Kıdem tazminatında yeni hedef

Kıdem tazminatında yeni hedef
Kıdem tazminatı konusundaki çalışmalara değinen Bakan Soylu "Biz dersimize biraz daha çalışacağız. Yaklaşık 2-3 alternatifimiz vardı, bir kaç alternatif daha geliştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirdikleri yeniden yapılanma ve dönüşümle İŞKUR'a yapılan başvuru sayısının 8 kat, açık iş sayısının 14,7 kat, işe yerleştirme sayısının ise 7 kat arttığını dile getiren Çalışma ve Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, iş başı eğitim programından yılbaşından bugüne kadar 190 bin kişinin istifade ettiğini söyledi. 

Tersine göç zamanı

Önemli bir kanunu daha salı günü komisyona, akabinde TBMM'ye getireceklerine dikkat çeken Bakan Soylu, şunları kaydetti: "Uluslararası İş Gücü Kanunu. Çocuklarımızı yetiştiriyor, iyi okullarda okutuyor, sonra uluslararası alandaki büyük iş yerleri onları Avrupa'nın, dünyanın çeşitli noktalarına getiriyor ve biz beyin göçüyle karşı karşıya kalıyoruz. Artık beyin göçü değil, tersine göçü sağlayacak bir anlayışı hep beraber oturtmak zorundayız. 165 ülkeden Türkiye'de çalışmak için müracaat eden var. 2015 rakamı, bizim izin verdiğimiz 65 bin kişidir. 2006-2016, 10 yılda İŞKUR vasıtasıyla 571 bin kişiyi yurtdışına gönderdik." 'Turkuaz Kart' uygulamasıyla toplam 3 yıllık geçiş süreci olacağını dile getiren Bakan Soylu, 5 yıl ve sonrası için de tamamen süresiz çalışma iznini sağlayacakları bir adımı gerçekleştireceklerini söyledi. 

GÜMRÜK BİRLİĞİ YENİDEN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB üyelik sürecini referanduma götürme fikrinin hiç kimse tarafından garipsenmediğine dikkat çeken Bakan Soylu, "Belki bu sayede, zamanında AB sürecinin bir parçası olarak imzalanmış ama tarifelerinin pek de adil olduğunu söyleyemeyeceğimiz Gümrük Birliği Anlaşması'nı da yeniden gözden geçirmek bizler için faydalı olabilir. Bütün bu değişimler karşısında, ekonominin oyuncuları olarak sizlerin alması gereken tutum, bu ülkeye güvenmek, istikrarı, mali disiplini, ekonomi yönetimindeki rasyonelliği tehlikeye atacak her türlü iç ve dış oyuna karşı teyakkuzda olmaktır. Gezi olayları gibi, 17-25 Aralık girişimleri gibi darbe teşebbüslerine karşı bu ülkenin birliğini, ekonomik istikrarını Çanakkale'yi savunduğumuz gibi savunmak zorundayız" diye konuştu.

Beş aydır ülkeleri inceledik

Soylu, her 100 kişiden ancak 14'ünün kıdem tazminatı alabildiğini belirterek, 5 aydır birçok ülkedeki uygulamayı inceleyerek üzerinde çalışılan kıdem tazminatı konusuna biraz daha çalışılacağını ve hükümetin onayından geçebilecek bir düzenleme yapacaklarını söyledi.  

İş güvenliğinde en sorunlu asansörcüler

Bakan Soylu, iş sağlığı ve güvenliği meselesinin en önemli konularından biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "40 mesleğin 17'si inşaat mesleğidir ve bu mesleklerde 1 Ocak 2017'den itibaren yeterlilik belgesi olmadan çalışmak mümkün olmayacak. Bütün Türkiye'ye çağrımdır. İmtihanlarda en çok kalanlar asansörcüler. Neredeyse 10'da 1-2 başarı var. Bu önemlidir, hepimizin derdi çünkü, her gün asansöre biniyoruz. Bu rakam ürkütücüdür. Demek ki bizim 'mesleki yeterlilik belgesi'ne olağanüstü derecede ihtiyacımız var. Bu neyi sağlayacak? Hem iş sağlığı güvenliğini beraberinde getirecek hem de nitelikli ürün üretebilme kabiliyetini sahip olacağız." 

Kıdem  tazminatında 2-3 alternatif belirlendi 

Kıdem tazminatı konusundaki çalışmalara da değinen Bakan Soylu şunları kaydetti: "Kıdem tazminatı uygulamasını tüm sosyal taraflarla, çalışanlarla, sendikalarla, sendikaların dışında bulunanlarla herkesle görüşüp doğru yöntemi bulmaya çalışıyoruz. Biz dersimize biraz daha çalışacağız. Yaklaşık 2-3 alternatifimiz vardı, bir kaç alternatif daha geliştireceğiz, inşallah çok yakın zamanda bunu Sayın Başbakanımız başta olmak üzere hükümetimize tekrar sunmaya çalışacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.