Türkiye-İsrail mutabakatı zafer mi hezimet mi?

Türkiye-İsrail mutabakatı zafer mi hezimet mi?
Türkiye'nin, siyonist İsrail devletiyle vardığı mutabakatın açıklanan maddeleri hayli tartışılacağa benziyor.

Her iki ülkenin Başbakanı saat 13.00'te eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek, vardıkları matabakatın içeriğine dair bilgi verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin 3 talebinin de yerine geldiğini belirterek, bunları şöyle sıraladı:

1-İsrail'in Türkiye'den, Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilemesi

2-İsrail'in Mavi Marmara'da katlettiği Türk vatandaşlarının ailelerine tazminat ödemesi

3-Türkiye'den Filistin halkına yardım ulaştırılabilmesi, İsrail'in buna müsaade etmesi

Bunlar ne anlama geliyor:

1. madde açık. 2013'te İsrail tarafının o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak, 2010'daki Mavi Marmara saldırısından ötürü özür dilediği açıklanmıştı.

2. madde ise tartışmalı. Şehitlerimizin ailelerine tazminat ödenmesi makul görülürken, bunun karşılığında açılmış olan davaların geri çekilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Ve en önemli madde 3. madde. Malum, Siyonistlerin Gazze ablukası ve ambargosu hukuksuzdur ve büyük bir insanlık suçudur. Bu hukuksuzluğun bir an önce sonlandırılması gerekir. Nitekim Filistin davasını güden ülkeler, İslami gruplar yıllardır bu konuda "Ablukayı, ambargoyu tanımıyoruz" duruşunu sergilemiştir.

İsrail'le varılan mutabakatta "abluka"ya hiç değinilmediği görülüyor.

Mutabakatta, İsrail'in Filistin üzerinde ayrıca uyguladığı "ambargo"dan söz ediliyor, o da kısmen. Bizzat Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye Filistin'e doğrudan yine yardımda bulunamayacak, ancak ve ancak İsrail limanından İsrail onayıyla yardımda bulunabilecek. Ve bu Türkiye'nin Filistin üzerindeki İsrail abluka ve ambargosunu resmi olarak tanımış olması anlamına geliyor.

Diğer taraftan, İsrail Başbakanı Netenyahu'nun verdiği bilgilere göre, Türkiye İsrail doğalgazının Avrupa'ya aktarılmasına imkan sağlayacak.

Öte yandan yine İsrail Başbakanı Netenyahu'nun açıklamalarına göre, "Türkiye İsrail'in terör örgütü olarak gördüğü örgütlerle mücadele edecek." Bu durumun İsrail'in Hamas'la birlikte terör listesine eklediği İHH'yı,  nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum