunan bu kartların aslında amacına uygun tasarlanmadığını ve kullanılmadığını gördüğümüzden, kartlarımızı bu ürünlerle aynı sepette değerlendirilmek istemeyişimizdir.

Zeka Kartları görsel ve blok halinde kayıt yapabilen sağ beyin lobuna seri biçimde bilgi yüklemeye elverişli bir eğitim aracıdır. Dünyada özellikle Uzakdoğuda ve ABD’de erken eğitimde yaygın kullanılan bir araçtır, çünkü 0-48 ay döneminde bebeklerin hızla gelişen ve aktif olan beyin küreleri gördüğü her şeyi yıldırım hızı ile görsel olarak kaydeden sağ beyin lobudur.

Bebekler doğduklarında beyinde sinir hücreleri arasında bağlantı yapmaya hazır, kullanabileceklerinden kat kat fazla sinaptik bağlantı mevcuttur. Bu sinapslar sürekli sinir hücreleri (nöronlar) arasında yeni bağlantılar yaparlar. Zeka kartları ile yapılan paylaşımlar işte bebek beyninde bu bağlantıların çoğalmasına hizmet eder. Tıp dilinde bu çoğalmaya zihinsel gelişim denir. Öte yanda zeka dediğimiz olgu insan beynindeki bu bağlantılarının çokluğu ve yoğunluğu ile ölçülmektedir. Zeka kartlarında yer alan görseller her konudan seçilmiş sembol veya tohum olarak adlandırabileceğimiz görsellerden oluşurlar. Bu görseller bebeğin beyninde ileriye yönelik o konuyla ilgili belli bir aşinalık yaratmaya yönelik sembol olarak beynin sağ lobunda depolanır. Böylece eğitim hayatı boyunca ve yetişkinlik döneminde birey her konuda belli bir bilinilirlik hissedecek ve bu aşinalık daha açık bir algı ve hızlı öğrenmeye destek verecektir. Zeka kartlarının bir diğer özelliği ise bu kartları gerek gelişimsel olarak gerilik gösteren gerekse beyin alt yapısı farklı çalışan otizmli benzeri özel çocuklarımızda da rahatlıkla kullanabilmenizdir.

Sağ beyin odaklı erken eğitimde kullanılacak Zeka Kartları büyük ebatlarda olmalıdır. (örneğin 25 cm x 23 cm ) ve yalnızca beyaz veya siyah fon üzerinde yüksek çözünürlükte görsel içermelidir. Kartların renkli çerçeve süs vs gibi görsel dışında dikkat çeldiriciler içermesi, bebeğin öğrenmedeki etkinliği açısından sakıncalıdır.  İşte Sevgili Bebek Zeka Kartları bu nedenlerle belirtilen ebatlarda ve tasarımda kurgulanmıştır.

Zeka Kartları bebeklerin elinde değil, kartların sunumunu yapan bireyin elinde ve kontrolunda olmalıdır. Deneyimli erken eğitim uzmanı Pedagog Şenay Yılmaz , Zeka Kartları ile yapılacak çalışmalarda gerek sağlıklı normal bebeklerde, gerekse özel eğitim gerektiren bebeklerimizde bu yöntemin görsel ve işitsel boyutta gelişim sağlayan çok duyulu bir yöntem olması nedeniyle büyük fayda sağladığına yürekten inanan bir erken eğitimcimizdir.

Zeka Kartları ile her gün belli zaman dilimlerinde keyifli ve kaliteli bir oyun olarak 2-3  dakikalık birden fazla paylaşımlar bebeğinizin sağlıklı zihinsel gelişimi açısından yararlı bir sağ beyin eğitim yöntemidir. Her gösterimde görsellerin takip sırasının değiştirilmesi beyni şaşırtmak ve gelişimine katkıda bulunmak açısından önerilen bir çalışma biçimidir.

Sevgili Bebek Zeka Kartları bu eğitimi başlatmaya yeterli sayıda görsel ile (16 Zeka Kartı)  3 Zeka Küpü videosu yüklü bir DVD ile kutulanmıştır. Ürünlerimiz 3 seviye içermektedir.

1.Seviye: 0-6ay ve 6-12 ay

2.Seviye: 12-24 ay

3.Seviye: 24-48 ay olarak devam edecektir. Her seviye için ilave yeni görseller ile Zeka Küpü videoları yüklü DVD eşliğinde yeni Zeka Kartı kutuları tasarlanmaktadır.

Her kutu ile en az 3-4 hafta çalışılması akabinde yeni kutu görsellerinin çalışılan kartlara ilave edilmesi suretiyle destenin büyütülmesi ve böylece daha farklı yeni takip sıralarının yaratılmasını hedefliyoruz. Örneğin 12-24 ay dönemi içinde o döneme ait çıkacak kutuların tüm görsellerinin bir toplam deste halinde sürekli değişik takip sırasıyla çalışılmasını öneriyoruz. Burada temel farkındalık bebeğin bu görsellere duyacağı ilgi ve yoğunlaşmadır. Bazı görsellerde sürekli ilgi dağılması yaşanıyorsa o kartları deste dışı bırakmakta yarar görmekteyiz.

Zeka kartları ile çalışmada asla israrcı olunmamalıdır. Temel hedef bebeğin öğrenme açlığını ve tutkusunu beslemek ve öğrenme iştahını canlı tutmak olduğu için bu konuda tüm ebeveynlerin ölçütü paylaşımların keyifli ve tekdüze olmamasını sağlamak olmalıdır.

Örneklersek asla yüzünüzü kartların arkasında gizlemeden gülen keyifli bir yüz ifadesiyle çocuğunuza hızlı ve seri sunumlar yapmanız onun öğrenme olgusunu beyne keyifli bir olgu olarak işlemesine olanak tanıyacak ve böylece ileriye yönelik öğrenme tutkusu yüksek bir birey haline gelmesine yardımcı olacaktır.

Sevgilibebek.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.